kuhanje češnjeve marmelade
Vprašanje za vse, ki ste kdaj kuhali češnjevo/višnjevo marmelado: Imam cca 3 kg viška češenj, vem da jih ne bomo pojedli zato bi skuhala marmelado. Nimam tiste napravice, ki češnji odstrani koščico. Če češnje pokuham in jih dam na cedilo, pretlačim (magari s tistim za pire krompir), se bo meso ločilo od koščic ali bo eno samo brezuspešno packanje? Vseeno ne bi zaradi neuspelega poskusa zavrgla dragocenih češenj. Hvala za odgovore izkušenejših


Pri nas tole (za malo denarja ) funkcionira. Sicer nekaj pešk ostane, ampak te potem priplavajo na vrh pri mešanju marmelade.
https://trgovina.mercator.si/market/izdelek/17379409/izkoscicevalec-cesenj

Ravno naredila iz 3kg višenj.
Dam jih v lonec in po 5 min vrenja so dovolj zmehčane,da jih dam v pasirko. Tisto, kjer vrtiš in pasiraš skozi sito. V nekaj rundah se spasira, pečke ostanejo. Nato v lonec dodam sladkor, 30 dag na 1 kg neizkoščičenih višenj, želirno sredstvo, cimet, vanilijo in rum. Samo pokuham na kratko.