krompirjeva juha
Tale je zanimiva , malo drugačna.
Francoska krompirjeva juha:
Pol kilograma olupljenega krompirja in 10 dag zamrznjenega graha kuhamo v dobrem litru vode. Kuhano zelenjavo potem pretlačimo ali razdrobimo z električnim mešalcem. Juho solimo, popopramo, dodamo 10 dag zmlete šunke, žlico sesekljanega peteršilja in še malo pokuhamo. Na margarini prepražimo na kocke narezano žemljo, ko lepo zarumeni, jo odstavimo. Juho postrežemo z opečenimi kruhki.
LP,Kaja
Pa še tale , bolj domača:
Krompirjeva juha
za 4-5 oseb
40 dag krompirja
1 1/4 l vode ali kostne juhe
1 lovorjev list
ščep majarona
4 dag maščobe
3 dag suhe slanine
2 dag moke
4 dag čebule
strok česna
poper, sol, zelen peteršilj
malo kisa
Krompir olupimo, operemo in zrežemo na kocke. Stresemo ga v slan krop ali kostno juho. Pridamo lovorjev list, ščep majarona in kumino. Med tem na maščobi prepražimo koščke slanine, dodamo moko, jo svetlo prepražimo, nato še sesekljano čebulo in strt strok česna.
Prežganje razkuhamo z malo mrzle vode in ga vlijemo v juho. Juha naj nekaj časa vre, nato jo začinimo s poprom, soljo, zelenim peteršiljem in okisamo.
Lahko dodamo še jušno kocko ali vegeto.
LP,Kaja