Naslovnica Forum Starševski čvek KROMPIR – mater je drag

KROMPIR – mater je drag

Najprej za vse pojasnilo! Resnično spoštujem delo kmetovalcev in vem, da garajo v soncu, petek in svetek.

Ampak vseeno je krompir tako drag, da ………ne vem, kje naj ga kupim. Ga kmetje še imajo? Oz. letošnjega še ni, kajne?

V trgovini je kila krompirja več kot 1 euro. Štirje krompirji! To ni normalno. Testenine pa 40 centov, pa jih imamo -vrečko – za dvakrat.

Pa še zanič je trgovinski krompir. Sem ga 1x skuhala zvečer. Za naslednji dan. Je bil že po videzu popolnoma neužiten.

Kaj ni bil krompir včasih edino živilo za reveže?

Mi smo ga nazadnje kupili pri kmetu za 50 centov. Lahko si misliš, da bi bil enak krompir v trgovini enkrat dražji, ker so trgovci požrešni do amena.

Posadila bi ga, bi bil zastonj. Najboljše pa je, da ješ makarone.
Tudi za regrat pravijo kako je drag, jaz ga ne bi nabirala za prodajo za ta denar, kupila pa ga ne bi nikoli dokler ga lahko naberem sama.

Eurospin.

In ce zivi v bloki, naj si ga posadi kam? Na streho? Eni res ne vidite dlje kot cm od nosa

nekateri pač živimo v blokovskih naseljih, kjer pač ne moremo kmetovati.

Tudi jaz ga kupim pri kmetu. V jeseni. Cel žakelj.
Samo se tudi peljem 30 km do njega.

Je vsaj okusen (kupim tistega, bolj vijoličast olupek je). Beli je zelo občutljiv, rumenega pa občasno.
Zakon pa je kifeljčar!

Ga imajo kmetje že zdaj? Veste da grem rajši k njim kupit.


Seveda je.

Ti pa zreš ko norc

Ja se popolnoma strinjam. Jaz sem vzela zadnjič 3kg krompirja pa je bilo 4,99eura.
Jaz sem mislna da bom popis*dila. Drag je ko žafran in točno z uno zgornjo se strinjam da so trgovci pogoltni.Pa še ko sem ga spekla,je bil prov maslen,tisto ko čutiš da ni kompakten,voden.. nič dober. Za povrh pa še potolčen in en v vrečki je bil kompletno gnil. Sicer ga dobivamo od kmetov,ampak trenutno nam je zimska zaloga pošla in res katastrofa zdaj ko ga moram kupovat dokler ne bo novega kako je to drago! Sicer pa tudi kmetje niso poceni. Mi ga dobimo za 90 centov na kilo. No to pa spet ni poceni. Nevem zakaj je tako drag??pa tako enostaven za obdelavo,v 3 mesecih iz enega gomolja pridejo 5,6, krompirjev,popolnoma nezahtevna obdelava in vrednost živila nič posebnega. Še celo redi. obup!

___________________________________________________________ http://www.facebook.com/rednnammay ___________________________________________________________

Naj napišem še enkrat: Eurospin, 49 centov za kg, zelo dober krompir.

Če je pri hiši več lačnih ust, gre žakelj en dva tri. Tenstan, pire, pečen, pomfri…..

Je pa žakelj lahko 10 kilski ali pa 30 kilski. Tako da je tvoja pripomba res žaljiva. Eni pač ne znate drugega, kot žalit.

No jaz pa imam krompir pa le mislim ,da ni tak enostavno .Če imaš veliko njivo ga ponavadi špricajo proti zeli ,potem proti rji in še hrošču . To pa za kmeta tud ni poceni ane. Aja pa seme kupit joj kok zaslužmo mi oderuški kmetje.

Semenski krompir je pa zastonj? Pa okopavanje, pletje, pobiranje ličink koloradskega hrošča (ali pa celo škropljenje), pa izkopavanje … res, da če delaš sam, ne plačaš za to nič, gre pa čas.

Mi ga jeseni kupimo od lokalnega kmeta (kjer kupujemo tudi mleko), tam okrog 0,5€ za kilo, naberemo si ga sami, take velikosti in sorte, kot nam ustreza.
Za začetek sezone pa imamo na vrtu par vrst kiflerja 🙂

madona se spoznaš na pridelavo krompirja. kaj ga sploh kupuješ, če je je to tako brezvezno živilo?

sicer pa povsod prodajajo še lanskega, tako da… ne vem, kaj jamrate, kdo vam je rekel, da morate kupit mladega?

ja mislim da se dovolj spoznam da vem da je krompir veliko preveč predrag.
meni ni važno al je mlad al star,pač krompir je. in okoli krompirja ni nikoli toliko dela kot z ostalo zelenjavo in ima tudi velik prirastek,je enostaven. in ni nepomembno živilo ampak so testenine veliko bolj zdrave. recimo ne..

___________________________________________________________ http://www.facebook.com/rednnammay ___________________________________________________________


Lanskega se splača vzeti le, če je zastonj, saj je drugače že na pol gnil.

Še dobro, da je drag, pa lahko bi bil še dražji – da bi ga čim manj jedli. Je namreč med rastlinami, ki najbolj absorbirajo vse možne strupe in zato izjemno obremenjen. Skupaj z jagodami. Pa bučkami pa tako dalje.

ja mislim da se dovolj spoznam da vem da je krompir veliko preveč predrag.
meni ni važno al je mlad al star,pač krompir je. in okoli krompirja ni nikoli toliko dela kot z ostalo zelenjavo in ima tudi velik prirastek,je enostaven. in ni nepomembno živilo ampak so testenine veliko bolj zdrave. recimo ne..[/quote

je rekla ena, ki nima pojma, kaj vse je treba pri krompirju delat. imaš ravno toliko dela, kot pri ostali zelenjavi, če ne več

ga je treba pripravit za sajenje, sadit, plet, ogrebsti, pobrat, prebrat. ne vem, zakaj misliš, da je pri korenju recimo, kjer dobiš iz enega grama semena 30 kil korenja kaj dosti več dela????
pa jej testenine, kdo ti sili krompir?

Kaj pa ti ješ?

Samo ne zdaj utrujat z enimi semeni, pa kašicami in podobno navlako!

Krompir ni drag, le plače so mnogo, mnogo prenizke.

Jaz ga dobim pri “mojem” kmetu po 0,5€.

NE RABIM POTRDILA, DA SEM NEUMEN, IMAM POTRDILO O DRŽAVLJANSTVU!

Kaj pa ti ješ?

Samo ne zdaj utrujat z enimi semeni, pa kašicami in podobno navlako![/quote]

Itak, da tudi krompir, če je le možno, bio.
Pravim samo, da mogoče ni tako švoh, da je drag, glede nato, kako je obremenjen s strupi.
Pšenica je recimo bistveno manj.

Glede “krompirja od kmeta” – kako pa veste, kaj on dela z njivo, da o tem, da so slovenski vrtički čisto preveč pognojeni (kar tudi ni dobro za pridelke), sploh ne govorim.

Kdor ima vsaj košček vrta, naj krompir posadi doma , drugače je pa najbolje kupiti na kmetih,kjer je lep in poceni.Stari lanski krompir je že zdavnaj zanič, zato ga ne priporočam .
V Kmetijskih zadrugah dobite rano na pomlad seme tudi po 3-5 kg za na vrt, dela pa s krompirjem ni veliko. Malo rekreacije ne škodi mladim . 🙂

A mu le daš kaj trikelta za povrh…