Krvavice – recept
jaz ti ne znam povedat za koliko krvavic. Mi jih pač naredimo tolikor, kolikor je mesa in krvi. Potem pač še riž in začimbe. Pri nas damo od mesa kožice, pljuča, srce, glavo in obrezke (vse skuhamo skupaj). Potem zmeljemo, dodamo kuhan riž, kri, solimo, popramo, kupimo tudi mešanico začimb za krvavice. Potem pa malo pustiš, pa poskusiš in vidiš kaj manjka. Potem pa nahitr obkuhap v vroči vodi in potopiš v hladno….Srečno!
Pri nas pa takole pripravimo sestavine:
– skuhamo kri, jo ohladimo in zmeljemo
– skuhamo drobovino: pljuča, srce, vranico, jih ohladimo in zmeljemo
– skuhamo riž in ga ohladimo
– skuhamo ješprenj in ga ohladimo
– zmeljemo maščobo (črevna mast, pri nas rečemo krezeljc) in jo raztopimo, vanjo damo sesekljano čebulo, da lepo porjavi
– skuhamo glavo (razsekano glavo), jo ohladimo in zmeljemo, juho, v kateri se je kuhala glava, prihranimo
– sesekljamo česen in ga namočimo v vodo (vsaj za nekaj ur, najbolje pa en dan prej)
Ko je vse pripravljeno:
– v škafu zmešamo vse sestavine, najprej zmlete, potem dodamo maščobo in po potrebi še toplo juho (zmes mora biti mazava, ne pretrda-ne premehka
– dodamo sol, poper, zdrobljeno posušeno meto in zdrobljen majaron, česnovo vodo
– potem naredimo klobase (najboljše so v pravem debelem črevesu doma zaklanega prašiča, ki jih en dan prej namočimo v hladno vodo, naslednji dan pa operemo v naribani repi, čebuli ali krompirju s čisto malo vode in nazadnje oplaknemo zunaj in znotraj)
– klobase za nekaj minut kuhamo v vreli vodi (jih obarimo)
– potem jih zložimo na pladnje in ohladimo, razdelimo sorodnikom, sosedom, preostanek pa shranimo v zmrzovalnik.
Pa dober tek