Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika kruh, olje, kus-kus

kruh, olje, kus-kus

Mi zna morda kdo pomagati pri izbiri kruha? Rada bi se znebila celulita in čim bolj zdravo jedla. Je bolje da kruha sploh ne jem? Če ga lahko jem, mi prosim svetujte takega, ki je po vašem mnenju najbolj zdrav. Do sedaj sem jedela “stoletni kruh” iz Grajskih pekarn, a me je popolnoma zbegal podatek (iz brošure te pekarne), ki pravi, da vsebuje ta kruh 8,6 g maščob (verjetno zaradi semen), bela štruca na primer pa samo 1,4 g. Je vseeno bolj zdrav prvi?
Poleg tega me zanima tudi, če je res dobro spiti na dan žlico olivnega olja in ali je nujno, da se ga pije posebej ali je lahko dodatek drugi hrani. Pa še: ali je kus-kus priporočljiv?
Hvala za odgovor na katerokoli vprašanje.

Lep pozdrav Polona

Kar se tiče kruha mislim, da je najboljše, če se odpoveš kakršnikoli vrsti kruha, saj le – ta redi. Jaz ga sploh ne uživam in se da preživeti. Če se mu ne moreš odpovedati, je vsekakor bolje, če uživaš tega iz neprečiščene moke, saj vsebuje več vlaknin kot bel kruh iz presejane moke. Semena so resda kalorična, a vsebujejo več nenasičenih maščobnih kislin in so zato manj škodljiva, pa še dobra so za prebavo. Spodbujajo namreč krčenje črevesja in s tem lažje izločanje blata.
Olivno olje ima mnogo koristnih učinkov na naše telo – tako za notranje organe (žolčnik želodec, črevesje), kakor tudi za kožo, ki po nanosu postaja gladka. Poišči starejše številke Anje (november, december 2001 in si več preberi o tem). Majbolje je,če ga spiješ zjutraj na tešče eno do dve žlički (tako je meni svetoval zdravnik). Nekateri pa priporočajo zaužitje zvečer pred spanjem. Presodi, kaj ti bolj ustreza. Vsekakor učinek ni enak, če olivno olje dodaš hrani, ali pa ga spiješ posebej. Glede kus – kusa nimam posebnih informacij. Prvič sem ga zaužila na izletu v Tuniziji pred tremi leti, saj je tam tradicionalna jed in je zelo priljubljen. Meni je bil všeč, a ga od takrat nisem poskusila.
Nely

Ucinek ni enak?? Torej pravis da je razlika ce dam olje na solato, ali pa z zlico v usta… se nekako ne morem strinjati. Razen ce govoriva o pecenju.. vsekakor se na olivne olju NE pece. Priporocljivo je tudi laneno olje (ne za pecenje!).

Kruh. Pravis da redi.. vsaka hrana redi, tudi solata – pomemben je dnevni vnos kalorij in poraba le-teh! Ce je vnos vecji od porabe – ja, seveda se potem redimo! Ni pa kruh pri ‘rejenju’ prav nic posebnega. Bel kruh ima visok glikemicni indeks, zato ga ne priporocam. Zato gre tudi prej v mascobo, ampak le v primeru da smo cez dan vnesli prevec kalorij.

Pozdrav! 🙂

New Report

Close