kuhana krema
Obožujemo tore s kuhano kremo. Problem je, ker je sama ne znam narediti. Mi kdo lahko pomaga? Tudi v knjigah je nisem zasledila, s kulinarično Slovenijo pa nimam vedno dobrih izkušenj. Včasih kaj rata, ampak že tolikokrat ni da ne maram več preizkušat. Zato bi prosila za kaj preverjenega. Hvala vsem sladkosnedom!!
Živjo sladkosnednica!
Če ti je krema pretežka izpusti maslo, pa boravno tako dobra torta. Da je torta še lažja, lahko daš v kremo samo 20 do 30 dag čokolade na 1/2 l sladke smetane. Sem že preizkusil in pride čist o.k. Upam, da boš prihodnjič ko se boš ponovno lotila peke torte bolj zadovoljna.
Lep pozdrav Peter
Jaz delam čokoladno kremo takole (po F. Kalinšek):
10 dag čokolade
1/4 l mleka
Čokolado nalomiš v mleko in kuhaš, da se čokolada stopi in zavre. Medtem mešaš.
1 1/2 g želatine (Dr. Oetker v prahu) namočiš v
3 dl mleka.
4 rumenjake in
15-20 dag sladkorja
zmiksaš, da fino naraste. Posodo postaviš v vrelo vodo (pazi, da ne zavre tudi krema!!), dodaš kuhano čokolado in mešaš, da se malo zgosti. Odstaviš in zamešaš mleko z želatino. Ko se vse skupaj ohladi, dodaš še
1/2 l sladke smetane.
Krema je precej tekoča, zato se ne ustraši. V hladilniku se fino strdi. Imam pa tudi podoben recept za vanilijevo kremo, pa je ne vem na pamet. Lahko pa pogledaš, če imaš, v kuharico Felicite Kalinšek, kjer sta obe kremi.
Kremi sta lahki in jima lahko na koncu dodaš tudi vloženo sadje.