Krompirjev oziroma bučkin zos
Ne vem če misliš tole, ampak pri nas delamo tako….
Na olju prepražiš sesekljano čebulo, dodaš moko, še prepražiš, dodaš olupljene, naribane bučke (ali kumare vendar ožete). Prepražiš še malo, zaliješ z mešanico vode in mleka. Posoliš, malo popopraš in še nekaj minut kuhaš, da se bučke zmehčajo. Na koncu dodaš še kislo smetano. Lahko pa čebulo spustiš.
Tako jih delamo na Dolenjskem, vsaj pri nas no.
naj ti še jaz napišem moj recept katerega vsi pravijo da je zelo dober:
dam kuhat krompir v slano vodo. potem nasesekljam čebulo na drobno ter dam pražit(ne sme bit rjava pač tolk da je mehka) potem pa dam žlico dve moke , rdeče paprike za barvo, malo soli ter naredim einprajn.. ko je zos kuhan odlijem vodo v kateri se je kuhal krompir v eno posodo ter zmučkam krompir z tistim za pire ter zalivam z vodo, noter dam tut ejnprajn ter vse lepo zmešam in zalivam z vodo dokler je fajn gosto… na koncu dam noter še kisle kumare..če pa delam bučkin zos pa skuham bučke ter jih dam med krompir…nmikoli pa še nisem delala smao bučkinega zosa..
je pa ta krompirjev odličen..
po okusu lahko še dodaš lovorjev list… naredi fajn okus…ampka kisle kumarice na koncu (naribane) so pa najboljše..
probaj pa povej kako se ti je zdelo..meni je najbljši

Na olju prepražim česen (da zadiši). Dodam naribane kumare, začinim s soljo, sladko rdečo papriko in lovorjem in dušim toliko časa, da so kumare mehke.
Medtem ko se kumare dušijo, skuham krompir, ga pretlačim, zmešam s kumarami, dodam kislo smetano in počakam, da malo prevre, potem pa ….mljask, mljask…
Zraven pa ponudimo (včasih) tudi stročji fižol, zabeljen z ocvirki in kislo smetano.
Lp, janja

jaz delam krompirjevega tako kot nejčika, samo da krompir skuham v goveji juhi ina na koncu dodam še govedino iz juhe narezano na koščke. moji otroci to obožujejo.
zdaj ko sem na dieti kuham bučnega in kumaričnega, vendar brez prežganja.
bučke nakockam in popražim na maslu, dodam česen in zalijem z vodo, dodam na kocke narezan krompir in timijan, pa kakšen paradajz. ko je vse kuhano, malo premečkam s tistim za pire, na krožniku dodam sladko smetano in brusketke ( za tiste ki ne hujšajo)