Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Kuhanje kosila

Kuhanje kosila

Živjo.

Imam 21 let. Kuhanja nisem ravno vešča. Peciva, kruha in podobnih pekovskih stvari pa sem spekla že precej.

Sedaj smo ostali sami z mamo in očetom. Čez teden ne kuhamo veliko, večkrat vzamemo kaj že pripravljenega iz skrinje, kakšno omako naprimer pa skuhamo še prilogo, to mi gre jasno ni umetnost. Da bi se pa sama lotila za to še nisem, vem pa da bi bilo dobro in že čas.

En dan je mama očetu pojamrala, da nimam zanimanja za kuhanje. Ampak tudi ona dela napako, ker ko kuha me ne pusti zraven. Nikoli, da bi pa nekaj skupaj skuhale. Ne vem očitno misli, da bom jaz naredila kaj narobe in da malo dlje traja potem pa raje sama.

Skratka moram začeti kuhati. Mogoče bolje, da brez njene pomoči, čeprav bo skos zraven. No nima to toliko veze. Rabim kakšen vaš nasvet kaj naj pripravim za začetek, kako naj se tega lotim, kakšen je postopek.

Hvala

Za nasvet vprašaj chat gpt. Tudi, ko se ti med kuhanjem ustavi, te reši iz vseh zagat.

Tako dela moja hči.

Kulinarika. Za začetek skoči gor po recepte. Začni z manj kompliciranimi, poglej izven okvirjev jedilnika vaše familije. Doma reci : ” jutri kuham jaz ” in potem izpelji vse s pripravo, nabavo kakih začimb in tudi pomivanjem posode. Instagram je tudi dober vir.

Kdo pa je prej kuhal? Babica?

Imam 2 hčerki. Z mano kuhata že od malega.

Lahko se lotiš sama. Najdi recepte na spletu, lahko yt. Kupi vse kar rabiš, no sigurno imate že kaj od tega doma, vprašaj mamo če je kaj od tega mogoče v zamrzovalniku. Z recepti ne pretiravaj, nekaj kar običajno jeste. Sigurno pa ti bo tudi mama pomagala. Lahko se pogovoriš z njo, da želiš sama skuhati, če se ti bo kje zataknilo pa da jo uprašaš.

Kuhanje ni nič kompliciranega. Začni z ocvrtimi jajci, testeninami, juhami iz vrečke, pudingi, potem pa vsak dan nekaj novega. Na youtubu imaš ogromno receptov. Začni z enostavnimi stvarmi: zelenjavna mineštra, jota, juha, meso z omako, itd. Vse se boš počasi naučila.

Če mama ne zna kuhati, oz. te ne pusti zraven, vprašaj kakšno starejšo sosedo. Starejše ženske so vse srečne, da lahko komu kaj obrazložijo in povedo, kako se kaj skuha.

Jaz sem mojim domačim naredila eno malo knjižico najbolj enostavnih receptov. Sem že pozabila, kam sem spravila.

Ko boš začela boš ugotovila da to ni nič takšnega. Kmalu se boš upeljala, le malo zanimanja in vztrajnosti. Kot so ti že drugi napisali, receptov je povsod dovolj. Če ne bo ratalo v prvo bo pa v drugo.

Kuhanje je umetnost. Eni kuhajo odlično, drugi tega nikoli ne osvojijo.

Juha – meso, malo kosti, zaliješ z vodo, soliš, dodaš zelenjavo (korenje, kolerabo, por, čebulo, …), lovorov list. Počasi kuhaš in poskušaš. Sama vedno vsako jed poskusim, tudi večkrat, da pridem do pravega okusa. Če mi okus ni pravi, imam pri roki vedno Vegeto, ki jo tudi zelo po malem dodajam, ponovno vre nekaj min in poskušam. Krompirjev golaž je tudi zelo enostaven. Golaž (sem kuhala lani za hčero iz 16 kg mesa in letos za sošolca od sina iz 12 kg mesa). Manj kompliciraš, boljše je. Paziš edino pri začimbah, nekatere imajo zelo močan in izrazit okus, da ne daš preveč. Vedno lahko dodaš, odvzeti ne moreš.

Vse recepte najdeš na spletu, samo ideje rabiš, kaj kuhati.

Jaz sem v najstniških letih začela s palačinkami, testenine po bolonjsko, makaronovo meso, pečen piščanec (ala žar ali v pečici), pire krompir, hrenovke, špinača, prežganka, dunajski zrezki in pomfri, kakšne obare, rižote, krompir v kosih, solate ipd. 🙂

Jaz sicer znam kuhat, ko pa iščem kakšno novo idejo, mi je všeč kulinarika. Ker so pod recepti mnenja, da vidiš, kaj menijo tisti, ki so recept že preizkusili in še kakšno dodatno izboljšavo najdeš v njih.

Če pa raje gledaš videe, pa yt, seveda.

Odpri youtube … malo morje video receptov…  Uživaj v raziskovanju.

Lahko  dodatna vprašanja in podvprašanja… ampak se moraš že konkretno lotiti. Splošno je nemogoče svetovati. Predvsem uporabljaj kvalitetne surovine in za začetek hitre postopke, da ne obupaš. Razne solatne bovle, s kašami in stročnicami, zelenjavne juhe, testenine z nešteto prelivi, krompir na 100 načinov, palačinke, šmorn, omlete, pite, štrudelj in ostalo pecivo, ribe in meso z zelenjavnimi prilogami… itd. itn…

Preglej prehransko piramido. Hrana mora vsebovati balastne snovi, beljakovine, ogljikove hidrate…vitamine, minerale… torej uporabljaj načelo večbarvne hrane. Vsak dan naj se v obrokih izmenja  “mavrica” od bele, do rumene, oranžne, zelene, rdeče, vijolične. Preglej tudi določene kuharske bloge, mnogo “dobrih gospodinj” objavlja  svoje dnevne jedilnike. Tako boš dobila precej idej.

Jaz sem začela s testeninami. Špageti in paradižnikova omaka, na koncu malo sira ali parmezana, skleda solate in je odlično koslio. Potem poskusiš nove omake (smetanova s pršutom, sirova, bolonjska, z rakci in bučkami, mesne kroglice,… in dodaš druge testnenine – tega je res ogromno kombinaciji. Nadaljuješ z juhami, solatami, rižotami, piščancem na 1001 način. Sledijo enostavne jedi na žlico – pašta fižol, ričet, jota, paprikaš, …

Po tem, pa se komot lotiš vsega.

Jaz gledam ideje, recepte in postopke na Kulinariki in še raje na portalu 220 poševno.

Veliko užitka in dobrih jedi.

Ker znas pect, ti kuha ne bi smela delati tezav. Jaz sem zacela s predpripravo kosila: solato umit, obvezno v 5 vodah, natrebit, olje, kis, sol, krompir dat kuhat….  Ko je mama prisla iz sluzbe, je kosilo skoncala. Ce je bila po soli lakota prehuda, sem si spekla jajce, skuhala hrenovko. Dunajski je tudi lahek za narediti, sledile so razlicne krompirjeve jedi, rizeve jedi, sele potem sem se lotevala drugih mesnih jedi in omak in nato enoloncnic, vse ob mamini kuharski knjigi in brez pomoci.  Moja sibka tocka je bila, da sem uporabila veliko posode, ampak na zacetku se vsak lovi. Scasoma sem zacela zacela improvizirati in to pocnem se danes. Vsake toliko pogledam recepte na YT in na raznih spletnih straneh, a vsakega sproti predelam po svoje, se pa izogibam receptom s kupljenimi zacimbnimi mesanicami in omakami, Vegeto, jusnimi kockami,  in papriko.

Za zacetek pripravi jed, ki jo najveckrat jeste, ker si pripravo ze tolikokrat videla, da priblizno vec, kako se naredi. Recimo, nas oce je rad pripravil dunajske zrezke, pire krompir in kremno spinaco. To sem videla tolikokrat, da sem samo od opazovanja vedela, kako se naredi. Za kosilo najprej pripravi solato. Uporabljaj dve deski in dva noza: enega za meso, drugega za zelenjavo. Da je vsa hrana pripravjena hkrati, zacni s tisto, ki se najdlje kuha. To je pogosto meso. Ko je to na stedilniku, pripravis prilogo in jo das kuhat. Za enoloncnico je standardna procedura, da najprej poprazis cebulo, dodas cesen, ce ga uporabljate, poprazis zelenjavo in zalijes z vodo, dodas zelisca in pustis, da se kuha namajhnem ognju Konkreten postopek za kosilo je pa cisto odvisen od jedilnia..

 

New Report

Close