Kuhanje cmokov in štrukljev nad soparo?
Katera kuha štruklje in cmoke nad soparo? Od ene sem slišala da so veliko bolj fini, prav nič pocasti..
Glede na to da se mi pogodto dogodi da mi cmoki (naredim krompirjevo testo) pogosto razpadejo – se odprejo in potem ven steče ves nadev, razmišljam da bi si kupila posodo v kateri bi jih skuhala nad soparo. Iskreno povedano nimam niti ene takšne posode.
Bi prišla posoda za kuhanje na soparo oziroma kar soparnik v mojem primeru v poštev? Ima katera kaj kar bi mi priporočila ker je fajn za uporabo?
Jaz njoke kuham v vodi in mi vedno malo narastejo, nic ne razpade. Delas verjetno le kaj narobe.
Sicer pa veliko delam v sopari, zelenjava, riba zadnjic fenomenalna, sparglji in krohovo struco naredim na sopari. Imam tisto stirikotno od WMF in je res veliko v uporabi pri meni. Jaz bi jo hudo pogresala, ce je ne bi vec imela.
kaj pa, če kupiš samo nastavek za v lonec? jaz štruklje kuham kar na tem v velikem loncu in je super.
Jaz imam takega
Mi že nekaj let prisegamo samo še na kuhanje štrukljev in kruhovih cmokov (oz. štruce – maso oblikujemo v štruco in jo po kuhanju razrežemo na rezine) na pari. Štrukljev tako ni potrebno zavijati v nobeno krpo, kruhovi cmoki (lahko bi bili tudi kateri koli drugi) pa tudi obdržijo obliko, Čas kuhanja na pari je cca. 30 min – torej, morda nekoliko dlje kot če kuhaš direktno v kropu.
Katero posodo uporabiti? Odvisno od velikosti oz. količine cmokov/štruce/štruklja. Najcenejša je definitivno rožica – glej post od danes ta – kupi to (cca. 8€ v Mercatorju) in stestiraj na manjši količini. Za večje količine oz. dimenzije pa je definitivno primeren kak soparnik, pri čemer pa imaš spet rang od 20€ (zelo preprosta verzija, brez kakih posebnih funkcij, dobiš npr. v Leklerku) pa do ta dražjih kot je Tefalov. Sicer pa je soparnik uporaben tudi za kuhanje oz. parjenje zelenjave, sadja, v “ta boljših” pa lahko s pomočjo pripomočkov skuhaš celo riž in makarone.