Najdi forum

rada bi kakšen dober recept za kruh,pa še če kdo ve kako bi pripravila sirno lazanjo?

Glede kruha sem že ugotovila, da je pojem “dober” presneto zmuzljiv. Noben doma pečen kruh ne bo tak kot iz trgovine, če po tem merite “dober”. Nima dodatkov za rahlost, za trajnost, za svežino… Drugače je sort moke in kruha zelo veliko, še več kombinacij. Povej bolj točno, kaj si predstavljaš pod svojim kruhom. Bel kruh? Za kakšne štručke? Za ves teden vnaprej in ga daš v zamrzovalnik? Za kakšno nedeljsko razvajanje ali posebno zabavo? Za vsak dan ali poseben okus? Tako bomo lažje prišli skupaj, kaj iščeš. Zaenkrat pečem samo kruh iz same polnozrnate moke, meni je neznansko dober. A to ti mora biti posebej všeč, tako da povej, če ima smisel, da napišem kaj več. Sem pa vedno znova presenečena, kako preprosto je speči kruh :-))

Preprosta osnovna sirova lazanja je tako, da pripravim bešamel, plošče lazanje (ki se ne kuhajo), v skledo nariban sir. V pekač najprej bešamel, nato plošče, sir, bešamel, plošče, sir… Na vrhu testene plošče in bešamel. Po želji malo posoliš (odvisno od vrste in slanosti sira), lahko popraš. Lahko uporabiš več vrst sira. S samim sirom pravzaprav še nisem delala, vedno sem zraven še kaj priložila, npr. popečene rezine jajčevcev, popečene kolute bučk.
Namesto bešamela lahko vzameš tudi paradižnikovo omako, lazanja v tem primeru ne bo smetanasto bela, temveč rdeča. Sem že delala in je ravno tako dobro. Prav pride sveža bazilika.

Veselo kuhanje in pozdrav, Mimi

Doma pečen kruh je ne samo dober, ampak boljši od kupljenega! Me je zbodla misel, da noben domač kruh ni tako dober kot kupljen.

Ja , tudi mene je zmotil ta stavek….

Sedaj pečem kruh, ki je res daleč, daleč stran od trgovinskega po mehkobi in ostalem. Je pa vsaj meni neki najboljšega, kar mi je kdaj ratalo. Spečem ga namreč z napol skuhanimi semeni ovsenega rižka, pšenice, ajdove kaše, prosene kaše…ješprenčka…skratka, kar lepa mešanica zrn. Ja, pa še semena dodam zraven ( bučno, sončnično, sezam, lan..).

****************** Andreja, zavarovalni zastopnik 051-399-125

Ja, se čisto strinjam, 100 in več %.

Vendar pa sem srečala tudi ljudi, ki so se z velikim veseljem vrgli v domačo peko kruha, kljub vsemu pa potem ugotovili, da je kupljen kruh le “boljši”, saj so ga preprosto bolj navajeni. Zato sem sedaj previdna pri hvaljenju svojega domačega kruha in vedno pristavim, da je super za tiste, ki poznajo (in cenijo) domač kruh… Samo to.

Mene je domač kruh zelo navdušil, enako sama priprava in peka kruha. Več dni prej premišljujem, kaj bom naredila za vikend, kaj spremenila… Domači so bili od začetka skeptični, počasi se bodo že privadili :-))
LP Mimi

Ker pazim na to da bi shujšala, sem začela pečt kruh iz polnozrnate pšenične ali pirine moke, z dodatkom raznih semen. Le tega jem za zajtrk. Naredim bolj mehko testo (vodi za mesenje dodam tudi malo tekočega jogurta 1,3 % mašč.) Spečem za v modelu in ni prav nič trd in zbit. Sedaj ga jedo vsi v družini in ga prav hitro zmanjka!

Jaz pa, odkar so v nedeljo zaprte trgovine, redno pečem ob nedeljah makovke. Boljše so jim kot vsak kruh. LP Vera

Ej, kako smo se našle. Marta, tudi jaz pečem natanko takšen kruh, iz polnozrnate ali pirine moke, z dodatkom semen. Za zajtrk, malico v službi. Tako je dober, da sem ugotovila, da s tem ne bom nič shujšala, ker ga preveč pojem :-)) . Tudi pri nas so ga počasi poskusili še ostali v družini, pred dvema mesecema nihče ne bi verjel.

Speedy, lahko bolj točno poveš, kako s temi kuhanimi semeni? Pšenico, ovseni rižek kupuješ? Kuhana semena, moka, kvas, voda? Razmerje? Mogoče bi za začetek lahko poskusila samo z eno ali nekaj sort kaše? Kar predstavljam si, kako mora biti ta kruh dober…

Vera, kdaj pa zjutraj že zamesiš testo? Ali zvečer? Lahko poveš recept za makovke, to bi našim šlo še bolje v ritke kot polnozrnat kruh :-)) sploh ob nedeljah.

Sedem na vrhu, čisto smo skrenile od tvojega osnovnega kruha, na koncu nobena ni napisala recepta. Jaz ga vem samo za “svoj” polnozrnati kruh, in sicer dam 1/2 kg polnozrnate moke, sol, 1/2 kocke kvasa (tj. cca 2 dag), žličko sladkorja in moke v malo mlačne vode za kvasec, nato 3,5 dl mlačne vode. Multipraktik, vzhaja, pregnetem, še enkrat vzhaja, če ima čas, pekač (tudi na glineni plošči mi je že uspelo), slaba ura na 180°C.

Dobro peko, veliko dobrega kruha (očitno sem se prvič nerodno izrazila, da se je lahko tako drugače razumelo) in lep pozdrav, Mimi

Čer….
Mimi, po občutku delam; obljubim, da ga bom ta teden pekla in bom vse sestavine stehtala.

Se javim.

****************** Andreja, zavarovalni zastopnik 051-399-125

Mimi N!

Recept za makovke sem zasledila nekje na forumu, pa več ne vem kje.
Potrebuješ:
1 kg moke (ali malo več)
1 in pol kocke kvasa
2 jajci
6 dl mleka
2 dl olja (lahko tudi manj in daš več mleka ali pa dodaš vodo)
4 žlice sladkorja
sol (po občutku)
za premaz: jajce in mak

Naredim kvasec, ostalo zmečem skupaj z mikserjem. Ponavadi ne čakam, da mi vzhaja, ker nikoli ni časa, saj se dvigne tudi med peko. Naredim obliko makovk, premažem z jajcem in potresem z makom. Pečem na ventilaciji pri 170 stopinjah približno 15 minut. Iz tega mi pride približno 36 makovk, to je količina za 1 dan. Včasih dodam malo manj sladkorja in namesto z makom potresem s sirom, tudi te štručke gredo zelo dobro v promet. Nikoli ne vstajam zjutraj, da bi zamesila, ker postopek od začetka do konca traja približno 2 uri.
Redno pa delam ob sobotah popoldne čokoladne muffine (po receptu od Babi) in sicer trojno količino. Življenska doba teh muffinov (48 jih pride) je do nedelje popoldan. Pa ne misli da smo kakšni debeluhi. LP Vera

Odkar imam kruhomat, mi kupljen kruh ni vec vsec. Sploh nima takega okusa kot smo se ga navadili doma. Kaksen kruh pa pecem? Na 100 nicinov. Vedno nekaj novega in vedno si kaj izmislim:

– 100 gr. koruzne moke + 400 gr. psenicne
– iz polnozrnate moke
– iz pirine moke
– mlecni kruh
Vsem razlicnim mokam (vse so domace, med drugim) dodajam razlicno: vcasih otrobe, vcasih semena, vcasih olive, vcasih orehe, poleti lahko kaksne sveze zacimbe (rozmarin, timijan, majaron,…..) skratka uporabljam fantazijo in kar mi pride na um tisto dodam. In tako imamo razlicne kruhe.

še en moj recept za kruh, no recept sem pobrala na kulinariki

80 dag bele moke
15 dag polnozrnate
15 dag semen
1 mala kocka kvasa
malo sladkorja
malo soli
1/2 l vode

ali
1 kg moke
2 dl olja
1/2 l mleka
1 velika kocka kvasa
malo sladkorja
malo soli

iz te druge variante pečem ali bel kruh, ali oblikujem žemljice (ki jim včasih že v testo zamešam semena) ali jih samo po vrhu posujem npr. z makom, sezamom, lanom,… ali iz tega testa naredim rogljičke – je skratka univerzalen recept.

Ker moji punci po nedeljah dlje spita, jaz pa se obvezno okrog šestih prebudim, ponavadi takrat zamesim testo, ga dam vzhajat za slabo uro. ta čas pa še tudi jaz lahko poležim ali berem kakšno knjigo.

k.

Moji imajo najrajši kruh iz polovice bele in polovice polnozrnate moke. Dodam semena buč, sončnic, lanu, sezam in proseno kašo. Proseno kašo potresen tudi po vrhu in, ko se zapeče prav fino hrusta.

Živi in pusti živeti

Gretka, ali v testo dodaš kar navadno proseno kašo, surovo? Se potem v testu malo napije, med peko “skuha”? Ne vem, vedno sem mislila, da je kaše obvezno malo pokuhati, da se napijejo vode, da surove sploh niso za jest…

Res pa je, da se tudi ovseni kosmiči v testu za kruh kar stopijo, nikjer jih ni videti, očitno dobijo dovolj vlage.

Hvala in lep pozdrav, Mimi

Poskusila sem v kruhomatu speči kruh na način, kot ga opisujejo na Kulinariki. Zelo presenečena, ker je rezultat precej boljši od običajnih priprav s kvasom in sladkorjem… Kruh bolj mehak, rahel, brez okusa po kvasu…le obstojen ni-je prej pošel.

Kruha se nisem delala, me pa zanima, koliko kvasa je v mali in koliko v veliki kocki? Nisem vedela, da obstaja vec velikosti… Hvala za odgovor in LP!

Muša, ne vem ali hodim po trgovinah z zaprtimi očmi?? Ampak jaz še nisem videla kvasa v dveh velikostih. Poznam samo kocke, ki imajo 42 g. Če je kaj drugače, se opravičujem. Bom drugič bolj pozorna. Vem pa, da obstaja suhi kvas v dveh različnih pakiranjih, po 7 g in po 10 g.

lp

Julija

Jaz sem videla kocke kvasa po 40 in po 42 g. LP

včasih imajo ta male kocke po 25g in sta dve skupaj pakirani.

k.

Tudi meni je domač kruh veliko bolj okusnejši in s punco ga veliko pojeva, kupljenega pa bolj malo. Nimava pa še avtomata za peko kruha in raje kot štruco imava hlebčke. Kaj tu vsi pečete kruh s kruhomatom?
Pirin kruh mi je tudi zelo všeč, pekel ga pa še nisem. V trgovini je pirina moka tudi zelo draga. Kje pa vi kupujete pirino moko?
Slišal pa sem tudi, da se obstojnost kruha poveča, če dodamo kis – kdaj in kako pa ne vem.
Upam, da še kdo napiše recept za svoj najljubši kruhek!:)LP

Bilo je napisanih ze precej krasnih receptov o kruhu – eden od Majuske, nekaksna kruhova marjetica, spomnim se tudi Stankinega, ki navadno krusno testo razvalja kot za potico, premaze z bucnim oljem in zvije. Oboje sem tekla provat skoraj naslednji trenutek, ko sem prebrala!:)) Btw, tudi sama pecem kruh se po starem – kronicno pomanjkanje prostora v kuhinji in po pultih me kar dobro “varuje” pred nakupi kuhinjskih aparatov!:))

Ce zacnes zdajle brskat z iskalnikom, imas za nekaj ur dela (in tudi zabave):)

lp, proxima

Mlinotestova pirina moka stane nekaj manj kot 400 SIT. Moka mlinarstva Rangus (mleta na kamne) pa 500 SIT. Obe dobiš pri najboljšem sosedu na policah z ostalo moko. Tista “bio” zadeva je pa res pregrešno draga. 1000 SIT za 500 g.

lp

Julija

Daleč od tega, da bi vsi pekli s kruhomatom. Tudi jaz najraje naredim štručke ali hlebčke, in sicer jih zvrnem na glineno ploščo ().

Pirina moka je super, kar poskusi. Pravzaprav ni dosti drugačna od polnozrnate, tudi recept je lahko enak. Meni se ni zdela posebej draga, kot je napisala Julija, saj ne pečem na desetine kil in samo iz te moke. Seveda pa ne mislim tiste bio variante, pod tisto znamko je tudi navadna prosena kaša dragocenost.

Če bi pekla več kruha, bi se pozanimala za kakšen mlin v bližini. Tako pa ga pečem bolj zase, po 1/2 kg moke na teden, za to je pa tako vseeno.

Veliko dobrega kruha in veselja s peko, Mimi

Ne vem, ampak meni ki sem začetnica uspe speči izredno rahel kruh, ampak drugačnega okusa, kot trgovinski. Je pa razlika tudi kakšno moko uporabljaš.

Merkatorjev ima 40g.

New Report

Close