Kršitev pogodbe o zaposlitvi
Sem vodja poslovalnice v banki. Zaradi reorganizacije me bodo zaposlili na drugo mogoce malo manj zahtevno delovno mesto. S tem mi tudi grozijo, da mi bodo zmanjšali plačo. Na obeh delovnih mestih se zahteva 7 stopnja izobrazbe. Imam ustrezno izobrazbo in 26 let delovne dobe ter iskušenj na tem področju! Ali mi lahko znižajo tarifni – placilni kolicnik in s tem placo??Me lahko postavijo na nizje delovno mesto? Kaj se, da storiti zaradi prekomernega sikaniranja oz mobinga nadrejenih? vse zadane naloge sem do danes opravila uspešno, nekater nadpovprečno.
hvala in lep pozdrav!
Pozdravljeni,
da bi vas lahko prerazporedil na drugo delovno mesto, vam mora delodajalec odpovedati veljavno pogodbo o zaposlitvi in hkrati ponuditi sklenitev nove pogodbe. To se ob reorganizacijah v podjetjih pogosto dogaja. Z novo pogodbo se morate vi kot delavec seveda strinjati. Pri določitvi plače zavezujejo delodajalca določbe Kolektivne pogodbe panožne dejavnosti.
Če je ponujeno novo delo ustrezno, kar pomeni, da se zanj zahteva enaka vrsta in stopnja izobrazbe, da bo pogodba sklenjena za enak delovni čas in da kraj opravljanja dela ne bo oddaljen več kot 3 ure vožnje z javnimi prevoznimi sredstvi v obe smeri, hkrati pa bi bilo delovno razmerje sklenjeno za nedoločen čas, ga je smiselno sprejeti. V nasprotnem primeru vam namreč ne pripada odpravnina, prav tako pa ne morete uveljavljati pravic iz zavarovanja za primer brezposelnosti na Zavodu za zaposlovanje.
Tudi če sprejmete ponudbo za delo na novem delovnem mestu, pa obdržite pravico pred pristojnim sodiščem izpodbijati utemeljenost odpovednega razloga za prenehanje stare pogodbe o zaposlitvi.
Na mobing lahko pisno opozorite delodajalca, ki ima 8 dni časa, da zadeve uredi, če tega ne stori, lahko predlagate posredovanje inšpektorja za delo v sporu. Mobing je sicer tudi razlog za izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi s strani delavca, ki mu daje kljub prenehanju delovnega razmerja po njegovi volji pravice, ki jih ima delavec ob odpovedi s strani delodajalca iz poslovnega razloga (t.j. pravica do odpravnine, pravica do nadomestila plače za primer brezposelnosti,…). Se pa mora takšna odpoved izpeljati po postopku, ki je določen v Zakonu o delovnih razmerjih.
Lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.