Kruh se ne speče
Spomnem se, da je enkrat moja sodelavka rekla, da je ta kruhomat zabrisala v smeti. Jaz bi se k peki kruha z veseljem pripravila če bi imela na voljo krušno peč, in pa vseveda se bo vsaka dobra kuharica strinjala, da je dobro kruh mesit na roke-obvezno! Tako kot so to počele naše stare mame. Ne pa vse nekaj na knofe, vse elektronsko…mah, to ne gre..
Od sosede sem se sposodila kruhomat. Katastrofa! Ni imela navodil!
Potem mi je mama dala svojega in sem se držala navodil. Prebrati moraš ali uporabljaš suhi ali sveži kvas, ali si pravilno nastavila program. Temeljito preberi, ker jaz sem prvo uporabljala suhi kvas , ki gre zrgaj nad moko, potem sem se odločila ,da bom s navadnim kvasom, kar more biti med tekočinami, torej spodaj, potem šele moka. Jaz sem se tako navadila, da vsak drugi dan naredim kruh in še dodajam jogutr itd…
No jaz nimam krušne peči ampak navadno električno pečico.
In kruha sploh ne mesim, sem našla na kulinariki en recept, po katerem zmešam polnozrnato moko + malo navadne, suhi kvas, sol, toplo vodo, malo olivnega olja in vse sorte semena, da je taka precej pocasta zmes, dam v oglat pravokoten pekač in v pečico. Za pripravo rabim enih 10 minut, kruh je pa odličen.
In kruha sploh ne mesim, sem našla na kulinariki en recept, po katerem zmešam polnozrnato moko + malo navadne, suhi kvas, sol, toplo vodo, malo olivnega olja in vse sorte semena, da je taka precej pocasta zmes, dam v oglat pravokoten pekač in v pečico. Za pripravo rabim enih 10 minut, kruh je pa odličen.[/quote]
tebi!!!!
vsak kruh se je mesilo in še vedno se mesi..tako, da ti zavidam , d si zadovoljna s “kruhom”.
Koliko časa pa ostane mehak? pol ure, ali eno, kakšen je drugi , tretji dan?????
Včasih je za neuspeh dovolj napačen vrstni red sestavin, ki jih daš v kruhomat. Ali premrzla voda recimo.
Pri kruhomatu zelo velja, da vaja dela mojstra. In ko pogruntaš tiste male trike posameznega kruhomata začneš z njim uživat. Ti pa zna kakšen dan tudi zagrenit dan
Jaz recimo imam super izkušnje s kratkim programom in praktično vedno tega uporabim. Pri dolgem pa včasih ne uspe in ponavadi ne vem zakaj.
In kruha sploh ne mesim, sem našla na kulinariki en recept, po katerem zmešam polnozrnato moko + malo navadne, suhi kvas, sol, toplo vodo, malo olivnega olja in vse sorte semena, da je taka precej pocasta zmes, dam v oglat pravokoten pekač in v pečico. Za pripravo rabim enih 10 minut, kruh je pa odličen.[/quote]
tebi!!!!
vsak kruh se je mesilo in še vedno se mesi..tako, da ti zavidam , d si zadovoljna s “kruhom”.
Koliko časa pa ostane mehak? pol ure, ali eno, kakšen je drugi , tretji dan?????[/quote]
Ko sem prvič prebrala ta recept sem pomislila podobno. Kakšen naj bo kruh, če ga ne mesimo. Ker sem dovolj radovedna na tem področju sem seveda poiskusila. In ja, kruh je odličen. Ma več kot odličen in začuda svež kar nekaj dni. V bistvu, naredi to izjemno dolgo vzhajanje 12-18 ur delo namesto tebe. Ti ne mesiš ampak se zmesi sam :))) Kadar veš vnparej, da bi pekla kruh je to sigurno odlična izbira.
Včasih je za neuspeh dovolj napačen vrstni red sestavin, ki jih daš v kruhomat. Ali premrzla voda recimo.
Pri kruhomatu zelo velja, da vaja dela mojstra. In ko pogruntaš tiste male trike posameznega kruhomata začneš z njim uživat. Ti pa zna kakšen dan tudi zagrenit dan
Jaz recimo imam super izkušnje s kratkim programom in praktično vedno tega uporabim. Pri dolgem pa včasih ne uspe in ponavadi ne vem zakaj.[/quote]
No saj je kar fini, samo da se v 3 urah in 40 minutah ni spekel je pa čudno. Sestavine sem dala vse po navodilih, voda je bila pa mlačna. Bom poskusila še po katerem drugem receptu.
Jaz recimo imam super izkušnje s kratkim programom in praktično vedno tega uporabim. Pri dolgem pa včasih ne uspe in ponavadi ne vem zakaj.[/quote]
No saj je kar fini, samo da se v 3 urah in 40 minutah ni spekel je pa čudno. Sestavine sem dala vse po navodilih, voda je bila pa mlačna. Bom poskusila še po katerem drugem receptu.[/quote]
Poiskusi tudi kratek program. Meni dosti boljše uspe. Pa seveda drug recept. Bodi pozorna na to kam daš kvas, da je voda mlačna in moka sobne temperature (če jo slučajno v hladilniku hraniš).
In res…tole je najboljsi kruh !priporocam
http://www.kulinarika.net/recepti/9450/kruh/kruh-brez-gnetenja/