Kršitev zakonodaje?
Delamo v srednje velikem podjetju, kjer imamo pogodbo za 40 ur tedensko (5X8 ur). Opazili smo da so v podjetju samodejno spremenili evidentiranje in sicer tako da se nam dobesedno ukrade 5 min. ob prihodu in 5 min. ob odhodu (prideš ob 7 uri in se ti šteje kot bi prišel ob 7:05 uri), torej 10 min. na dan, kar na letni ravni zanaša cca. 5 dni. Nihče izmed zaposlenih ni podpisal pristanka na tak odtegljaj oz. je podjetje to storilo samoiniciativno.
Zanima nas ali gre za kršitev delovne zakonodaje in če, kateri členi zakonodaje so kršeni in kakšna je za to zagrožena kazen.
Za odgovor se Vam najlepše zahvaljujemo.
Ne razumem čisto dobro, zakaj se je to zgodilo (kakšen namen je imel delodajalec) oz. kakšne so posledice tega. Ali morajo delavci potem zaradi tega ta manjkajoči čas “prinesti noter” oz. ali so zaradi tega manj plačani? Če temu ni tako, potem ne vidim problema in gre samo za tehnično pomanjkljivost.
Če pa se delavcem zaradi tega dejansko šteje cca. ena ura na teden manj, gre seveda za kršitev predpisov o delovnem času. Členi so seveda lahko različni – če morajo delavci potem zaradi tega delati dlje, gre lahko za nezakonito odreditev nadurnega dela, v poštev bi prišel tudi 142. člen ZDR, ki govori o polnem delovnem času itd.
Lep pozdrav,
Katarina
Vsi zaposleni moramo za doseganje 8 urnega dolovnega časa vsak dan delati 8ur in 10 minut, plačani pa smo za 8 ur.
Potem gre za kršitve določb o polnem delovnem času in plačilu za delo.
Lep pozdrav,
Katarina
In kaj se lahko v takem primeru naredi? Ker mislim, da četudi je kršitev določb, se ne da proti temu nič storiti. Kdo pa se bo postavil delodajalcu!
In kaj se lahko v takem primeru stori?
Seveda se da storiti: kot sem že večkrat napisala, se imajo delavci vedno možnost obrniti na inšpekcijo za delo, tudi anonimnio, če se ne želijo izpostavljati. Predvsem se pa v takih primerih za svoje člane lahko izpostavi sindikat.
Lep pozdrav,
Katarina
Torej če v podjetju sindikat ne obstaja, oziroma zaposleni niso njegovi člani, preostane samo inšpekcija ? To mi daje občutek, da se lahko delodajalec elegantno izmaže, čeprav vsi vedo, da krši zakon.
In podjetje se lepo razvija naprej, raste, zaposluje nove naivneže in mu nihče nič ne more ? Kaj točno pa lahko naredi inšpekcija za delo ? A po določeni kazni za kršitev zakona še sploh preverja tega istega delodajalca, ki mu je pred časom odredila denarno kazen ? Delodajalcu je najlažje plačati zakon in nadaljevati po starem.
Kakšna je praksa inšpekcije za delo vam ne vem povedati, mislim pa, da samoinciativno le redko ukrepa.
Lep pozdrav,
Katarina
Hja še ena takšna ki pride na šiht zadnjo minuto in komaj čaka, da bodo kazalci pokazali konec natanko 8 ur in frrr iz podjetja.
Dajte no ne splača se komplicirati in inšpekcije klicati za tistih pet minut. Kaj pa ko pijete kavico pa imate čik pavzo – a je dobro ko vam to delodajalec ne odtegne? Bodite malo fleksibilne.
sama sem vsak dan 15-20 minut prej v službi, in to že celih 20 let pa še vedno živim in diham ta zrak, ki je zadnje čase čedalje bolje poln favšarije – največje slovenske vrline. saj tudi pregovor pravi: če bi favšarija gorela……..
ne rečem, če bi bilo to vsak dan pol ali eno uro – potem se razume je to drugače.
ni več nič tistega socializma, ko si lahko prišel v službo pol ure kasneje, vmes šel po nakupih in še pol ure prej šel domov in si dobil lepo plačano oem ur. Spremenili so se časi, potrebno je spremeniti tudi mišljenje v glavah ljudi. Pet minut prej, da se vklopi računalnik in pet minut pozneje, da pospravite svoje delovno mesto. Tudi to je potrebno! Ali naj to za vami pospravi vaš delodajalec, vi bi ga pa šli na inšpekcijo prijaviti. Še naše krave bi se vam smejale!
Pa brez zamere!
pri meni gre vsak dan pol ure do ura dodatno, tako da ne govorim o favšiji :).
Vika potem sva sotrpinke. Jaz zjutraj grem na avtobus ob6:25 uri, delo se mi prične ob 7:30, končam ob 15:30 uri in še pot do doma kamor pridem natanko ob 16:30 uri. Pa še nisem razmišljala o tem, da bi šla podjetje prijaviti, prav srečna sem, da lahko hodim v službo in da imam redno mesečno zagotovljeno plačo. tudi to se šteje mar ne. Očitno sva še iz stare generacije, z premenjeno miselnostjo :)))
pa uživajva še naprej v najinem delu
Lep vikend!
Forum je zaprt za komentiranje.