Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Krompirov zos

Krompirov zos

Vesela bi bila, če bi mi kdo povedal kako se naredi “krompirov zos”, upam, da veste kaj mislim. V to pa potem blazno paše govedina, ali krajnska. Hmmmm… njami. Z veseljem bi presenetila mojega najdražjega, pa ne znam naredit. Saj me je sram, ampak … znam pa krofe pečt in flancate tudi pa mogoče še kaj. :))

Hvala,

Skuhaš krompir kot za pire, ko je kuhan, odliješ del vode in si jo spraviš, krompir pretlačiš. Narediš prežganje z moko in rdečo papriko ter ga priliješ k pretlačenemu krompirju. Zmešaš in narediš tako redko kot želiš – lahko še priliješ še krompirjeve vode. Po okusu še okisaš in zos je pripravljen.

Če je ta pravi, pa ne vem, ta izhaja iz Prekmurja

Najbrž misliš krompirjev golaž, ne?
jz ga naredim takole z govejim mesom: na čebuli prepražim goveje meso, narezano na malo večje koščke, ko se malo omehča dodam malo korenčka, na kolobarčke narezan, pa jasno še začimbe po želji, nato pa krompir narezan tud na mal večje kose. zalijem z vodo, po želji lahko dodaš malo moke in mezge, to je to…simpl!

delam ga tako kot vera,le da ne dodam paprike,ampak maaalo masla in lovorjev list. lp petra

Jaz pa tako:

Ampak, ne vem, če bo link ratal?!

Bom še enkrat poskusila:

Draga Vera,
že nekaj časa se pripravljam, da bi naredila zopet enkrat “krompirjev zos”
ali ne bi dala tudi malo stisnjega česna zraven in lovor v prahu, pa še za oreh surovega masla dajem na koncu zraven za dober okus ?

LP E.

Elza!

Jaz dam tudi h krompirju za pire lovor, tako da ga nisem omenila, na česen sem pa res pozabila, ga dodam kar h krompirju, ko se kuha!

LP

Olupljen in narezan krompir skuham in ga zmučkam. Med tem naredim prežganje iz moke in nasekljane čebule. Potem zalijem z vodo ,dodam
domačo mezgo, lovorjev list. Vse to naj malo povre. Potem dodam zmečkan krompir in nastrgan hren in še malo okisam.

Krompirjev zos seveda ni krompirjev golaž.
krompirjev zos naredimo takole:
Krompir kuhamo v večjih kosih skupaj z strokom česna in manjšo svežo kumarico (manjšo zato, da je bolj mesnata in ima male peške) ko je krompir kuhan (kumara je še prej) odlijemo vodo, pretlačimo kot za pire, dodamo odlito vodo (mora biti kar gosto, saj je zos in ne župa).Na maslu prepražimo žličko moke(gre samo zaradi okusa in ne zaradi tega, da bomo zagostili, saj je krompir itak škrob) prapražimo tudi rdečo papriko in malo paradižnikove mezge.Kdor ima rad močan okus po česnu, potem sekljan česen doda sedaj v maslo (in ga ne kuha s krompirjem) ga malo pocvre, samo toliko da zadiši in vse skupaj vlije v brozgo. Dodamo sol in poper in lahkop malo vode od kuhanega suheha svinjskega mesa.Svnjsko suho kračo, namreč postrežemo skoraj po zakonu poleg.Jaz postrežem poleg še gluhe štruklje (če kdo ne ve kaj to je, lahko napišem recept)

Nikakor ne smejo manjkati nasekljane kisle kumarice, pa fino je, če ga zaliješ s kisom od kumaric.

Vidim, da tale rek res velja:

“Kolikor ljudi, toliko čudi.”

Vsak od nas torej naredi tole jed po svoje, važno je pa to, da nam je vsem tak najboljši, a ne?

Hrana moje mladosti….

Skuham krompir v kockah z malo vode + lovorjev list..
Potem klasično prežganje in poper in to je to… Nobene druge stvari…

Krompirjeve kocke v gosljati omaki. To smo jedli s kuhano govedino iz juhe…
Noter je res zelo dobro : par koleščkov narezanih kislih kumaric – po možnosti domačih- so bolj slane in bolj kisle.. 🙂

Daisy

Jože,

prosim, napiši še recept za gluhe štruklje.

Je krompirov zos res prekmurska jed?

Natassa

Nisem Joze :), ampak o gluhih strukljih sem ravno pred nedavnim jaz nacela debato. Poglej si tale thread, ce ti kaj pomaga:

Lp, Ursa.

ta recept je čisto v redu, le da jaz naredim “štruklje”, torej testo oblikujem v štruco-dolgo štruco bolj tanko (tako dolgo, kot imaš posodo za kuhanje.
Ko je testo vzhajano, štruco zavijem v prtič in povežem z nitjo da se ne odpira.Pustim še malo vshajati, da se servet napne in potem kuham cca. 30 min. (serveto lahko malo posuješ z drobtinami) potem pa narežem na slab cm debele rezine.
Lahko pa oblikuješ tudi “manjše krogle” kot pravi URSA , to pa sp češki knedli.

Nisem rekla, da je to prekmurska jed, le da ga na ta način delajo v Prekmurju. Možno pa je, da je od tam.

lp

Ojla,

Zos pripravim tako kot Vera, samo da na koncu dodam še narezane kisle kumarice in hren.

lp. gaja

Jaz dodam še malo naribanega hrena. Pripravim ga pa tako kot Vera. Super paše h kuhani govedini ali kuhanim dimljenim klobasam!

zdravo -zosovci ,posebno JOŽE ,ke si upa v ogenj tako kot jaz.

Vesli me ,da nas je še nekaj moških ,ki se znajdemo med lonci ,
še posebej ,pri -domači kuhinji .Gospe-Gospodične ,to ni žalitev,
na vaš račun (žargonsko) , vendar nas je res malo-razen poklicnih-
-kuharjev ,da ne bo pomote .

Vsi-e ,poznate “krompirjev zos”,nihče pa ni omenil ,razen Jožeta,
čemu je namenjen .Kot samostojna jed,verjetno ne .

Po moje:
najraje ga uporabim,z kuhano govedino-ki ostane od juhe
(recimo nedeljske) ,meso narežem v “zrezke” ter dodam omako.

Kar se pa same kuhe tiče ,počnem malooo-drugače:
-na kocke narezan krompir,dam na malo prepražene čebule ,
med praženjem dodam moko,ob pravem času zalijem ,da se ne
prižge (to je rahlo prežganje-po našem naj kohu G.IVAČIČU),
kar je tudi edina stvar,ki jo uporabljam iz knjig .
-kumarico-narezano na kockice,pa dodam šele na koncu.
Vaja dela mojstra,učimo in pomagajmo si— ogi

Hvala vsem za izčrpne odgovore…

pa dober tek,
m.

Pozdravljeni!

Zanimivo mi je kako različno pripravljate krompirjev zos.
Naj še povem moj recept :
Narezan krompir damo kuhat in ga malo solimo, med tem ko se kuha naredimo “ajmprajm” in sicer : na olju prepražimo moko, dodamo sladko mleto papriko ter paradižnikovo mezgo, na koncu še kis in malo vode.
Ko je krompir kuhan, odlijemo vodo in si jo shranimo.
Krompir zmešamo, dodamo prej pripravljen”ajmprajm,” ter prej odlito vodo, količina -po želji gostote.
Dodamo še vegeto,sol, in hren po okusu.

New Report

Close