kruhove štručke
Pozdrav vsem skupaj. Glede nato, da vam je bil nekaterim všeč moj recept za kruh, vam sedaj napišem, kako delam krasne , male štručke. enkrat sem poizkusila, čisto na pamet..pa je uspelo. Moji so čisto nori na njih:)))
Testo naredim isto kot za kruh ( brez gnetenja z roko, bolj na mokro ), moki dodam semena…skratka, isti recept. Ko testo prvič vzhaja, dam v drugo skledo malo moke. Z žlico zajamem testo in ga položim v moko. Z roko odtrgam del testa , ga pomokam toliko, da se mi v roki ne lima, naredim malo večji svaljek in ga položim na pekač. Te svaljke zlagam enega poleg drugega, vmes pustim cca 05 -1 cm prostora. Prostora ne pustim več, da se štručke , potem ko vzhajajo , ne razlezejo, ampak hajajo v višino.
Štručke posujem s semeni ( po želji) in pustim , da ponovno vzhaja. Pečem jih cca 20 minut na 180 stopinj. Ohlajene dam v skrinjo. Držijo se skupaj in se zelo lepo trgajo. Če jih želite na hitro postreči, jih date za minutko v mikrovalovko in so čudovite.
Poizkusite.
Vsem skupaj želim lepe, mirne praznike…

tvoj kruh pecem ze nekaj casa na veeeliko !! je res dober in pa-tudi vazno_ priprava je zelo enostavna. mislim,da si o teh struckah tudi ze nekaj pisala. do sedaj se jih se nisem lotila. ali nisi pisala,da jih nadevas s cebulo ipd. ?? zanima me,kako nadev “spravis” noter- testo je namrec precej tekoce !? lp petra
Naredim čist osnoven kvasec in počakam , da se dvigne. V skledi zmešam moko, najraje dam pol bele in pol polnozrnate ( vse kupim v mlinu )., nato dodam sol in semena ( sončnična , bučna, lanena ).
Vodo segrejem. Naredim jamico, dodam kvas in vodo…vode je precej, tako, da je testo mokro. Vse skupaj mešam z el. mešalnikom, z nastavki za testo. Ko se vse skupaj premeša , pokrijem in pustim cca 2 uri, da vzhaja. Nato testo ponovno zmešam z mešalcem in ga ” prekucnem ” v štirioglat pekač. Masa je gosta, kot bi delali gost bisvit.
Testo posujem s sezamom in pustim vzhajati zopet več kot uro. Ko je pekač poln, kruh spečem v prej ogreti pečici ( 200 C ) , temperaturo zmanjšam na 180 stopinj in pečem cca 45 minut. Vročega takoj vzamem iz pekača in ga dam na rešetko….vse skupaj pustim zunaj in nič ne pokrivam.
Ves čar je v tem, da je res enostavna priprava, le časa rabim malo več pri vzhajanju, saj je testo zaradi semen precej težko….