Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice Kuba, aktualne informacije

Kuba, aktualne informacije

Vprašajte vse kar vas zanima o Kubi od pravkar prispelega popotnika iz te konfuzne države 🙂

[attachment=0]cuba.jpg[/attachment]

Živijo,

kako si se imel? Koliko časa si bil na kubi? jaz se odpravljam bolj na kratko, samo cca 14 dni.
no, za začetek me zanima par čist splošnih vprašanj, če mi lahko odgovoriš na njih, in sicer:

1) planiram it v maju in me zanima, če je to ugoden čas glede vremena
2) viza: če prav razumem vizo dobiš kar na letališču (npr. če potujem iz munchna), pač izpolniš obrazec, plačaš in to je to, ni potrebno nobenega predhodnega urejanja?
3) Sicer prilagodnjiva in vajena spati v avtu, šotoru ipd, me pa vseeno zanima, ker bom takrat v 5. mesecu nosečnosti, kako je s prenočišči – ali je prenočišča po neki normalni ceni lahko najti kjerkoli na kubi ali iskanje vzame veliko časa?
4) Iz istega razloga kot zgoraj me zanima tudi kako je z vodo, hrano in splošno higieno na kubi?

hvala!

Živijo!

Z drago sva se imela odlično. Tam sva bila dobre 3 tedne, potovala sva od zahoda (Vinales) do skrajnega vzhoda (Baracoa).

1) V maju zna biti že pošteno vroče (35 stopinj, visoka vlaga), zato je t.i. sezona oz. “temporada alta” od februarja do aprila. Če pa si bolj martinčkova sorte, je pa idealno 🙂

2) Vizo si lahko urediš tudi preko agencije, kjer si rezervirala karto (Kompas …), saj je običajno cenejša. Midva sva plačala 35 EUR na osebo. Ne pozabi tudi, da moraš za izhod iz države plačati izhodni davek CUC$ 25 na osebo, zato si toliko denarja pusti na strani.

3) Za prenočišča so najboljše sobe v privatnih hišah t.i. “casas particulares”. Vsi legalni oddajalci sob bodo imeli na hiši znak modrega sidra in napis “ARRENDADOR DIVISA”. Običajno te pri izhodu z letališča ali avtobusne postaje pričaka gruča ljudi, ki ponujajo tako sobe kot tudi taxi prevoz. Če želiš, ti lahko posredujem preverjene kontakte iz različnih krajev na Kubi, kamor lahko pokličeš in se domeniš za prenočišče. Hrana je najboljša kar po casah, kjer plačaš na osebo CUC$ 3-4 za zajtrk in $CUC 7-10 za večerjo, odvisno od naročene hrane (jastog ali škampi so običajno dražji od ribe, piščanca ali svinjine).

POZOR! Če te bo v caso ali katerokoli restavracijo odpeljal nekdo z ulice, boš nevede plačala še njegovo provizijo, se pravi dodatnih $CUC 5 za usluge. Na splošno se vedno VNAPREJ pozanimaj za vse cene in se kje tudi malo pocenkaj. Cene za case so od CUC$ 15-30, odvisno od kraja in kvalitete sobe, normalna cena je 20-25.

4) Vodo kupuj ustekleničeno. Higiena je v redu, so pa seveda individualna odstopanja (predvsem so slednja odvisna od posameznega lastnika hiše, kjer si). Hrana za nacionalni denar je sicer mnogo cenejša, vendar je s higienskega stališča loterija – preverjeno s strani domačinov dr. med. Če že ješ na ulici, se predhodno močno pozanimaj kje in kako. Najbolje je jesti kar po casah, kjer si nastanjena, saj za relativno poceni dobiš najkvalitetnejšo in svežo hrano.

Predvsem pa ne šparaj jezika (znanje španščine pomaga :). Zadnji Lonely Planet ima dobre informacije o cenah; za urnike in cene prevozov, predvsem avtobusov, pa se je dobro pozanimati sproti, ker se menjajo na vsakih nekaj mesecev.

Še malce o denarju:

1 EUR = CUC$ 1,2 , s tem, da tečaj niha od 1,15 do 1,50, manj je seveda v visoki sezoni 🙂

CUC$ 1 = 24-25 m.n. , moneda nacional, z nacionalnim denarjem lahko kupuješ kakšen kruh, sadje in ješ na ulici

CUC$ = CE-U-CE = KUK = dolar = chavito = peso convertible = convertible = divisa

moneda nacional = m.n. = peso = nacional

Nategancija turistov je na vsakem koraku, kar je glede na dvojno ekonomijo in posledični socialni status večine kubancev čisto razumljivo. Npr. “prodajajajo” se bankovci za 3 m.n., ki imajo lepo slikico Che Guevare, seveda za njihovo 24x ceno, na tone jih lahko dobiš v vsaki menjalnici.
V marsikateri ulični trgovini, pekarni, lekarni ali restavraciji ti bodo kar na pamet butnili ceno v dolarjih, zato se vedno pozanimaj, preberi, preglej in ne splošno ne zaupaj nikomur, ki od tebe kaj hoče.
Cigare z ulice so na splošno loterija, saj imajo največkrat namesto tobaka v sredici palmove liste, zato po njih le v pooblaščene trgovine.

HVALA ti za izčrpne in koristne informacije!!!

zaenkrat karta še ni rezervirana, saj je zadeva še bolj v planu (sva pred par dnevi prišla na to idejo), računava pa tudi na kako last minute varianto.

še enkrat hvala in še polno super potovanj ti želim!

EL CUBANITO POZDRAVLJEN,

NAMERAVAM V ROKU 10 DNI ODPOTOVATI NA KUBO. ZANIMA ME ALI OBSTAJAJO CIBER CAFE IN ČE SE DA TELEFONIRATI PREKO SKYPA. POLEG TEGA BI PROSIL ZA PREVERJENE NASLOVE CASAS PARTICULARES, KI SI JIH OSEBNO KORISTIL NA SVOJEM POTOVANJU.
ALI SI BIL TUDI NA EL DELFINARIO – VARADERO??? SE IZPLAČA?
PROSIM, ČE MI LAHKO ŠE SAM POSREDUJEŠ KAKŠEN KORISTEN NASVET NA SPLOŠNO ZA BACK PACKERS.

HVALA V NAPREJ ZA VSE INFORMACIJE IN LEP POZDRAV,
LOBOLOKO

Pozdravljen,

jaz pa potujem na Kubo maja in bi prosila za preverjene kontakte za prenočišča v Havani in Trinidadu.

Hvala.

A.

Kateri adapter naj vzamem za na Kubo?
kaj nasploh predlagaš, da je dobro, da vzamem s sabo – odrinem čez prb 1 mesec.
hvala!

S prijateljico imava namen letošnje novo leto pričakati na Kubi.
Zanimajo naju kakršnekoli informacije. Naj povem, da sva še študentke in takšna pot bo za naju kar globok pogled v žep ))
V glavnem, hvala za kakršno koli pomoč.

Pozdrav vsem ki želite na Kubo.El CUbaniteo je zelo lepo opisal stvari na Kubi. Je nekako tako, kot je napisal in informacije so prave. Sam poznam Cubo zelo dobro, sem večkrat tam , imam veliko kontaktov, tako, da ni nobenih težav glede informacij kje in kako in po koliko. Na Kubi je bivanje relativno dražje, kot pričakujejo tusriti ki tja gredo. Je pa res, da se da živet tudi čisto poceni, seveda na nižjem nivoju. Potovati z javnim prevozom, vlaki, avtobusi, mestnim prometom. Mestni promet v havani je dobro pokrit. zapomniti si moraš kam kaka proga pelje in kje je avtobusna postaja, pogosto ni nič označeno. faj je da bivaš v področju Vedado, je dober del mesta, ulice označene enostavno s števiulkami in čerkmi, vse pomembno (no ne glih vse , veliko pa) se dogaja v tem okoliši.
Na kubi moraš obvezno doživljati ljudi neposredno, ne prek turističnih agencij in vodičev z stereotipi. škoda je biti na kubi po sistemu all inclusiv. to pojdite na kanarslke, malorco, anatolio…tunis, ne na kubo.
če gre kdo v havano lahko dam kontak “casa particular”, poznam jih veliko, priporočil bom enoo ki sem jo psoznal ob zadnjem obiski februarja. res lepo. lastniki so akademiki, angleščino govorijo odlično, poskrbijo za vse, večerje, zajtrki, božanski, pranje perila. svoj vhod, svoje kopalnice, prenovljeno, terasa s pogledom na havano in morje. skratka ena boljših opcij. res cena mal višja 35CUC na noč na sobo, lahko je eden ali dva za to ceno, vendar se splača, sem bil po 20CUC, vendar raje kje drugje prišparam.

naslov je Ernesto Amador, Havana Vedado, calle H 318, med ulicama13 in 15, email amaceci71@yahoo.es telefon +5378328183

Ernsto vam bo tudi uredil druga prenočišča, če sam nima prostora, priporoča samo taka, kjer se boste imeli dobro.

V trinidadu je prenočiš ogromno, pa veliko cenejša so. skratka glede prenočišč se ne sekirat , zlahka ga dobite, vprašanje je samop kvalitete namestitve. nekateri oddajajo tudi stvari pod nivojem.

čee kdo rabi več konkretnih informacij, mogoče tudi s kakih bolj specialnih področij bivanja na Kubi, ni težav, napišite kar na mail…. andrej200729@gmail.com

Lepo bivanje v eni lepih dežel, eni redkih kjer je varnost 100%…..

100 % varnosti ni.

Tudi na Kubi so ubili turista samo zaradi fotoaparata, tako da ne pretiravajte. Je pa to res varna dežela, v povprečju…

Dobro, dobro, to da so ga sam zaradi fotoaparata je bol jtako, tako. Na Kubi se nekateri turisti iz občutka prevelike varnosti spustijo v zadeve, ki jih obladuje tam precej prkrito podzemlje. Normalen turist z normalnimi potrebami ne bo imel teh težav.

Potovanja z vlakom pa res ni za priporočat … še posebej od nekoga, ki trdi, da je že bil na Kubi. 😀

Je pa kuba res fantastična, veliko za videti, izvrstna hrana in predvsem fantastična klima.

Potovanja z vlakom pa res ni za priporočat … še posebej od nekoga, ki trdi, da je že bil na Kubi. 😀

Je pa kuba res fantastična, veliko za videti, izvrstna hrana in predvsem fantastična klima.[/quote]

Zakaj ne? Res ni učinkovito, je pa zanimiva izkušnja.

Mi smo šli tako iz Santiaga do Havane, kar je približno 900 km. Pot naj bi trajala 24 ur, vozili smo se 30 ur, kljub temu pa mi ta vožnja ni ostala v slabem spominu.

Živjo!

Gre kdo na kubo v kratkem… Namreč potrebovala bi dve škatli cigar in sicer (cohiba in montechristo )……….. Predhodno plačam,,,,,,,:))

Hvala vsem tistim, ki bi mi resnično pomagali….

Lepo vas pozdravljam,

Ana-Snežka

zdravo,

tudi midva se odločava za Kubo v zadnjem hipu, pa me zanima ali se da doživet Kubo tudi preko vodenega potovanja al je res bolje iti v lastni režiji?

kako je sedaj z vremenskimi razmerami dol?

sedajle ima kompas za 13 dni 2200 EUR iz LJ, pa glede na to da majo pot po celotni Kubi se mi je že glede na rentacar (cca 10 dni 600 UER) in le letalsko (cca 750 E) zdelo kar ugodno;

a je še kako priporočilo, kaj je dobro imeti s seboj?

karkoli bo dobrodošla informacija,

lp T

Kuba – vsekakor boljše v lastni režiji !!! Itak 🙂
Glede “ugodno” kot ponuja Kompas. No to – kaj je komu ugodno – je sicer relativno.
Sem pogledal ta Kompasov program, nič posebnega ne ponujajo. Kar morda edino odstopa je, da je Havana – Santiaco de C. letalo, v eno smer.
Drugače pa, za dva vaju bo to prišlo 4.500, kar pa že ni tako malo. Plus stroški na Kubi.
Dva v lasni režiji, podobna pot kot jo ponuja Kompas in v primerljivih hoteli ali celo boljših(!), skupaj z letaskima kartama (za 14 iz Zg v Varadero manj kot 700 EUR) skupaj med 2700 do 3000 EUR ! Če pa še malo spustiš kriterije pri hotelih pa še manj kot 2500!
Tako, da ostane še za rent a car + cigare 🙂 in še kaj pa še ne bo 4500 !
S seboj: adapter za električne vtičnice(!!!) – obvezno, baterije za fotoapart, kg ali dva bombonov za otroke na Kubi :))
Vreme v decembru : ugodno(kot vedno sicer ) med 25 in 30 ! Tud kak dan ‘nevihtic’ paše … ker je toplo! 🙂
Kuba: ni ne raj in ne pekel! Je pa krasna !

…vsi ste lepo popisali stavri zlasti El CUbanito in “Pravkar iz Cube”. To so pravi nasveti. Odločitev med agencijo in lastnim aranžmajem je vaša. Agencija pač ima program in ceno. LAstna organiazcija zna biti poceni, če se malo potrudite, javni prevoz ni drag, ni res, kot je nekdo napisal, da ne priporoča železnic, zanjo biti prava dogodivščina. Res pa je, da niso kot TGV Paris_Lyon, to pa priznam, da ne. Po Kubi si lahko organizirate izlete z agencijami, njihovimi, cene so kar srednje dostopne, rent a car niti ne bi toliko priporočal, spite obvezno v casa particular – preiskušen posrednik za celotno Kubo : http://www.cubanrentalproperties.com/php/index.php?lang=eng

..prenočišča so vedno za dvoposteljne sobe, isto plačaš al si sam al v dveh. včasih je treba imeti malo sreče., “Pravkar iz Cube” je opisal primer Ernesta Amadorja, dobro, OK, Ernesto je res lep Casa Particular, tudi sam toplo priporočam, možen direkten kontakt…ni treba preko agencije, sem probal, priporčil več kolegom, več kot odločno, slovenci smo mu posebno pri srcu.
cena je sicer 35 CUC, vendar se spačač plačat, sicer v havani dobite prenočišča že za okrog 20 CUC, v drugih manjših mestih pa še za veliko manj. Ne pozabite, da tako kot vse razvijajoče turistične destinacije z dokaj revnim prebivalstvom na vaši glavi vidijo en velik € oz. $ tako, da bodite previdni, ne se pustit, vedno ovenite kaj je ugodno kaj ni, vprašajte vnaprej, napišite dogovrjeno ceno na listek, da je jasno kaj ste se dogovorili. tako nekako je s tem. znanje par stavkov in vsaj števil v španščini zelo koristi, fraze na koncu vodnikov so že kar dobra osnova za začetek….pa lepo se imejte, od decembra pa do nekja aprila je lepo toplo, pol pa že malo bolj vroče….

Pozdravljena Teja!

Zanima me ali bi mi lahko prinesla dve škatli cigar cohiba….Namreč jaz sem bila že 4X na kubi ( celotni kubi)… Vsaj jaz sem vedno potovala v lastni režiji….:-))

Predhodo plačam cigare..:-))

Hvala iz srca za pomoč..

Ana-Snežka

Moj e-mail: snezkavujasin@gmail.com

Vsi ki ste mi pripravljei pomagati vam pošiljam en velik srčni poljub…..Vivala cuba

Zdravo!

Sicer ze malce star blog, ampak sem se odlocila vseeno napisati sporocilce z upanjem na odgovor.

V lastni reziji in sama potujem na kubo Junija. Toplo ali ne, edinkrat ko imam cas kot studentka. Zato tudi z omejenim budgetom. Potovala bom mesec dni in poskusala zapraviti cim manj denarja. Trentno probam nekako zbrati kontakte od domacinov, namrec zanimajo me pristni domacini.

Kot vas je vecina omenila, predlagate prenocisca v t.i.casa particular. Ali je se kaksna cenejsa varjanta? Neregistrirani ponudniki, kakrsnikoli drugi kontakti ali priloznosti? Kam je najbolje iti za spoznati domacine?

Imam se vprasanje glede vize. Na nekaj blogih sem orebrala, da se jo da dobiti na letaliscuob prihodu v Havano. Kje ste jo dobili tisti ki ste bili tam?

Prosim, kontaktirajte me na zala.opara@gmail.com, hvala za odgovore in pomoc!

Lp,
Zala

casas particulares so privat namestitve, ki pa so strogo regulirane. Druzina ali posameznik oddaja nekaj sob v svoji hisi turistom, ponavadi nudijo tudi zajtrk in vecerjo. Ce znas špansko je to super za minglanje, saj so domačini veseli vsakega stika z zunanjim svetom in zelo prijazni. Boš pa težko našla kontakte on-line, saj je internet na Kubi redka dobrina in večina casas nima e-mail naslova, kaj šele svojih spletnih strani. Mi2 sva nekaj kontaktov našla na strani http://cubacasas.net/. Ampak potem ko sva prišla v Havano so nama v izbrani casi rekli, da imajo težave z vodo, tako da naju ne morejo sprejeti in so naju poslali v neko drugo caso , ki ni bila tako fajn. Za nazaj grede sva si potem kar tam rezervirala eno drugo sobo, pravzaprav penthouse ki je bila pravljična – čisto na vrhu, stavbe, z dvema terasama s pogledom na strehe havane… pa še cenejša je bila… Junija ni neka visoka sezona, tako da se ti pomoje najbolj splaca, da rezerviras nekaj za prvi dan, dva, potem pa sproti… pa nujno vzemi s sabo lonely planet za orientacijo.
Kot samski mladi punci ti se svetujem, da se pazi “pristnih domacinov”, ki te bodo poskusali ujeti v svoje mreze in si s tem zagotoviti vizo za Evropo! 🙂

Če koga slučajno zanima:
Prodam letalsko karto za Kubo za 595 evrov (Air France), 7. 5. do 21. 5. 2014, sa zaradi nove službe ne morem oditi na potovanje. Leti se iz Benetk, prestopa v Parizu (čaka se samo 2 uri na letališču), pristane se v Havani. Nazaj enako. Plačala sem posebej tudi riziko odpovedi in plačam tudi spremembo podatkov. Rizika in spremembe imena pokrijem jaz. Kogar zanima: nina.kladnik@gmail.com.

Pozdravljeni!
Se da mogoče dobiti naslov od “penthausa”, kjer ste bili zadovoljni?
L.P. Marko

Živjo!
Lani v septembru sem tudi jaz obiskala Kubo in moram povedati, da sem živela pri res zelo super ljudeh. V Havani sem bila nastanjena pri Jorgu Duanyu (Calle 13. No. 917, e/ 6y8, Vedado), ki tekoče govori angleško, soba v njegovi hiši je bila zelo prostorna, čista, tudi hrana (zajtrk) odlična! Jorge mi je pomagal zasnovati načrt potovanja po Kubi, pozna veliko ljudi po celotni Kubi, ki oddajajo sobo, zato pri nastanitvah nisem imela nobenega problema. Sobo pri njem sem si rezervirala kar preko telefona – (537) 833 5697 en tedn prej predn sem odpotovala. Če kdo v kratkim odhaja na Kubo, mu to casso particular res toplo priporočam 🙂

Pozdravljeni

a načrtuje kdo v bližnji prihodnosti izlet na Kubo ? iščem sopotnika, sopotnico….
Moj mail je jan.center@gmail.com

lp
jan

Pozdravljeni, prodam eno potrjeno vizo – turistični kartonček za Kubo. Dobil sem jo na letu z AirCanado. Cena je 25 evrov.

info na: nejcpp@hotmail.com

Lep pozdrav, Nejc

New Report

Close