KRONIČNO mastni lasje
Ja, jaz ti kar verjamem, da imaš uro dela z lasmi. Preden si človek lase zmoči, našamponira, spere, če so dolgi lasje, je za to potreben čas, razen, če vam ustreza, da puščate ostanke šampona na lasišču, potem je tu še čiščenje las za seboj pod tušem, pa razčesavanje, sušenje, spet česanje, pa na koncu še pometanje las po tleh, ki jih je za celo smetišnico. Razen, če si flegmatik, in rad hodiš po svojih laseh in jih nosiš povsod po hiši. Ja, vzame veliko časa, pa še tečno je, če se moraš kam odpraviti, in v petih minutah las pač ne moreš urediti.
Žal ni denarja za samoplačniško-sem vse zmetala v vodo, elektriko in raznorazne šampone.
Drugače pa GREM k dermatologu. Zanimalo me je, če je imel kdo podobne težave in je šel k dermatologu.
Drugače pa jaz ravno končala s pranjem.:)
Te smem vprašati, kakšno težavo si imela?
Drugače pa nič ne vem za kakšne druge težave, sem bolj malo pri dr. Ščitnice mi niso nikoli pregledali. Drugače imam pa tudi pomanjkanje železa in hemoglobina (ni pomagala prehrana, tableti, sirupi itd.)-samo to me ne moti. Nizek pritisk-ponavadi imam oba pod 100. Teta iz lekarne je rekla, da ponavadi visok pritisk povzroča tudi mastno lasišče, jaz imam pa ravno obratno. Ampak z nizkim pritiskom pa lasje dobijo manj hrane in je verjetno to še en vzrok izpadanja. Mi je priporočila masiranje lasišča-dvigovanje kože nad ušesi, da se poveča prekrvavitev lasišča. To še vedno izvajam.
So mi pa enkrat na UZ odkrili multicistične ovarije in sem kar precej poraščena (nas srečo s svetlimi dlakami), kar sicer je znak PCOs, samo mi ga niso diagnosticirali. 2x sem tudi zanosila bp.
Izgleda imate nekateri probleme z branjem…
Moti me, ker porabim ogromno časa za pranje las. In denarja.
Moti me, ker bom verjetno čez par let (pri 30.) plešasta. Zaradi mastnih las.
Zanima me, če imaš kakšno rešitev zame…[/quote]
Komu na čast si moraš 2X šamponirat lase pa še balzam gor pacat???
Jaz si lase umijem tako, da šamponiram 1X, balzam dam gor le vsake toliko, 2-3X na teden ali pa še to ne. Če si lase redno umivaš, ne potrebuješ dveh šamponiranj. lepo te prosim.
Ja, itak, plešasta boš. In to zaradi mastnih las – brez zamere, samo tvoj problem je vse kaj drugega kot pa mastni lasje. Malo si obsedena. S svojimi lasmi in s tem problemom – ki je seveda le izgovor, da lahko svoje globlje probleme, zlasti čustvene, projiciraš na lase in se z njimi do nezavesti ubadaš. V resnici bi morala razčiščevati vse kaj globljega. In to mislim čisto resno. Vprašanje pa, če boš razumela. Se je lažje ubadat z lasmi in delat dramo iz tega. lp
A daj no. Imam dolge lase, zmočim si jih kaj, v minuti? Šampon, pena, potem pa splahovanje – par minut. Brez skrbi, da se šampon čisto dovolj spere, se ve sploh zavedate, kaj je par minut, tudi če jih je pet? Daj si štoparico na mizo, glej vanjo pet minut pa boš videla, kako se vleče! Sicer se pa ne rabiš s celimi galonami vode polivat, če si kolikor toliko normalna.
Bedarije o čiščenju las so pa itak adijo pamet – sori, jaz nisem pes in dlake ne frčijo od mene, če se umivam. Če imate ene take probleme z ‘lasmi, ki jih raznesete po vsej hiši’ (ojoj, kako dramatično pretiravanje! poleg tega – a ti sploh veš, koliko las nam dnevno izpade, z umivanjem ali brez? razglej se malo!), je nekaj narobe z vašo psiho, ne pa s higieno.
res, adijo pamet, kak kup avšastih kokošjih bedarij napsihiranih bab tule človek ne prebere.
Izgleda imate nekateri probleme z branjem…
Moti me, ker porabim ogromno časa za pranje las. In denarja.
Moti me, ker bom verjetno čez par let (pri 30.) plešasta. Zaradi mastnih las.
Zanima me, če imaš kakšno rešitev zame…[/quote]
Komu na čast si moraš 2X šamponirat lase pa še balzam gor pacat???
Jaz si lase umijem tako, da šamponiram 1X, balzam dam gor le vsake toliko, 2-3X na teden ali pa še to ne. Če si lase redno umivaš, ne potrebuješ dveh šamponiranj. lepo te prosim.
Ja, itak, plešasta boš. In to zaradi mastnih las – brez zamere, samo tvoj problem je vse kaj drugega kot pa mastni lasje. Malo si obsedena. S svojimi lasmi in s tem problemom – ki je seveda le izgovor, da lahko svoje globlje probleme, zlasti čustvene, projiciraš na lase in se z njimi do nezavesti ubadaš. V resnici bi morala razčiščevati vse kaj globljega. In to mislim čisto resno. Vprašanje pa, če boš razumela. Se je lažje ubadat z lasmi in delat dramo iz tega. lp[/quote]
Na čast las imam toliko dela. Če bi delala po tvojem receptu pranja las, bi izpod tuša prišla s še vedno mastnimi. Ne govori, če ne poznaš.
Zaradi česa bom pa plešasta? Ker sem jaz tako rekla? Ker sem se jaz tako spomnila? Ali temu pričajo lasje po celem stanovanju, ker so skoraj brez korenine?
Je pa super, da ti veš, da imam JAZ čustvene in nevemkakšne probleme, ti pa ne znaš odgovoriti na simpl vprašanje.
A daj no. Imam dolge lase, zmočim si jih kaj, v minuti? Šampon, pena, potem pa splahovanje – par minut. Brez skrbi, da se šampon čisto dovolj spere, se ve sploh zavedate, kaj je par minut, tudi če jih je pet? Daj si štoparico na mizo, glej vanjo pet minut pa boš videla, kako se vleče! Sicer se pa ne rabiš s celimi galonami vode polivat, če si kolikor toliko normalna.
Bedarije o čiščenju las so pa itak adijo pamet – sori, jaz nisem pes in dlake ne frčijo od mene, če se umivam. Če imate ene take probleme z ‘lasmi, ki jih raznesete po vsej hiši’ (ojoj, kako dramatično pretiravanje! poleg tega – a ti sploh veš, koliko las nam dnevno izpade, z umivanjem ali brez? razglej se malo!), je nekaj narobe z vašo psiho, ne pa s higieno.
res, adijo pamet, kak kup avšastih kokošjih bedarij napsihiranih bab tule človek ne prebere.[/quote]
Zdajle sem si umivala lase eno uro! Ok, zraven je še umivanje telesa, ko sem že ravno mokra in pospravljanje las za mano po tleh in bani in slačenje in oblačenje in sušenje las. Ampak ja ena ura.
Kot že rečeno, če bi si jaz na hitro umila lase, bi prišla z mastnimi izpod tuša. Pika. Mi jih greš ti umit, da te prepričam, kako imam lahko mastne po enem dnevu?
Vem, da dnevno lasje izpadanja, normalno. Meni nenormalno izpadajo. Opisano že v prejšnih postih.
Evo, ravno ena ura je minila od mojega zadnjega sporočila.:) Je ogromno dela, če moraš spirati maščobo z las. Podobno kot pranje mastne posode ali posodo, ki je “umazana” samo od vode.[/quote]
Se še zadnjič oglasim – sori, samo ti res nisi gladka. ‘Spiranje maščobe z las’? res, odrasti pa sooči se s kakimi zaresnimi problemi v lifu, ker tole res ni normalno.
Jaz si včasih čez cel vikend ne operem las, ker ne grem ven in si dovolim biti packa. Imam lase kar hudo mastne – grem pod tuš, namočim, šamponiram in šampon raztopi maščobo, ni treba nič ‘spirat dol’. Maščobe se ne spira dol, tudi z mastne posode ne.
Pa kaj ste blazne s tem umivanjem ali kaj? Umivaj si lase redno pa malo bolj na easy pa bo ves ta cirkus minil.
Sicer pa itak škoda še sape.
res, adijo pamet, kak kup avšastih kokošjih bedarij napsihiranih bab tule človek ne prebere.[/quote]
Zdajle sem si umivala lase eno uro! Ok, zraven je še umivanje telesa, ko sem že ravno mokra in pospravljanje las za mano po tleh in bani in slačenje in oblačenje in sušenje las. Ampak ja ena ura.
Kot že rečeno, če bi si jaz na hitro umila lase, bi prišla z mastnimi izpod tuša. Pika. Mi jih greš ti umit, da te prepričam, kako imam lahko mastne po enem dnevu?
Vem, da dnevno lasje izpadanja, normalno. Meni nenormalno izpadajo. Opisano že v prejšnih postih.[/quote]
Itak, jasno, da se ti ne da nič dopovedat. Utupila si si v glavo, kako dramo in grozo imaš na laseh – kot rečeno, to je samo projekcija tvojih drugih problemov, veliko globljih. Ampak ti si kar daj duška in se ubadaj z iracionalno fobijo, da ‘boš plešasta’ in kako ti olje kaplja in curlja z glave.
Odrasti. Do takrat pa itak škoda še besed in energije. lep dan!
Jaz sem imela sicer problem z izpadanjem las. Če se kaj spoznaš na lase, je keratin prva sestavina las in beljakovine. Malo raziskuj o tem in malo brskaj po internetu, boš našla veliko informacij tako kot sem jih jaz našla. Svetujem ti, da začneš jemljati kapsule B-kompleks, jesti neoluščeno proso, uporabljaj koprivni šampon ali šampon ki vsebuje keratin, ne dajaj balzam na lasišča. Kolikor približno vem, ko lase vsakodnevno umiješ, bolj se mastijo, bolj jih umiješ, bolj se mastijo in si na koncu v začaranem krogu, zato svetujem, da si kupiš baby suhi puder ali suhi šampon, da si šele tretji dan umiješ lase. To je vse kolikor vem jaz, ko sem iskala rešitev za moje lase.
Jezus no, talk je pač otroški puder, kupiš nekaj a la Johnson&Johnson in si posipaš po lasišču, nato razčešeš in z brisačo potegneš, da ne zgleda kot da imaš na glavi en prah. Ali pa kupiš suhi šampon. Ampak to ni za redno vzdrževanje las, to je če imaš malo mastne lase pa moraš nekam, kao nevem imaš nek res pomemben sestanek v službi in res nimaš časa oprat in sušit lase. Drugače narediš več škode kot koristi.
Se pa strinjam, da ti ni treba spirat maščobe z las, šampon raztopi maščobo, res govoriš kot da se tuširaš s ponvo kjer si jajca pekla.
In glede šok terapije: to ne pomeni, da si 2x na teden pereš lase. To pomeni, da las ne pereš, amen, basta. Ne pereš las. Dokler se lasišče samo od sebe ne očisti. Lahko pa, da ti bodo nastali dredloksi (:
Hvala za razlago talkota…:)
Šampon res raztopi maščobo, ampak jaz si moram večkrat nanesti in dobro “pregnesti” in pustiti na laseh, da pride do VSE maščobe na laseh. Potem sperem. Če naredim površno, bodo lasje ostali mastni na nekaterih predelih.
Balzam nanašam občasno, vedno samo na konice.
Sem se pa ravno slikala, jutri se bom tudi pa potem povejte. Obljubim, da ne bom danes nič športala…:)
Šok terapija z dredloksi? Ne, hvala, bi še hodila v javnost. Nekje mora biti meja… (Se opravičujem vsem z dredloksi.)
res, adijo pamet, kak kup avšastih kokošjih bedarij napsihiranih bab tule človek ne prebere.[/quote] Prvič, daj se ti malo vprašaj o svoji psihi, preden žališ vse ostale na forumu. Forum je tukaj zato, da lahko vsak svobodno pove svoje mnenje, in če si ti na tako nizkem nivoju, da nisi sposobna kulturnega dialoga, je to izključno tvoj problem. Drugič, jaz sem povedala svojo izkušnjo z nego las, in ne vem, kdo si ti, da me poznaš bolje, kot se sama. Meni las ni potrebno šteti, ker zelo dobro vem, koliko naj bi jih dnevno izpadlo, in koliko jih dejansko izpade meni osebno. Menda zaenkrat še dobro vidim, in dejansko jih imam polno pod tušem, pa tudi pri sušenju in razčesavanju jih imam po tleh za celo smetišnico. Seveda te razumem, da tebe to ne moti, kot te najbrž ne moti še marsikaj drugega, kar moti mene. In ja, dejansko se raznosijo po tleh, in meni osebno to ni všeč, pa zaradi tega ne žalim tebe in te pošiljam v psihiatrične ustanove. Zelo toplo ti priporočam, da bi svoje frustracije in notranjo jezo sproščala na bolj konstruktiven način, debato, ki te očitno niti ne zanima prav resno, pa prepustila tistim, ki smo tega sposobni.
Bi ti pa svetovala, da tiste tete v lekarni ne jemlješ preresno, ker nakladajo da glava boli. Ena moja prijateljica je bila taka teta v lekarni in mi je za foro doma naredila pregled lasišča. Tudi meni je diagnosticirala slabe korenine pa ne vem kaj, cel problem je zagnala in mi ponujala svoje zvarke. Kar spulila mi je en las in mi ga tam kazala, kao kako slabo korenino ima (a komaj ga je spulila zelo me je bolelo) pa kako je prelomljen las in blabla. Nisem nič kupila od nje, se mi je zdelo škoda denarja. Tega je zdaj že 15 let, imam še vse lase, take kot prej, pa zelo močni so in zdravi, kot so bili že prej, čeprav sem šla seveda tudi skozi faze malo bolj mastnih ali da so mi izpadali, če nisem imela urejene prehrane. Vsa ta leta ne delam z njimi nič posebnega, navaden šampon pa balzam, pa barvam jih (in sem jih že takrat).
Jaz mislim, da se malo preveč ukvarjaš z lasmi, hodiš v te lekarne po nasvete, ki te lahko spsihirajo do nezavesti, a veš kaj se to pravi, da ti enkrat na mesec en pove, kako slabe lase imaš pa kako slabe korenine pa kako slabo lasišče, pa tralala, saj se ob pamet spraviš, tudi če z lasmi ni nič narobe. Zapravljaš denar za brezvezne kozlarije, ki lahko da delajo več škode kot koristi.
Če se boš bolje počutila pojdi do splošnega zdravnika enkrat ob priliki (posebej za to ni treba hodit), ko boš imela mastne lase, takole en dan umazane, pa naj ti zdravnica pogleda lase in lasišče in ti pove, ali se ji zdi hudo nenavadno. kajti zdravnik ve, ali je stvar kozmetična ali bolezenska, in če je res bolezensko, ti bo že naredila kakšne preiskave. Ampak v to močno dvomim.
Praviš, da ne živiš v stresu, ampak meni se zdi, da okoli las precej psihiraš. Tudi to je stres. Morda stresa sploh ne prepoznaš.
Ene stvari so pač dejstvo, pa če smo že videli tvoje lase ali ne. Popolnoma nemogoče je, da bi pri umivanju na vsaka dva dneva bilo potrebno dvojno šamponiranje in celo puščanje šampona na laseh, da bi raztopil mašobo. Maščoba na lasišču pač ne funkcionira tako, ni to zažgana mast na ponvi, da bi bilo potrebno odmakanje.
Verjamem pa, da imaš pri vsem tem strašne težave z mastnimi lasmi, ker jih ves čas nekaj drgneš in dražiš lasišče. Če ti pretirano izpadajo, ti zaradi tvojega početja, ne zaradi mastnosti same po sebi.
Jaz imam tudi mastne lase. Sem se pač sprijaznila s tem in jih umivam na vsaka dva dneva, ali tudi vsak dan, če je potrebno. Z blagim šamponom, mlačno vodo in sušim pri zmerni temperaturi.
Enak problem. Mastni lasje, srbeče lasišče, tudi prhljaj. Da bi si vsak dan prala lase?! Ob vseh stvareh, ki jih moram narediti? Eni ste res nori!
V najstniških letih so mi lasje ostali lepi tudi 5 dni, včasih sem jih prala na 7 dni, sedaj pa se je čas skrajšal, tako da si jih moram oprati vsak 3 dan, čeprav včasih počakam na 4 dan. Še to mi je veliko!
Tudi jaz še nisem našla rešitve.
Pozdravljena,
evo čisto konkreten nasvet – moja hči, ki je sicer v puberteti, ima tudi zelo mastne lase, pere na 3 dni, vendar je zadnji dan že kar grdo. Zadnjič sem ji kupila suhi šampon v spreju od Schwarzkopfa za probo in je navdušena. Pospreja (suhe lase), malo sfrotira z brisačo in razčeše. Efekt je takojšen, lasje so razmaščeni, mehki in zadeva tudi prijetno diši.
Namen je pač podaljšati razmak med pranji vsaj za en dan, ne pa seveda nadomestiti klasičnega umivanja las. Poskusi, kupila sem ga pa v Drogeriji Tuš.
Lp.