Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek krst in dva botra

krst in dva botra

Pozdravljeni,

mogoče bi vedeli, če ima otrok lahko dva krstna botra ali je v navadi, da samo enega? Ima kdo s tem kake izkušnje? Najina želja je, da bi imel po vsaki strani enega botra ne veva pa , če je to izvedljivo. Sicer imamo sestanek z župnikom naslednji teden ter mi bo lahko vse on razložil, vendar bi vseeno želela kako inf. pred tem.
Hvala že v naprej.
Lp

Otrok ima praviloma dva botra, zaželjeno je da sta različnega spola.

Splošna praksa v Sloveniji je menda taka, da sta botra dva, vsak po eni strani in različnih spolov. Seveda pa so možne razne izjeme. Tako da kar pogumno pri vajini odločitvi.

Moja hči ima dve botrici.

ja seveda imaš lahko dva botra. moji otroci imajo enega mojih staršev in enega moževih staršev.

Drage mono-vke, splošna praksa v Sloveniji ne more biti taka, ker pri nas tega ne poznamo. Slišala sem že za tak primer in zadnjič o tem razlagala, pa so bili vsi prisotni zgroženi, češ, kaj si še ne bodo izmislili – dva botra!!!
Meni se ne zdi s tem nič narobe, upam pa, da je vaš župnik seznanjen s splošno prakso in ne bo kompliciral. Nekateri se strinjajo z vsem, nekateri pa pustijo staršem čisto proste roke, jih niti ne zanima, kakšne vere je boter (če je veren).
Še enkrat – meni je fino, če imaš kar dve osebi, ki bi jima zaupala botrstvo.

Otrok ima lahko enega ali dva botra, spol ni pomemben.

V moji okolici (Gorenjska) sta dva botra običaj – pravzaprav še nisem videla le enega botra pri krstu. Torej le pogumno.

Enako tudi okolica Lj. Napiši potem kje je navada, da je samo en boter.

Se podpišem pod ano50.

Lep dan.

Ja, tudi pri nas (okolica LJ – smer Gorenjska) je povsem običajno da ima otrok dva botra, največkrat par (po spolu, ne dejansko par).

Navada pri nas je bila 2 botra, je bilo kar samoumenvo…eden moški, druga ženska.
Zadnje čase se izbira tudi samo po enega.

Pri nas je bolj nenavadno en boter, kot dva, zato kar pogumno.

Mi smo imeli krst pred enim mesecem. Župnik je najprej vprašal kdo bo boter in nato, če bo še kakšen…Torej, povsem stvar osebne odločitve.
Naš ima dva – botra in botro. Ja, tudi pri nas po navadi izberemo iz vsake strani žlahte po enega. Tokrat pa sva izbrala kar dva zelo dobra prijatelja.

Dva botra?Prvič slišim.

Jaz sem imela enega krstnega in enega birmskega botra, enako brat … pa tudi na vseh krstih do sedaj so imeli samo po enega botra… na Koroškem. Tudi na DOlenjskem, kjer sem bila na enegm krstu, so imeli samo enega botra.

LP!

Sem štirikrat krstna botra. Dvakrat sama (okolica Celja), enkrat v paru z botrom (Ljubljana) in enkrat v paru z botro (okolica Idrije). Tudi ko sem brala knjigo o krstu, nikjer nisem zasledila pravil, mogoče je vse, samo običaji so različni.

moja sinova imata 2 botra- par, hči pa samo enega, svobodna izbira, poslanstvo botrov je pomembno, ne pa koliko jih je, pri župniku boš dobila brošuro pa si malo preber.

Naš škrat je imel dva botra, mojga tata in njegovo sestrično, se pravi po moji in po partnerjevi strani. N blo nobenih težav, sicer pa pr nas ima skoraj vsak krščenec dva botra. Ti z enim so bolj izjeme:)

V Pomurju je pa navada en boter.

Vidim Pomurje, Prekmurje en boter, pa me samo zanima ali je to evangeličanska cerkev, ker bolj malo poznam razlike med to in krščansko.

Savinjska,Štajerska,tukaj imamo ponavadi samo enga botra.

naša malčica je imela tudi 2 botra-mojega brata in njegovo partnerko. smo pa iz lj

Hvala za vse odgovore in vaše izkušnje. Bom poročala kako bo v naši cerkvi Sv.Mihaela – ali bomo imeli enega ali pa dva botra. Želiva si imeti po vsaki strani enega, zato tudi moje vprašanje, če je to možno, ker jaz in moj mož imava vsak samo po enega. Srečno vsem in lep vikend.

New Report

Close