Kruh – kako da je rahel in se ne drobi?
Kruh večinoma pečem doma, sama ga zamesim in pečem v pečici.
Ampak ponavadi je bolj zbit (ni tak rahel in mehak), pa še drobi se. nekajkrat mi je uspelo zamesiti ga tako, da je rahelin da se ne drobi, ampak to so bili slučaji, nisem ugotovila, kaj takrat naredim drugače.
Mi lahko svetujete, kaj vpliva na mehkobo, rahlost in nedrobljenje domačega kruha? Ja, delam pa polnozrnatega, pravzaprav 2/3 polnozrnate in 1/3 bele moke.
vam izdam moj recept za “marinov hlebec”:
800 g navadne bele moke zmešam z 2 žličkama soli in dobre 1/4 žličke suhega kvasa. Dodam slabe 1/2 l mlačne vode.
Sestavine premešam (najbolje z električnim mešalnikom, s priključkom za gnetenje). Pocasto testo dam vzhajati v lock-it (tista iz Mercatorja) posodo za najmanj 12 ur. Drugi dan, se pravi po najmanj 12 do 18 urah, močno vzhajano testo zvrnem na pomokano površino. se sicer prime posode, a ga kar z rokami ločim od sten posode. Po vrhu ga potresem z malce moke in ga preganem z leve in desne strani, da dobi obliko razlezenega hlebca. Hlebec pomažem z moko, da se nikjer ne lepi. Potem ga vzhajam še 2 uri (ne več) v skledi, ki jo pokrijem s krpo.
Za peko je potrebna pokrita posoda. Jaz uporabljam tako okroglo, stekleno, premera cca 25 do 30 cm. Posodo (oba dela) dam v hladno pečico in pustim, da se segreje do 245 st.. Potem vzamem posodo ven, v spodnji del nasujem malo ostre moke, nanjo zvrnem testo, pokrijem in nazaj v pečico za točno 30 min. Potem je potrebno posodo odkriti, takoj zmanjšati na 215 st. in pečti še 10 min. Pečen kruh zvrnem na prt in ga zavijem, ter pustim, da se ohladi. Počakati je treba vsaj pol do eno uro, preden se ga prereže.
Ta kruh ima velike luknje, mehko skorjo, se ne drobi in je sočen. Odkar sem zvohala recept na Kulinariki in prilagodila količine in čas pečenje naši pečici, ga ne kupujemo več. Spečem dva ali tri hlebce, enega za drugim, ga ohlajenega narežem in dam v skrinjo. Ko ga odtajam je tak kot svež.
Priporočam!
Evo še ne zelo simpl recept:
1 kocko kvasa daš v 2 dcl vode za najmanj 4 in največ 24 ur
1kg moke streseš v posodo, 1 žličko soli in notri zliješ namočen kvas. Doliješ še 5 dcl vode in 1 dcl olja, zmešaša s kuhalnico – testo je precej tekoče in pustiš vzhajati 2 uri. Potem vzhajano testo premešaša in daš ponovno vzhajati za 2 urici. Streseš na pekač obložen s peki papirjem in spečeš, do zlato rjave skorijice.
Nam je zelo dober.