Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Kuhanje marmelade – a vi to resno?

Kuhanje marmelade – a vi to resno?

Že dolgo nisem kuhala kakšne marmelade. Pa sem danes doživela preblisk in se odločila skuhati bananino marmelado. na spletu sem našla recept … in me je skoraj kap.

Na en kilogram banan naj bi dala 1 kg sladkorja. Hudo, no.
Sem dala 600 gr sladkorja na 2 kg banan, pa se še vedno kar vleče ta sladkoba.

In se resno sprašujem … a res kdo kuha tako sladke marmelade? Pa ne samo kuha, a resnično kdo je tako sladke marmelade?

Nekoč sem se učila, da je sladkor konzervans. Poskusi dodati razne E-je, pa lahko zmanjšaš vnos sladkorja.

________ Flectere si nequeo superos, Acheronta movebo.

z bananami, ki so zlo sladke še nisem delala. sicer delam kilo in pol sadja pa pol kile cukra in želin, razen češpljevo,ki jo delam samo s cukrom po starem.

Marmelada mora biti sladka !

Jaz jo kuham brez cukra, dodam pektin (brez sladkorja) in ji nič ne manjka, pa tudi rok trajanja ima – no, ker jo prehitro zmažemo, ne vem, če ravno leto dni, pol leta pa že.

če boš porabila hitro,v mesecu dni približno,ne rabiš kile sladkorja,ker je namenjen kot konzervans,kot so ti že omenili. Če boš pripravljala ozimnico,se drži recepta,sicer ti bo zavrela-skisala…
lp

Ko kuham najbolj kislo sadje dam največ 30dag na kilogram!

Zakaj hudiča bi delala bananino marmelado?? Je to sploh dobro??

ne

banana+marelice,hhmmm ta boljša

Bananina marmelada? Nagravžno do amena! Jemo samo domačo slivovo in višnjevo, ostale so mi presladke.

imam marmelad vseh vrst,tudi bananino,limonino,pomarančno,mandarinino,figovo,,vseh vrst domačega sadja,malina,višnja,ribez,borovnica,šipek,pa še bučno marmelado,da pri tem omenim bučni kompot,No,ljubitelji sladkega domačega smo pač!
Pa še to,nobena marmelada ni nagravžna,vse je le stvar okusa in uporabe!
lp.

Marmelado kuham iz sadja, ki ga imamo na razpolago npr. iz marelic, sliv, tudi iz breskev sem jo že kuhala. Sladkor je konzervans, zato pri sladkorju ne šparam. Nekoč sem dala malo sladkorja, ampak marmelada ni bila dobra, je bila nekam kisla. Marmelada mora biti sladka. Sicer naj vsak dela tako, kot se mu zdi prav. Če ne daš sladkorja, moraš dati pa kaj drugega, ker se drugače marmelada lahko pokvari.

Če je sadje presladko, dodaš iztisnjen sok limon ali pomaranč.

Mislim da edino slivova gre skuhat čisto brez sladkorja ali pa z zelo malo. Vse ostale so pa ali sladke, ali pa jim je treba že od začetka rezervirati polico v hladilniku in ne v shrambi. Manj sladkih, ki so mi sicer bolj všeč, imam zato samo za vzorec.

Jaz dajem zelo malo sladkorja, v tiste, ki se ne zgostijo same od sebe, dam agar-agar, kuhane dam v manjše kozarčke, ki jih, ko marmelado odprem shranim v hladilnik in jo pojemo v parih dneh.

Ko oči zaspijo Se angeli zbudijo (Jan P.)

pa ne tko, da bi od ene žlice marmelade dobil šok od tega vsega cukra 🙂

Moja starša. čeprav jih kuhata iz xy vrst sadja, imajo vse enak okus – po cukru. Njima so baje všeč, ker ne marata kislih marmelad.

pa ne tko, da bi od ene žlice marmelade dobil šok od tega vsega cukra :)[/quote]

Marmelada MORA biti sladka, šok nešok je nepomembno, te doma narejene fensi marmelade, ki jih novodobne gospodinje kuhajo kao brez sladkorja so dobre samo njim in pa domačim, ki se nočejo zameriti ko tisto kislico in neokusno zmes dobijo na mizo.

Marmelada se kuha iz sadja, ki ostaja in ga ne moremo kako drugače porabiti, ne pa da kupuješ banane in kuhaš marmelado???
Sladkor je konzervans. Marmelada je kot dodatek in ne samostojna jed.
Malce se moraš še izobraziti kaj je hrana!

New Report

Close