KRUH BREZ GLUTENA

Pojdi na http://www.drustvo-celiakija.si. Po moje boš našla veliko dobrih receptov in nasvetov:)
LP Barb

Našla sem samo tale dva recepta za kruh brez kvasa iz makrobiotične kuhinje. Mogoče lahko pšenično moko preprosto zamenjaš z brezglutensko, ki se dobi v večini trgovin.
KRUH BREZ KVASA
2 skodelici polnovredne moke (vzameš brez glutensko)
1 skodelica ajdove moke
1 skodelica vode
2 čajni žlički olja
1 1/2 čžl soli
Zmešaš vse suhe sestavine, postopoma dodajaš vodo in mesiš z rokami. Pokriješ posodo in pustiš da počiva čez noč. Naslednji dan razdeliš testo na 3 dele, oblikuješ v hlebčke in pečeš v primernih pomaščenih pekačih 1 1/2 ure na 150stC.
KRUH OSHAWA
2 1/2 skodelice polnovredne moke (brezglutenska)
1 1/2 skodelice moke iz prosene kaše (nisem sigurna, preveri če proso vsebuje gluten, a zdi se mi da ne)
1 skodelica riževe moke (spet preveri)
1/2 čajne žličke soli
5 jedilnih žlic olja
približno 3 skodelice vode
Zmešaš moke, dodaš olje in z rokami vtreš v moko. Počasi vmešaš vodo s soljo. Z oljem premažeš pekač, položiš gor testo, z vlažno leseno kuhalnico poravnaš površino in pečeš 1 uro na 160 st C.
Nisem nikoli probala, tako da ne vem kako deluje:))
LP Barb

Kruh brez glutena dobiš v vseh bio trgovinah (v Lj Bioland, Biota…) v hipermarketu Mercator (na polici zdrave hrane), na glavni tržnici v Lj -pokriti del od torka do sobote – ekološka Kmetija Kastelic (ajdov, koruzni, rižev), V Maxiju – ga moraš naročit do torka v samopostrežni na kruhu.
Je pa res noro drag, ker ga kupujem. Se pa da živet tudi brez kruha.

Nekaj receptov za kruh iz čičerikine moke, riževe in tapiokine moke (vse se dobi v Sparu) je na http://www.glutenfree.com. Vendar so s kvasom in sicer povdarjeno kvasom brez glutena.

Recept za moj kruh brez glutena je spodaj, kvas enostavno zamenjaš z eno vrečko pecilnega praška. Peka brezglutenskega kruha potrebuje nekaj vaje in izkušenj, sčasoma bo okusnejši… Moj recept je iz bregltenskih mok Celiax in Schaer, ostalih ne smemo uporabljati, ker je hčerka alergična na mlečne beljakovine. Če lahko te druge moke uporabljate, pa le…
Za “kvasec”: malo tople vode, 1 vrečka pecilnega praška, žlička rjavega sladkorja in žlička tapiokine moke, 1 žlica tople vode ali sojinega/riževega mleka.
Za testo: 50 dag mešanice brezglutenske moke, sol, pol centimetra debela rezina rastlinske masti ali 2 žlici dovoljenega olja, 2.5 dcl – 3 dcl tople vode oz. po potrebi
Dodatki: praženo sončnično, sezamovo ali bučno seme
Natehtamo moke. Ob robu malce posolimo. V sredo moke naredimo luknjico in vanjo nalijemo pripravljen kvasec. Na rob nadrobimo pol centimetra debelo rezino rastlinske masti ali 2 žlici dovoljenega olja. Počasi dodajamo toplo vodo (približno 2 dcl in pol ali po potrebi), tako da zamesimo gladko testo, skoraj tekoče testo. Pripravimo pekač, najboljši so podolgovati modeli, približno 30 cm dolgi in 10 cm visoki/široki. Obložimo ga s peki papirjem. V testo dodamo semena. Damo v pekač in pustimo na toplem kakšnih 15-20 minut, ne predolgo, da pecilni prašek ne izzveni. V tem času ogrejete pečico na 180 stopinj in damo peč pekač, pokrit s folijo. Kruh se peče približno 30-45 minut, na koncu folijo odkrijte, da se zapeče še na vrhu. Prav zapečen ni videti, je bolj svetlo rumene barve, važno je, da je skorja trdna. Ko je kruh pečen, vzamemo ven pekač in kruh zvrnemo na čisto kuhinjsko krpo. Zavijemo in pustimo, da se na rešetki od štedilnika počasi ohlaja.
Nasveti:
Peka kruha je priučena vrlina, ne obupajte prekmalu, le z vajo vam bo vedno bolje uspeval.
Testo ne sme stati predolgo, še posebej, če mu dodamo pecilni prašek.
Preden daste kruh v pečico, ga na vrhu namažite s toplo vodo.
V pečico postavite posodo z vodo in/ali pokrijte kruh s folijo. Tako se kruh ne bo preveč izsušil in bo skorjica tanjša.
Brezglutenskega testa ne smemo gnesti premočno in predolgo.
Če uporabite olje, bo kruh imel večje luknje in bo hitreje narastel
Če uporabite margarino ali rastlinsko mast, bo kruh imel bolj kompaktno in homogeno strukturo.
Po peki kruh zavijte v čisto kuhinjsko krpo in ohladite na rešetki.
Pečen in ohlajen kruh narežite na rezine, po dve in dve rezini zapakirajte v vrečke in zamrznite.
Zamrznjen kruh tajajte po potrebi. Najboljše se odtaja v mikrovalovni pečici, na programu “Deforst” ali v opekaču za toaste.
Kruh shranjujte na suhem in hladnem.
p.s. Če imate alergijo na pšenico ali če imate celiakijo, vam avtomat za peko kruha pride zelo prav. Vanj se sestavine enostavno (v pravilnem vrstnem redu) natresejo, nastavite uro in ob želeni uri dobite pečen, svež in dišeč kruh. Prihrani vam veliko časa, ki ga morate drugače aktivno preživeti zraven: mesenje, vzhajanje, …, pa še peka kruha v njem je mnogo bolj varčnejša kot v pečici.

Tudi jaz sem na brezglutenski dieti, pa moram kar večkrat zdržati službo brez sendviča. Pa saj mi brezglutenski kruh niti ni tako všeč, da bi si ga nosila v službo za malico. No, problem malice rešim tako, da si pripravim brezglutenske kosmiče s sadnim jogurtom, pa še kakšno sveže ali suho sadje se najde pri roki.Če pa imaš možnost, je pa tudi porcija mešane solate super malica. Seveda, zajtrk pa doma in se da brez sendviča zdržati do kosila. Brezglutenske kosmiče pa kupim v DM – Drogerie Markt.
Ko smo že pri brezglutenskem kruhu – pa še eno vprašanje: Imam infromacijo, da Klasje ne dela več brezglutenske moke – torej, kaj sedaj s peko kruha? Ali ta ifnormacija drži.
Jaz vedno pripravim mešanico iz Celiax moke, riževe, tapiokine in Schar moke. Če pa res Celiax moke ne bo več, bo pa naš kruh , ki je že tako drag, še dražji in ga bom res kar še bolj omejila, oziroma odstopila odraščajočemu sinu.
Lep dan!
Mimi

Tista Finska moka, ki jo uvaža ta (zelo prijazen) gospod, žal vsebuje mlečne sestavine in za mojo hčerko ni primerna. Bomo pač ostali na riževi moki, tapioki in Schaer Mix-C moki. Prvič slišim, da ne bodo več proizvajali Celiax moke, res pa je, da pa so prenehali peči kruh. Saj tako ali tako njihov ni bil užiten. Problem s Celiax moko je bil ta, da ni prej imela oznake, točno kakšno količino glutena ne/vsebuje ampak mislim, da so ta problem z registracijo že rešili, saj imajo na embalaži sedaj drugačno oznako in navedbo strukture kot prej.