Kuba vabi
Živijo!
Še moj doprinos k tistim opazkam o ropanju turisov v Santiagu. Bil sem tam oktobra 2002 in moram reči, da sem že takrat brez posebnih težav ločil Italijane od vseh ostalih. Verjamem, da se stvari hitro spreminjajo, vendar se popolnoma strinjam s Sonnyem, kar se glasnosti Italijanov tiče.
Daleč od tega, da bi imel kaj proti njim, ampak v povprečju so naši zahodni sosedje precej glasni in postavljaški. Spominjam se iz Santiaga, kako so se v hotelu na Plaza Cespedes črede Italijanov na ves glas krohotale in na nek način izzivale lokalne tatiče.
Pravilna je ugotovitev, da gre za mesto, kjer ti na Kubi najbolj težijo. In če Alan pravi, da je v Pinarju še hujše, je Santiago res na drugem mestu. Vendar jaz nisem tega nikoli doživel za volanom rent-a-carja. Preden smo prispeli v Santiago, smo se dva dni pravzaprav aklimatizirali v Siboneyu (20 km izven, proti Guantanamu). Vendar tudi to ni bilo dovolj, ker so nas že prvi večer naskočile horde jineterosov. Zanimivo pa je, da tako nastopijo do večine tujcev; ko so namreč ugotovili, da nismo neki zblojenci, ki so padli iz letala, so nam dali mir.
OK, tukaj se je zgodila tudi edina kraja na Kubi, ampak po zaslugi sopotnice, ki se je zvečer naokoli potepala z ruksakom, v katerem je imela nekaj dolarjev, avtobusno karto za Havano in fotoaparat. Vse skupaj je zmanjkalo v La Claqueti – enem spooky baru, kjer se je odlično žuralo. Ampak to ni stvar Kube, temveč vsakega večjega mesta na tem planetu.
Nedolgo tega sem čvekal v klepetalnici in je nekdo rekel (nicka se ne spomnem), da se je še najbolj ogroženo počutil sredi Rima… :))
Kakorkoli že, moje osebno mnenje je, da je Santiago vreden ogleda in ga priporočam vsakemu, ki se za dlje časa podaja na Kubo.
Lep pozdrav.
Kuba je zelo varna, naj te nič ne skrbi. Vsepovsod po centrih je policija res dobesedno na vsakem koraku.
Edino kar se lahko samski ženski popotnici zgodi je to, da jo bodo vsi osvajali (žvižgali itd).
Kot sem že omenili, baje da je edino Santiago precej nevaren. Resnično bi bil vsel če bi to informacijo (o nevarnosti Santiaga) demantiral kdorkoli, ki se je pred kratkim vrnili iz Kube.
Še vedno iščem sopotnike za podelitev stroškov rent-a-car…