Najdi forum

Ja ni ga čez domačga kruh, moram priznati, da sem se ravno v preteklih tednih spomnila svojega prvega poskusa peke pred cca. 20 leti, ko smo živeli še v stanovanju, pa sem že 7 let z doma in 15 let kar smo se preselili iz stanovanja v hišo…………kaj je bilo en totalen polom, šla sem peč kakor dve vrsti kruha………porazno……neokusno……tako sem imela vedno dištanco pred kvašenimi zadevami, vsega drugega sem se lotila ….le kvašenega niččččč….to sem prepustila moji mami.
Že nekja let pa ponovno osvajam področja kvasa. Začela sem s testom za pico in potem nadaljevala z žemljam…….ko sem postala veliko bolj sigurna v uspeh pri peki sem se začela s peko kruha. In kakšen kruh, tu je predvsem bel ali polnozrnat mešan s belo, včasih tudi koruzen (ta še ni o.k.). Domač kruh je res drugačen od kupljenega….boljši, ni ga pa čez dišečega stanovanja po ravnokar pečenem kruhu, pa ugriz v toplega. Zdaj ko hodimo campirat spečem večer prej kruh, ker mi drži tudi 7 dni, pa je tak kot je bil prvi dan, ni konzervansov, pa ni treba letat v trgovino po njega ali iskat trgovino….spečem cca. 1 kg kruha in ker nismo ravno kruhojedci, le ob vikendih, ga včasih jemo tudi dalj časa….
Pa saj peka kruha ne zahteva veliko, testo je narejeno v petih minutah, počakat moraš le, da se proba kvasa dvigne, da vzhaja in speče, delo imaš potem, da oblikuješ pletenico ali kaj drugega, skupaj največ 10 minut dela. Meni se ne da zjutraj leteti v trgovino, raje zamesim, vmes naredim še kaj pametnega in kruh za zajtrk je tu.
Pa še eno, zdaj ko so trgovine zaprte v nedeljo, dobro da ni moje stanovanje večje od dovoljene meje, ker potem ne vem, če bi lahko pekla kruh tudi v nedeljo………..sem se nakaj tednov nazaj pohecala s možem, ko mi je pripovedoval, kako je kolega po Kamniku iskal kruh v nedeljo…..

Kroki, po katerem receptu pa pečeš tistega, ki tako lepo drži?
Hvala, Mimi

To bi tudi jaz rada vedela,Kroki. Moj je: prvi dan fantastičen, drugi še dober, tretji pa ravno, če je huda sila.

<http://suzy-1.moj-album.com/> <http://servetke.moj-album.com/album/2030404/>

Vedno je z glave, vzameš posodo v kateri ga zmešaš in vzhajaš, potem v 2 dcl mleka (vse mere so od oka) mlačnega (mikrovalovka 35 sekund pri povni moči, v skodelici, mleko iz hladilnika), daš 3/4 nadrobljene kocke kvasa (npr. naj. soseda), žličko sladkorja in žličko moke, pustiš vzahajt največ 10 minut, ne dvigne se kvas vedno enako hitro, v posodo v kateri vzhajaš daš cca. 20 dag moke polnozrnate (domače, kupljene…) na to daš žlico olja (navadnega ali olivnega), 1 žličko soli, 1 jogurt ali kislo mleko (cca. 2 dcl) in 1 jajce, potem čez to potreseš še cca 40-50 dag bele moke ali pa namesto dela bela še malo polnozrnate, kakor pač želiš imeti kruh, potem preliješ kvas in zmiksaš, narediš ne tekočo ne pregosto maso, raje dodajaj moko po malem še zraven, včasih pa moraš preliti še malo vode, malce zavisi, ampak ugotoviš ko začneš mešat, če je preredko, da se popa vse poprek dodaš še malce moke. Potem vzhajaš toliko, da se 2x dvigne, potem pa stvar okusa, ali narediš dve kači (dolge cca. 35 cm) ali 3 dolge kače cca. 40cm in iz teh treh speteš pletnico ali pa dve kači pa samo par krat zarežeš z nožem, po želji premažeš kruh s jajcem, jaz ga ne, imamo kar tak naraven izgled. Pečeš pa pletenico 45 minut na 190C, kači pa 35 minut na 190 C. Dobr tek !

Mož je enkrat vagal pletenico, pa pride tam 1.1 kg težek kruh. Če dobimo toplega v roke, potem gre zelo hitro, hladen pa običajno, pa ne da ni dobr, a topl je božanski, sveže pečen……pa celo stanovanje lepo diši po kruhu..ko je popolnoma hladen, ga dam v vrečko in hladilnik.

O, hvala, Kroki. Sem tako v peki kruha, da bom poskusila, zagotovo.

Prejšnji teden sem po zgornjem receptu od Veri (za makovke) spekla rogljičke, nekaj z marmelado, nakaj z nutelo, nekaj s skuto in so bili super. Sploh na bazenu, ko bi otroci pojedli saj-veste-kaj.

Ta vikend pa sem končno ustregla našim otrokom s slastnim mlečnim kruhom, da ni vse samo polnozrnato in “bodeče”. Tamala je pomagala splesti pletenke, prišlo jih je 6, nekaj sva jih potresli z makom, nekaj s sezamom, nekaj s sirom. Slastno, dišeče, da se topi v ustih, pojem nedeljskih zajtrkov (no, pri nas je bila večerja). Vzela sem recept iz Kulinarike, od Vere. Z linkom ga ne bi našla, zato kopiram.

 60 dag moke
 3 dl mleka
 5 dag masla
 6 dag sladkorja
 3 dag kvasa
 1,5 dag soli
 1 jajce
 muškatni orešček
 sok 1 limone

Moko damo v skledo in naredimo jamo. Mleko, margarino ali maslo, sladkor in sol segrevamo, da se vse stopi, po potrebi malo ohladimo, da ni prevroče za kvasovke, nato dodamo še muškatni orešček, limonin sok in nadrobimo kvas. Dobro zmešamo in vlijemo v jamo v moki, dodamo še jajce, zmešamo, po potrebi dodamo še malo moke in zgnetemo testo.
Testo vzhajamo 15 minut (jaz sem ga več), pregnetemo, oblikujemo po svojih željah in počutju, lahko spletemo kitke, oblikujemo kokoške, zajčke, tu seveda lahko pomagajo otroci. Položimo na namazan pekač in postavimo v mrzlo pečico. Vključimo na 180°C ter spečemo. Pečeno je, ko rahlo zlatorumeno porjavi, čas je pri pečicah zelo različen. Odvisno je tudi od oblike kruha, če je pletenica, bo precej hitreje, kot če je hlebec. V primerjavi z drugimi kruhi je dokaj hitro pečeno, v slabe ½ ure, če je bolj podolgovat in raznolik. Nujno pecite pri nižji temperaturi (ne kot klasičen kruh), sicer ne bo tako puhast in z mehko skorjico.
No, jaz sem pekla 25 minut.

LP Mimi

New Report

Close