Krompirjevi žganci …
V kar precej vode daš kuhat olupljen in narezan krompir. Vodo soliš in ko je krompir na pol kuhan, vsuješ v vodo moko( jaz vedno belo mehko moko). Pustiš, da stvar močno vre, čez dobrih 5 minut narediš s kuhalnico v kupček luknjo. Kuhaš še pribl. 10 – 15 min. Nato vodo odliješ, pa ne vse, tisto kar odliješ, shraniš, da imaš potem za dolivanje po potrebi. Žgance močno zmešaš z ravno, dolgo kuhalnico ( je potrebna kar precejšnja fizična moč), nato jih z vilico nastrgaš v skledo in zabeliš z ocvirki. Mi zraven pijemo belo kavo.
Kot je že navedla rosie …
Lahko pa namesto ocvirkov, uporabiš tudi veliko prepražene čebule.
Jem jih lahko tudi same, ker jih obožujem, sicer pa poleg lahko kislo zelje, sladko zelje, repo, golaž … nanje glej kot na precej močno prilogo, pa improviziraj.
Zame so krompirjevi žganci ena izmed top treh jedi in prevelika skušnjava (ne znam nehat jesti, potem je pa kriza …).