Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Krvavice – recept

Krvavice – recept

Povejte mi dober recept za krvavice, če jih delate in znate. Rada bi tiste prave domače in ne to kar se kupi. Zanima me tudi koliko sestavin in kakšne za 20 krvavic.

jaz ti ne znam povedat za koliko krvavic. Mi jih pač naredimo tolikor, kolikor je mesa in krvi. Potem pač še riž in začimbe. Pri nas damo od mesa kožice, pljuča, srce, glavo in obrezke (vse skuhamo skupaj). Potem zmeljemo, dodamo kuhan riž, kri, solimo, popramo, kupimo tudi mešanico začimb za krvavice. Potem pa malo pustiš, pa poskusiš in vidiš kaj manjka. Potem pa nahitr obkuhap v vroči vodi in potopiš v hladno….Srečno!

Pri nas pa takole pripravimo sestavine:
– skuhamo kri, jo ohladimo in zmeljemo
– skuhamo drobovino: pljuča, srce, vranico, jih ohladimo in zmeljemo
– skuhamo riž in ga ohladimo
– skuhamo ješprenj in ga ohladimo
– zmeljemo maščobo (črevna mast, pri nas rečemo krezeljc) in jo raztopimo, vanjo damo sesekljano čebulo, da lepo porjavi
– skuhamo glavo (razsekano glavo), jo ohladimo in zmeljemo, juho, v kateri se je kuhala glava, prihranimo
– sesekljamo česen in ga namočimo v vodo (vsaj za nekaj ur, najbolje pa en dan prej)

Ko je vse pripravljeno:
– v škafu zmešamo vse sestavine, najprej zmlete, potem dodamo maščobo in po potrebi še toplo juho (zmes mora biti mazava, ne pretrda-ne premehka
– dodamo sol, poper, zdrobljeno posušeno meto in zdrobljen majaron, česnovo vodo
– potem naredimo klobase (najboljše so v pravem debelem črevesu doma zaklanega prašiča, ki jih en dan prej namočimo v hladno vodo, naslednji dan pa operemo v naribani repi, čebuli ali krompirju s čisto malo vode in nazadnje oplaknemo zunaj in znotraj)
– klobase za nekaj minut kuhamo v vreli vodi (jih obarimo)
– potem jih zložimo na pladnje in ohladimo, razdelimo sorodnikom, sosedom, preostanek pa shranimo v zmrzovalnik.

Pa dober tek 🙂

Prvič slišim da se kri kuha. Kolikor imam v spominu se doda surova kri. Dokler je žvela mama me krvavice niso zanimale, sedaj ko je odšla pa ne vem kako naj se jih lotim, da bodo dobre, ne vem niti koliko materijala naj kupim za tako količino.
Ko bi prišla mama nazaj in bi jo lahko vprašala

Kakšno kri in katere dodatke dodajaš v klobase, je odvisno od tega, kje živiš. V naših koncih kri kuhamo, poznam pa ljudi iz drugih koncev Slovenije, kjer je ne.

V krvavice gre surova precejena kri, a ne veliko. Kri je v teh klobasahj namenjena le kot barvilo.
In bohnedaj dajat česnove vode. Česen v krvavicah nima kaj iskat. Gre pa v krvavice poleg ostalih začimb tudi cimet in veliko majarona. Krvavica mora dišati po majaronu.

Pri nas dajo še proseno kašo, kuhano.

…..in PELAJCU (tudi “pelaj”). To je vrsta mete, ki je izginila iz vseh knjig namenjenih za ljudsko branje. Poznajo jo še na Notranjskem in delu Primorske.
Za izdelavo krvavic pa je začimba, ki pomeni vse!

New Report

Close