kruh iz črne moke
črn kruh po trgovinah je v večini barvan z praženimi žiti (saj poznaš razne žitne kave)….to res ni škodljivo,je pa zavajanje javnosti,ker ljudje mislijo,da jedo zdrav kruh iz polnozrnate pšenice,v bistvu jedo kruh iz pobarvane bele moke.Zakaj sploh jesti črn kruh…zato,ker je v pravem črnem kruho zmleto celo zrno in je torej v njem tudi dosti otrobov-balastnih snovi,ki nam NE packajo želodca in črevesja…
zakaj pa peki potem barvajo kruh,saj v bistvu je ceneje,če nam prodajajo otrobe kot moko…..zato,ker je iz prave črne moke težko narediti visok,rahel kruh….no zatro peki dodajajo pražena žita….kar pa sploh ni tako šdodljivo,kot so škodljivi razni aditivi,ki jih mešajo med kruh…eni so za elastičnost,drugi za svežost,tretji zato,da imajo večji volumen itd,itd…..jaz si ga pečem kar sam,pa še pšenico si sam zmeljem…vsake tri dni si ga spečem in vam povem,da mi vzame zelo malo časa……fuj kruh iz pekarn….
Mojca ni blema……
Najprej,zakaj naj bi sami mleli žito….zato,ker moka na policah v trgovini stara en mesec izgubi več kot polovico vitaminov….Žitna ovojnica pa vitamine ščiti….torej kupite si enostaven mlin in si sami meljite žito…veliko pa boste naredili za svoje zdravje že,če boste sami pekli črn kruh,tudi če boste moko kupovali v trgovini….
torej potrebujemo 1/2 kg moke iz celega zrnja-polnozrnato moko,ali graham moko
3-4 dag kvasa,žlico olja,naravno morsko sol,3 dcl mlačne vode,čajno žličko rjavega sladkorja….v moko naredim jamco,v njo zdrobim kvas in dodam sladkor in vodo….s prsti pomešam kvas in vodo,toliko da se kvas razspusti,po vrhu posujem malo moke in pustim,da kvasovke začnejo delovati….potem zamesim gladko testo.če je pretrdo dodam še kakšno žlico mlačne vode….pustim vshajati 45 min….testo še enkrat premesim in oblikujem štruco,katero položim v že pomaščen (olje) pekač (ne prevelik).Ko vshaja,se oprime stranic pekača (zato stranice namažem z oljem).Če boste kruh vshajali na “plehu” brez stranic bo tudi v redu,le malo bolj se bo testo razlezlo,stranice pekača pa ga omejujejo in kruh bo zato višji…pečico segrejem na 230 st.celzija in ga pečem na tej temperaturi 10 min,potem pa zmanjšam na 200 in ga pečem še 25-30 min,pač toliko da je dobro zapečen…..kruh takoj ko ga vzamete iz peči obrnite na leseno desko in ga tako pustite 10 min,potem pa ga obrnite na tisto stran,na kateri se je pekel….pustite ga ohladiti,ne ga rezati,ko je še topel,ali mlačen….mora biti popolnoma ohlajen…
Kruh seveda ne bo tako elastičen in visok in oh in sploh,kot iz trgovine,po okusu pa je boljši in kar je najvažnejše,BOLJ ZDRAV….naslednji dan kruh ne bo takšen kot iz trgovine,ker v njem ni ADITIVOV, ki nam uničujejo zdravje,potolažite pa se lahko s tem,da jeste ZDRAV KRUH….dober tek