Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek krst otroka

krst otroka

Zanima me, če ima kdo kaj znanja oz. če kdo kaj ve kako je s naslednjim:

– ali lahko zahtevam drugega župnika za krst otroka v svoji župniji?
– ali mora vselej župnik dati pisno izjavo, da se strinja, da otroka krstim v drugi župniji in tudi izjavo, da se strinja, da pride v “njegovo” župnijo krstiti otroka drugi župnik?

Namreč imamo župnika, ki je malo “hudoben” in mi je že rekel, da ne bo podal izjave in, da ne bo krstil mojega drugega otoka, ker prva ne hodi k verouku ( to je bilo lani). Imela sem namen vpisati otroka letos, vendar nisem, ker , ko ti začne o “grešnih kozlih” in o blatenju predhodnih župnikov, sem se malo vprašala. (podrobnosti ne bi pisala, izgledal je vse drugo samo župnik ne)!
Glavno človek je problem, to ve večina ljudi. Daje ultimate.

Kaj lahko naredim. Ali so predpisana leta, kdaj naj bi otrok začel hoditi k verouku.? Ima moj drugi otrok pravice biti kršen ali ne?

Prosim, če lahko odgovarjajo samo resne osebe, prosim brez blatenja cerkve in brez neprimernih komentarjev.

Hvala

zakaj otroka sploh posiljevat s krstom?

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨ ·uʍop əpısdn əɥʇ Obožujem rdečo zvezdo, pijem Heineken. Iä! Iä! Cthulhu fhtagn! Gosturnca u solat še ni konc sveta.

za krst drugega župnika v tvoji župniji rabiš dovoljenje tvojega župnika, torej odpade. Lahko pa poiščeš takega kje drugje, ki krsti vse, brez kompliciranja.

Najbolje, da mu ga daš poseksat kar za krst!

Da pride drugi župnik v tvojo župnijo rabiš dovoljenje domačega župnika. Če daš otroka krstiti v drugi župniji ne rabiš nobenega dovoljenja.

Da nebom odpirala nove teme, bom vprašala tukaj.

Ali lahko krstiš otroka, če starša nista poročena, oz sta poročena samo civilno?

hvala za odgovore.

Lep pozdrav

da, sicer vsak župnik ni za to, ampak se da.

Tole s krsti mi pa ni več jasno. Otroka se krsti, če si veren, oziroma, če živiš po rimokatoliških naukih. Če nisi poročen cerkveno nimaš zakramenta sv. zakona, torej ti ni do zakramentov, oziroma ti nič ne pomenijo, zakaj potem otroka silite k zakramentu. Da greste poj na kosilo, da je žurka in darila ? res ne razumem. In če ga krstiš obljubiš, da ga boš versko vzgajal, torej poslal k verouku.

si! Nihče te ni povabil da komentiraš..CARLETTO STURLETTO…Bog daj, da dobiš po gobcu prej ali slej!!!

zelo dobro vprašanje!

kje piše, da moram otroka poslati k verouku pri določeni starosti? Kje piše, da se morem poročiti, če za to ni možnosti (finančne). Res me to zanima? Poznam župnika iz Ljublane, ki je začel hoditi k verouku pri devetih letih in glej…..danes župnik!

Zakaj pri prvem ne delajo problemov , pri drugem pa VEDNO. Velikokrat slišala! Res, da je odvisno od župnika, ampak solijo pamet, prav tisti, ki niso vzor.

Bog je od vseh tistih, ki verjamemo vanj. Namesto, da vernikom odpirajo vrata jih zapirajo (ne vsi )

Partnerju ni do poroke, silga ga nebom, otrok še nimava, vem pa da bom svoje otroke krstila in jih tudi poslala na veoruk.

še kej? =)

predvidevam, da eden od partnerjev je veren, drugi ne, in zato bosta dala krstit otroka? v bistvu se za to, da bo otroka spremljal v njegovem verskem življenju, izbere temu primeren boter?

in da, če najdeš pravega župnika, se da vse (tudi enostransko cerkveno poročit, če eden od partnerjev tega ne želi, tudi otroka krstit brez cerkvene poroke, tudi otroka krstit v drugi fari ipd.)

kakorkoli, pri meni je bilo to vse enostransko, ampak ne bi ponovila 🙂

si! Nihče te ni povabil da komentiraš..CARLETTO STURLETTO…Bog daj, da dobiš po gobcu prej ali slej!!![/quote]

Ja, kaj, če že krši njegove pravice, mu vsiljuje vero naj še ga, da nategniti – saj je isto – to pač nudijo v RKC!!
Kako primitivno, da dajete otroke tem ljudem v roke, ker se kao spodobi, da ne bodo kaj sosedi rekli.
Mene ne bo nič po gobcu, bo tebe prej, ker se slepiš in izpostavljaš otroka tem gnusom.

Partnerju ni do poroke, silga ga nebom, otrok še nimava, vem pa da bom svoje otroke krstila in jih tudi poslala na veoruk.

še kej? =)

Groza, groza – vračamo se nazaj, namestno naprej – kako žalostno!
Dajte jim podporo in ovčice – svoje otroke, da bodo še naprej krojili usodo tistih, ki nočemo s temi nemarneži nič imeti!

Župniki naj ne bi krstili otrok, če starša nista cerkveno poročena oz. če sploh nista poročena.
V praksi pa je tako, da se eni tega držijo k pjanc plota, drugim je pa vseeno – sploh če je prošnja podprta s kakšno kuvertico.

Če je eden veren in želi krst, potem naj bo še tako veren in se cerkveno poroči.Se lahko samo on.
Prvega otroka je župnik brez problema krstil, drugega pa ne, ker že vidi kako vi versko vzgajate. zakaj ne bi otrok hodil s sošolci k verouku, bo raje z eno ali dve leti mlajšimi, misliš da se bo dobro počutil?
Tisti ki kar vsevprek krščujejo so zame župniki brez prave hrbtenice.

Midva imava vse zakramente, oba sva vzgajana v katoliški veri, vendar nisva cerkevno poročena, hčerka pa je kljub temu krščena, sicer v drugi župniji, ampak ni župnik nič kompliciral, še vesel je bil da sva prišla. Kljub temu da je hči krščena, k verouku in v cerkev NE bo hodila, bo pa z najine strani vzgajana v krščanski veri, torej v veri v vse dobro in ne v veri v cerkev kot ustanovo.
Kakor komu in kot komu paše, ne?

Za lonko
Zdi se mi lepo, da bosta otroka vzgajala po svoji vesti in prepričanjih. Toda zakaj krst? Krst je podeljuje cerkvena ustanova.

Ne bi rekla – jaz sem dala sina krstiti v moji župnjiji, čeprav živimo drugje. Pa je rekel naš župnik, da ne bo šlo, da rabim potrdilo iz župnjije, kjer imam stalno prebivališče, da lahko krsti mojega otroka. No, potrdilo sem dobila, sine je krščen, k verouku pa ne hodi.

si! Nihče te ni povabil da komentiraš..CARLETTO STURLETTO…Bog daj, da dobiš po gobcu prej ali slej!!![/quote]

Ja, kaj, če že krši njegove pravice, mu vsiljuje vero naj še ga, da nategniti – saj je isto – to pač nudijo v RKC!!
Kako primitivno, da dajete otroke tem ljudem v roke, ker se kao spodobi, da ne bodo kaj sosedi rekli.
Mene ne bo nič po gobcu, bo tebe prej, ker se slepiš in izpostavljaš otroka tem gnusom.

Partnerju ni do poroke, silga ga nebom, otrok še nimava, vem pa da bom svoje otroke krstila in jih tudi poslala na veoruk.

še kej? =)

Groza, groza – vračamo se nazaj, namestno naprej – kako žalostno!
Dajte jim podporo in ovčice – svoje otroke, da bodo še naprej krojili usodo tistih, ki nočemo s temi nemarneži nič imeti![/quote]

NE RAZUMEM, ZAKAJ KOMENTIRAŠ ZADEVE IN HOČEŠ NA VSAK NAČIN VSILITI svojo VOLJO IN TVOJE NEOKUSNE KOMENTARJE V POGOVOR, V KATERE NE VERJAMEŠ OZ. SI PROTI. ČE NIMAŠ KAJ DELATI POJDI NA SPREHOD ALI PA NAREDI KAJ KORISTNEGA , ČE ŽE NE POVEŠ NIČ KORISTNEGA. PIKA. ADIJOO

Miškola krstiti sva jo dala zgolj zato, da bo vedela v kateri veri je vzgojena. Saj je prav da je pripadnik neke VERE, nisva pa zato da je pripadnki neke USTANOVE. Vsak večer pred spanjem zmoliva Angel varuh, ker je molitev, ki nam vsak dan pride prav in mislim da ima tudi brez cerkve svoj pomen, berem ji zgodbice nove zaveze in ji po svoje razložim vero v Boga. Cerkev pa naj kar ostane tam kjer je, v vsem svojem obstoju ni naredila še nič dobrega.


Tudi mojemu partnerju ni do poroke (cerkvene), meni je vseeno. Prvega otroka smo krstili (na mojo željo), pri drugem pa župnik noče. Bedarija vseh bedarij. Ali naj krsti vse al pa nobenega. Oni mislijo, da nas bodo s tem prisilili v poroko. No, jaz bi rada krstila, ampak prav zaradi vseh svinjarij okoli cerkve zdaj že partner protestira in ne želi ne krsta ne verouka za otroka.
Poleg tega v marsikateri župniji krstijo brez težav. Poznam primer, ko je mati brez težav krstila dvojčka, pa sploh ne vedo, kdo je oče. je pa res, da celo dolina ve, da je oče menda prav župnik. Bom kar verjela.

torej si bila sostorilec pri tem zlem dejanju – krstu svojega otroka

Imam opravljen krst, obhajilo in birmo, pa ni šans, da dam moje otroke kdaj krstit. Če se bodo sami kasneje odločili in si želeli, ni problema, jaz jih pa nikakor ne bom dala.
V poštene ljudi jih lahko vzgojim brez naukov RKC.

New Report

Close