Kuhanje marmelade – a vi to resno?
Že dolgo nisem kuhala kakšne marmelade. Pa sem danes doživela preblisk in se odločila skuhati bananino marmelado. na spletu sem našla recept … in me je skoraj kap.
Na en kilogram banan naj bi dala 1 kg sladkorja. Hudo, no.
Sem dala 600 gr sladkorja na 2 kg banan, pa se še vedno kar vleče ta sladkoba.
In se resno sprašujem … a res kdo kuha tako sladke marmelade? Pa ne samo kuha, a resnično kdo je tako sladke marmelade?
imam marmelad vseh vrst,tudi bananino,limonino,pomarančno,mandarinino,figovo,,vseh vrst domačega sadja,malina,višnja,ribez,borovnica,šipek,pa še bučno marmelado,da pri tem omenim bučni kompot,No,ljubitelji sladkega domačega smo pač!
Pa še to,nobena marmelada ni nagravžna,vse je le stvar okusa in uporabe!
lp.
Marmelado kuham iz sadja, ki ga imamo na razpolago npr. iz marelic, sliv, tudi iz breskev sem jo že kuhala. Sladkor je konzervans, zato pri sladkorju ne šparam. Nekoč sem dala malo sladkorja, ampak marmelada ni bila dobra, je bila nekam kisla. Marmelada mora biti sladka. Sicer naj vsak dela tako, kot se mu zdi prav. Če ne daš sladkorja, moraš dati pa kaj drugega, ker se drugače marmelada lahko pokvari.
pa ne tko, da bi od ene žlice marmelade dobil šok od tega vsega cukra :)[/quote]
Marmelada MORA biti sladka, šok nešok je nepomembno, te doma narejene fensi marmelade, ki jih novodobne gospodinje kuhajo kao brez sladkorja so dobre samo njim in pa domačim, ki se nočejo zameriti ko tisto kislico in neokusno zmes dobijo na mizo.