Kuhanje z wokom
Punce enkrat sem že napisal, kadar kupujete VOK, kupite dobr vok, ne pri Tuš-u, ne po raznih TV reklamah, ker so zanič, ne prenesejo tako velike vročine in se plast kmalu odlušči……kupite pravi ŽELEZNI VOK, iz tolčenega železa, brez plasti teflona in raznih drugih flonov,onov…………..
Vok iz tolčenega železa morate najprej sami impregnirati, to pomeni, da celega namažete z oljem, ga osmodite, da se to olje prime na železo….to ponovite 3 krat in potem lahko delate z njim kar hočete, praskate, tolčete, drgnete, ribate……če se kje kaj odlušči nič hudega, saj se bo pri naslenji uporabi zopet samo “zaflikalo”….če ga ne premažete in zapečete, potem bo seveda rjavel…..takšen vok stane okrog 7.000 do 9.000 sit…….ampak je večen…..
sama sem si kupila vok kena Homa iz tv reklam, pa je kar dober, sploh, če ga uporabljaš le občasno. Recepte lahko dobiš na internetu in sicer na strani
http://www.trgonet.com/#recepti.
Pa dober tek! Lala
Zdravo!
Tudi jaz imam vok Kena Homa. Kupila sem ga že pred nekaj časa,
a ga nisem še uporabila. Sedaj pa problem. Prej sem imela
štedilnik na plin, sedaj pa imam steklokeramičnega. Ta pa menda
ni primeren za kuhanje v voku. Ali ima kdo kaj izkušenj tudi
s tem? Se opravičujem, ker sem se s tem vprašanjem navezala na
prvotno od Line. Morda bo pa tudi njej koristila informacija
glede štedilnika. Hvala za nasvet že vnaprej!
Urša, če ima tvoj vok ravno dno, ga seveda lahko uporabljaš, če pa ima zaobljeno dno, pa absolutno ne…….pa tuti če ima ravno dno, ne bo najboljše, ker vsak vok je mišljen, da plamen oplazi tudi zgornje stene voka in jih tako segreje…..vok je pač posoda za hitro pripravo hrane na visokih temperaturah……..ampak kot sem že dejal, če ima ravno dno ga boš lahko uporabljala, ne bo pa to TO……
Peter oglej si strani http://www.trgonet.com……..tu lahko kupiš tudi vok iz tolčenega železa….če ga boš kupil ga obdelaj tako kot sem napisal zgoraj…..
Litoželezni vok lahko kupite za 7.251,00 SIT na e- strani http://www.trgonet.com, kjer imajo tudi prodajo ostalih sestavin in pripomočkov za kuhanje kitajske hrane. Imajo pa tudi zelo veliko receptov za kitajsko hrano.
Andreja
lina, tudi jaz se bom navezala na tvoje vprašanje, a mogoče pride prav. Vprašala bom pa kar tebe Jože. Kupila sem wok iz tolčenega železa in ga zazžgala na plinu kot je pisalo v navodilih približno dobre pol ure, a samo enkrat. Očitno to ni o.k.. Po tem sem ga še nekajkrat očistila vse do železa in ga poskusila ponovno zažgati. Vendar menim, da še vedno ni vredu. Površina ni gladka, zato se hrana prijema. Problem pa je v tem, da sedaj ne vem kako ga naj ponovno očistim, da ga spet osmodim. Kakšen nasvet prosim? In a lahko natančno poveš, kako se ga osmodi, ker so tista navodila bila precej površna. Hvala!