Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Kuhanje rdeče pese – pomoč

Kuhanje rdeče pese – pomoč

Na tržnici sem kupila dva, za pest velika gomolja rdeče pese. Jo oprala in neolupljeno dala kuhat. Po šestih urah je še vedno trda!!!!!!!!!! Kaj delam narobe?
Hvala

NASVETI ZA NAKUP:
Gomolji rdeče pese morajo biti napeti in nepoškodovani. Tudi sočni zeleni listi so znak, da je rdeča pesa sveža, vendar ti listi niso primerni za uživanje (kot na primer pri kolerabici). Sicer pa liste rdeče pese ponavadi odstranijo, preden pride na prodajne police. Če imajo gomolji črne lise, je to znak, da so bili shranjeni pri prenizki temperaturi.

SHRANJEVANJE:
Surove gomolje rdeče pese lahko zavite v papir v hladilniku hranimo približno en teden. Kuhano rdečo peso ohladimo, neprepustno zapakiramo in jo moramo najkasneje naslednji dan porabiti.

NASVETI ZA UPORABO:
Sladkokislo začinjeno vkuhano rdečo peso postrežemo kot prilogo k mrzlim ploščam, kot toplo zelenjavo pa jo začinjeno s čebulo, sladkorjem, soljo, kisom in kančkom rdečega vina postrežemo h kotletom, zrezkom in drugim mesnim jedem. Zelo priljubljen je tudi sok rdeče pese, ki ga lahko mešamo s sveže stisnjenim sokom limon, pomaranč ali jabolk. Začimbe in zelišča, ki jih najpogosteje uporabljamo z rdečo peso, so: ingver, koriander, kumina, nageljnove žbice, hren, limonin sok, drobnjak, koper, peteršilj in krebuljica.

NASVETI ZA KUHO:
Najpogostejši način uporabe rdeče pese: gomolje dobro operemo, neolupljene kuhamo v slani vodi, dokler se ne zmehčajo, nato jih olupimo, razrežemo na kolobarje ter jih skupaj s kisom, sladkorjem, soljo, kumino, lovorjevim listom in podobnim vložimo kot solato. Kadar uporabimo rdečo peso kot dodatek slanikovi solati, lahko po želji dodamo jabolka in čebulo. Madeže, ki nam pri pripravljanju rdeče pese ostanejo na rokah in na oblačilih, moramo takoj izmiti z milom oziroma s pralnim sredstvom. Barvilo rdeče pese, betanin, namreč ni zelo odporno proti vročini.

Mogoče je bila napaka, ker vode nisem solila? Kakorkoli, sedaj sem vse zabrisala proč, ker tudi barve več ni imela (sem provala eno prerezat).

Mislim, da ne delaš nič narobe, ampak, da je vsa pesa januarja trda. Jaz pridelam na vrtičku kar precej pese in jo vso sproti kuham (cca 2 uri) in vlagam v kozarce ko so gomolji veliki največ do velikosti breskve. Če mi kaj ostane na vrtu tja do oktobra, je tista pesa tudi trda in jo moram kuhati skoraj 4 ure. Za ozimnico pustim le tisto, ki jo uporabim surovo, npr, kot prilogo v naribanem korenčku. Kar nehaj kuhati, ne bo nič pomagalo, in porabi, saj bo tudi bolj trda užitna, naribaj jo zelo natanko in bo kar bo. Take so moje izkušnje, mogoče se pa z nasvetom oglasi še katera.

rdečo peso kuhaj vedno z natjem vred. če boš odstranlaoz.odrezala tisto perje bo rdeča pesa izgubila barvo..kuha se pa zelo dolgo..tako, da je možno da si jo pšremalo kuhala..vsaj 2 uri.

pa ko jo vlagaš vedno gor nalij mlačen oz skoraj mrzel kis. ne tako kot pri kumaricah.ker drugače izgubi barvo in ni tako lepe rdeče barve

kaj si pa želela pripravit iz dveh rdečih pes?

a ni škoda elektrike ali plina,da si 6 ur cmarila ubogi 2 pesi?

kaj si pa želela pripravit iz dveh rdečih pes?

a ni škoda elektrike ali plina,da si 6 ur cmarila ubogi 2 pesi?[/quote]

Če bi vedela da bo tako, je niti kupila ne bi. No, sedaj vem, kaj češ……..

Rdečo peso jeseni skuhaj za solato, jo nareži, na tanko prelij z oljem in jo po porcijah shrani v skrinjo.
Je odlična, še boljša kot vložena v kis. – Stara rdeča pesa (januarja) se res kuha dolgo, dolgo in nima več tistega pravega okusa kot takrat, ko jo pobereš z vrta.

Pa listi so užitni in zelo dobri – pripravimo jih enako kot špinačo, blitvo…

moja izkušnja

pesa domača, trgana julij, avgust, september

kuhanje v econom loncu 1 ura v slani vodi in je bila 1x še celo preveč kuhana.
neolupljena in nič obrezana (listje samo ročno potrgano vstran), da se čim manj skaluži oz. obdrži minerale in …

ohlajena olupljena in na čim tanjše naribana, uporabljena za solato.

Saj ni treba skuhati pese čisto do mehkega. Užitna je vendar celo surova (naribana v solato, kot sok…). Na netu sem zasledila napotek, ki se zdi logičen v smislu ohranjanja njene prehranske vrednosti:

“Priprava kuhane rdeče pese
Priporočljivo je uživanje sveže surove rdeče pese, ob njeni toplotni obdelavi pa moramo biti še posebej pozorni. Betalaini so občutljivi na temperaturo in se zato pri previsokih temperaturah razgradijo. Priporočljivo je kuhanje rdeče pese na pari pri nizkih temperaturah maksimalno petnajst minut. Za večje ohranjanje betalainov je potrebno rdečo peso kuhati skupaj z lupino.”

Sama trdoto preverjam med kuhanjem s topim nožem – zapičim v najdebelejšo peso in če se enakomerno vdre do sredine, je za nas dovolj kuhana. Je pa res, da se mi do sedaj še nikoli ni zgodilo, da bi jo morala kuhati dlje od 30 – 40 minut, velikosti jabolk, in to ne v ekonom loncu. Naribano na tanke lističe pripravim v solati.

Jaz je pa nikoli ne kuham neolupljene, ampak jo olupim, narežem in podušim – ni čisto nič slabša, morda je še okusnejša, duši pa se približno 15 minut.

Ja, pa vse dobro tudi gre ven iz nje. Je vseeno potem ali jo ješ ali pa ne.

Ne, Yo, motiš se, iz pese, če jo kuhaš tako, kot piše Matejčica, se morda res vse izluži, ampak sej poješ tudi tisto vodico, v kateri se kuha, topa je zdravo.

Ja, to je pa res super recept…

Moja družina obožuje zelenjavno juho iz rdeče pese, na ravnost božansko! Daš malo korenja, zelja, krompir, fižov, začiniš s poprom in je enkratno. Kuha se pa 15-20min.

A katera ve, ali uspeva pesa tudi na balkonu v lončku? In gdaj se seje?

V lončku? Ja, ena pesa na lonček bi bilo možno. Gdaj? Tega ne vem, kdaj pa piše na vrečki s semeni.

New Report

Close