KROMPIR – mater je drag
ampak mestni blokovski ljudje ste pa res tumpasti. Ja no, če vam še krompir pri kmetu predrag tistih 60 centou in več pol pa u štacunah kupujte za euro pa tok dol iz kitajske pa bog ve še iz kje. Delal nebi noben žrli bi pa vsi domačo hrano aj aj. Mi imamo zraven hiše velik vrt nakonc posesti pa še velko njivo vse domače in okusno mmmmm samo nimamo kmetije, pa vrt in njivo nam ni brez veze obdelovati pa potrata časa.
Sicer ne vem koliko je bil lansko leto, ampak letos je absolutno dosegel redkordno ceno! Nenormalno kam plovemo!
Jaz iz principa jem bolj pogosto riž.
Sem pa kupila krompir prejšnji teden v Sparu, nekaj dni sem ga imela v shrambi ko je začelo smrdeti :(. Sem ga prebrala, res, eno tretjino gnilega, pa ni bil v shrambi en teden !!!! Zdaj se mi itak še onega gravža skuhat. Vse slabo je za nekaj dobro :).
Kaj pa ti ješ?
Samo ne zdaj utrujat z enimi semeni, pa kašicami in podobno navlako![/quote]
Itak, da tudi krompir, če je le možno, bio.
Pravim samo, da mogoče ni tako švoh, da je drag, glede nato, kako je obremenjen s strupi.
Pšenica je recimo bistveno manj.
Glede “krompirja od kmeta” – kako pa veste, kaj on dela z njivo, da o tem, da so slovenski vrtički čisto preveč pognojeni (kar tudi ni dobro za pridelke), sploh ne govorim.[/quote]
Kdor kupuje pri “svojem” kmetu, ki ga srečuje tudi med letom in ne samo takrat, ko pride po krompir, ve, kdaj in kaj počne in kak krompir ima zase in kakega za prodat 🙂
Itak, da tudi krompir, če je le možno, bio.
Pravim samo, da mogoče ni tako švoh, da je drag, glede nato, kako je obremenjen s strupi.
Pšenica je recimo bistveno manj.
Glede “krompirja od kmeta” – kako pa veste, kaj on dela z njivo, da o tem, da so slovenski vrtički čisto preveč pognojeni (kar tudi ni dobro za pridelke), sploh ne govorim.[/quote]
Kdor kupuje pri “svojem” kmetu, ki ga srečuje tudi med letom in ne samo takrat, ko pride po krompir, ve, kdaj in kaj počne in kak krompir ima zase in kakega za prodat :)[/quote]
Barca, predvsem mora “srečevat” njegove njive, ne kmeta.
Živim na vasi, pa imam priliko videti, kaj vse počnejo. Očitno so kemikalije še vedno daleč prepoceni.
Cena kg krompirja na ljubljanski tržnici je od 1,5 do 2 EUR za kilogram. Kupiš pa pri preverjenemu kmetu, ki ga poznaš že leta in ima certifikat.
Ostali pa, marketi, ja, po xxx centov za kilo. In to vam je v veselje, ker ste prišparali. O.K., vsak po svoje ceni zdravje svojih otrok , družine…
Denar je res problem, ampak ali ni bolje manj in kvalitetno, kot več in samo zato, ker je poceni?
Moje mnenje, lp
Naruša
Da ne krepnem od smeha! Bio solata, pa certifikat pa…. njiva te “bio” solate je med dvema njivama koruze, ki ej seveda sveove daleč od bio, svojih 300 m stran od naše bajte. Po koruzi leti kemija v kosih, v kockah, od trenutka, ko prve zelene kali pogledajo iz zemlje pa do žetve. Vmes je pa bio-solata – če verjameš! Isto je s krompirjem – ga ni kmeta v Sloveniji, ki bi imel bio krompir, torej povsem neškropljen, pridelan brez vsakih -icidov. Lahko, da je en malo manj šprican in prepariran, kot drugi, to je pa tudi vse.
Da bi kaj verjela unim prodajalcem na lj-tržnici, je pa zadnja stvar pod soncem, ker živim na takem koncu, da poznam par kao bio kmetov in vem, da je to ravno toliko bio, kot je McDonalds eko. Edino kar je (anti!) bio, je cena! 2 € za kilo krompirja je, sorry, odiranje. Pa vem, kako se ga pridela, ga imam vsako leto od 200 do 300 kil – svojega, s svojim delom pridelanega.
Da ne krepnem od smeha! Bio solata, pa certifikat pa…. njiva te “bio” solate je med dvema njivama koruze, ki ej seveda sveove daleč od bio, svojih 300 m stran od naše bajte. Po koruzi leti kemija v kosih, v kockah, od trenutka, ko prve zelene kali pogledajo iz zemlje pa do žetve. Vmes je pa bio-solata – če verjameš! Isto je s krompirjem – ga ni kmeta v Sloveniji, ki bi imel bio krompir, torej povsem neškropljen, pridelan brez vsakih -icidov. Lahko, da je en malo manj šprican in prepariran, kot drugi, to je pa tudi vse.
Da bi kaj verjela unim prodajalcem na lj-tržnici, je pa zadnja stvar pod soncem, ker živim na takem koncu, da poznam par kao bio kmetov in vem, da je to ravno toliko bio, kot je McDonalds eko. Edino kar je (anti!) bio, je cena! 2 € za kilo krompirja je, sorry, odiranje. Pa vem, kako se ga pridela, ga imam vsako leto od 200 do 300 kil – svojega, s svojim delom pridelanega.[/quote]
Mogoče bi se malo pozanimala, kako se pride do certifikata, preden streljaš v prazno. Njiva sredi koruze že v osnovi ni nikoli mogla pridobiti naziva bio površine, ker je kontaminirana od prej in še sproti. A misliš, da za inšpektorje postavljajo same budale ali kaj? Kontrolira se vse, od prsti do končnega izdelka. Kontrolira se stalno, večkrat na leto. Ni šans, da je okoli špricano, pa se to ne pozna na prsti. Če pa se nekdo kiti z nazivom bio, ne da bi imel ustrezen certifikat, je pa to nekaj čisto drugega. Možno je tudi, da ima ta oseba nekje bio njivo in vmes med izdelki prodaja tudi nebio, pa ima pač srečo, da ga inšpektorji ne dobijo.
Inšpektorji hodijo po tržnici in delajo štihprobe, hodijo po trgovinah (pogosto!!!) in jemljejo izdelke za vzorčenje. Pa tudi bio pridelovalci med sabo ne bi gledali goljufa …
Res, preberi si malo, ker se vidi, da pojma nimaš o takšni pridelavi.
bom še jaz rekel svoje
ja mam bio krompir, vendar brez eko certifikata iz enostavnega razloga, ker so eko certifikati predragi za nas mikro kmete, ki imamo par deset arov njivce
itak eko pridelava pomeni, da ne smeš uporabljati vseh pesticidov in funkdicidov in umetnih gnojil, ampak one s seznama, ki jih so jih odobrili in ti niso ravno nedolžna zadevica
zato se uporablja tudi naziv organska pridelava, ki naj bi bilo pridelano kao brez škopiv
in sam ne vem kako bi imenoval svoj krompir, uporabim samo kravji gnoj od soseda, ki ima eko certifikat in ne špricam z nobeno zadevo in ljudje radi dajo jeseni za krompir 1,50 evra za kilo saj orkog njive ni nobene kemije in nobene industrije, tudi nobene njive s koruzo
in še glede cene, pridelek krompirja je tolikšen kot bog da, eno leto je toliko kot sem dal semena notri, drugo pa desetkratni
no če bi se šel kmetijstvo s kemijo bi bil pridelek več ali manj konstanten in to pomeni da bi več zaslužil z onim krompirjem po pol evra
Spoštovani,
Sami pridelujemo krompir (primorska, brkini). Pridelujemo pozen krompir (zaradi dolgega skladiščenja brez kemije). Smo majhna kmetija in krompir pridelujemo na 0,40ha površine. Pridelujemo tudi ostalo zelenjavo vendar samo v sezonskem času.
Cena jedilnega krompirja na naši kmetiji trenutno je: 0,35€/kg.
Možen ogled tudi njiv (površin) kjer se pridela vso zelenjavo, krompir.
Več na:
[email protected]
031/457-535 (Janez)
http://delavnica16.wix.com/krompir