kuhanje češnjeve marmelade
Vprašanje za vse, ki ste kdaj kuhali češnjevo/višnjevo marmelado: Imam cca 3 kg viška češenj, vem da jih ne bomo pojedli zato bi skuhala marmelado. Nimam tiste napravice, ki češnji odstrani koščico. Če češnje pokuham in jih dam na cedilo, pretlačim (magari s tistim za pire krompir), se bo meso ločilo od koščic ali bo eno samo brezuspešno packanje? Vseeno ne bi zaradi neuspelega poskusa zavrgla dragocenih češenj. Hvala za odgovore izkušenejših 🙂
Pri nas tole (za malo denarja ) funkcionira. Sicer nekaj pešk ostane, ampak te potem priplavajo na vrh pri mešanju marmelade.
https://trgovina.mercator.si/market/izdelek/17379409/izkoscicevalec-cesenj
Ravno naredila iz 3kg višenj.
Dam jih v lonec in po 5 min vrenja so dovolj zmehčane,da jih dam v pasirko. Tisto, kjer vrtiš in pasiraš skozi sito. V nekaj rundah se spasira, pečke ostanejo. Nato v lonec dodam sladkor, 30 dag na 1 kg neizkoščičenih višenj, želirno sredstvo, cimet, vanilijo in rum. Samo pokuham na kratko.