Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Kuharce nujno pomoč

Kuharce nujno pomoč

Za v službo moram pripravit pecivo za vse(rojstni dan imam in navada je takšna, da ženske za rojstni dan nekaj spečejo, moški pa prinesejo narezek). Jaz pa nimam pojma, ampak res pojma o peki. Za okrog 20 ljudi. Sej če ne bo drugega, bo tiramisu, ampak to je tako klasično….

Res bi bila hvaležna kakšne ideje (dobro in enostavno).

HVALA

in kako boš “spekla”,če nimaš pojma o peki? za 20 ljudi? jao jao

najdi babičina dobrota-je enostaven

ali pa v tortni model zložiš po dnu in okrog na pol prerezane baby piškote.V to vliješ kremo za kremšnite,ko se ohladi gor daš smetano.Ta je enostaven

Teško je to pisat nekomu,ki “Nima pojma” o peki.

Ja no, zavsakega je nekaj enkrat prvič. Tudi si prvič nekaj spekla ane? Al si hotla napisat, da je peka tako komplicirana, da ji nič ne bo uspelo?
In kot drugo bi ti rada povedala, da pametni ljudje znajo vsako stvar povedat tudi na enostaven način. Če imaš otroke potem veš, da 4 letniku ne boš razlagala o dekagramih, ampak mu boš to razložila na drugačen način.
Torej je tudi o peki možno govorit na enostaven način.

Žal tudi jaz nisem dobra kuharca, pa ti obljubim, da bom opgledala v knjigo za en lahek in dober recept. v nadaljevanju….

1. Zelo enostavno je mandljevo pecivo: potrebuješ 20 dag mletih mandljev, 20 dag sladkorja v prahu, 20 dag margarine ali masla, 4 jajca, 30 dag moke, 1/2 pecilnega praška, 1 vanilin ali rumov sladkor, poljubno marmelado (super je temna. npr. ribez, borovnice, ipd.), ščepec soli

Rumenjake in beljake ločiš.

Zgneteš testo iz 4 rumenjakov, 10 dag sladkorja, 20 dag margarine ali masla, 30 dag moke, 1/2 pecilnega praška in ščepca soli. Zgneteno testo pustiš 10 minut v hladilniku.
Med tem pripraviš trd sneg iz 4 beljakov, dodaš 10 dag sladkorja v prahu, rumov ali vanilin sladkor in 20 dag mandljev.
Pečico ogreješ na 180 st. (ventilacijska)

Namastiš in pomokaš pekač, vanj razvaljaš testo; ga namažeš s poljubno marmelado (res je dobra malo kiselkasta) in na vrh naložiš še snežno – mandljevo maso; pečeš cca 30 minut.

2. Sacher pecivo:
Za testo:
6 jajc, 15 dag moke, 15 dag sladkorja, 15 dag masla, 15 dag čokolade (pol temne – vsaj 70{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, pol mlečne), 2 žlici mleka, 1 vanilin sladkor. 1/3 pecilnega praška,

marelična marmelada
Za preliv: 10-15 dag čokolade (10 dag temne, 5 dag mlečne), par žlic olja.

Testo: ločiš rumenjake, beljake.
Rumenjake, vanilin sladkor, sladkor, 2 žici mleka, maslo in ščepec soli penasto umešaš. Nad soparo spustiš čokolado in jo primešaš zmesi. Stepeš trd sneg in beljakov. Nato stepene beljake in presejano moko s 1/3 pecilnega praška počasiiiii dodajaš zmesi. Mešaš izkjučno z roko in ne z mešalnikom, da bo masa rahla (če mešaš z mikserjem, se zbije).
Pečico segreješ na 180 st (ventilacijska)
Maso zliješ v model, lahko tortni, pečeš cc 40 minut.

Ko je pečeno, ohladiš, prerežeš na pol in na debelo namažeš z marelično marmelado. Če je kolač slučajno presuh, ga lahko namočiš s par žlicami mleka in rumom. Sestaviš, namažeš še po vrhu z marmelado, postaviš za kratek čas v hladilnik. Torto (kolač) obliješ s stopljeno čokolado in oljem (nastane gladka zmes).

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Ja no, zavsakega je nekaj enkrat prvič. Tudi si prvič nekaj spekla ane? Al si hotla napisat, da je peka tako komplicirana, da ji nič ne bo uspelo?
In kot drugo bi ti rada povedala, da pametni ljudje znajo vsako stvar povedat tudi na enostaven način. Če imaš otroke potem veš, da 4 letniku ne boš razlagala o dekagramih, ampak mu boš to razložila na drugačen način.

Žal tudi jaz nisem dobra kuharca, pa ti obljubim, da bom opgledala v knjigo za en lahek in dober recept. v nadaljevanju….[/quote]

začudena sem bila,da misli postrežt 20 ljudi a nima pojma o peki. Vem,da je enkrat prvič ampak si avtorica ni izbrala pravi trenutek,da se začne učiti.Tudi napisala sem ji 2 recepta,ki so za 4 letnike.sama dobrota te je,res.Kako boš pa vedela kateri v knjigi je enostaven recept,če ne znaš kuhati?joj,ej -kakšne imate

Baklava. Ni komplicirano za narediti, ni nujno, da je skozi v hladilniku.

Žal tudi jaz nisem dobra kuharca, pa ti obljubim, da bom opgledala v knjigo za en lahek in dober recept. v nadaljevanju….[/quote]

začudena sem bila,da misli postrežt 20 ljudi a nima pojma o peki. Vem,da je enkrat prvič ampak si avtorica ni izbrala pravi trenutek,da se začne učiti.Tudi napisala sem ji 2 recepta,ki so za 4 letnike.sama dobrota te je,res.Kako boš pa vedela kateri v knjigi je enostaven recept,če ne znaš kuhati?joj,ej -kakšne imate[/quote]

joj si ti kura

Makovo pecivo:
-1 lonček jogurta
-1 lonček sladkorja
-2 lončka moke
-100g maka
-1 lonček olja
-1 vanilin sladkor
-1 pecilni
-3 jajca
-malo cimeta, rum

Jaz delam biskvit vedno na isti način. Najprej stepem cela jajca z malo (mogoče pol deci) vroče vode in dodajam sladkor in vanilin. Dobiš kompaktno jajčno “kremo” in nato dodam suhi del (moko in pecilni presejem, mak). Na koncu dodam še jogurt in olje ter dišave. Testo ne sme bit pretrdo, zajameš z žlico in mora samo past z nje, če se ti zdi, da je, dodaj malo mleka. Ne stepaj predolgo in ne na najvišji hitrosti. Zlij v pekač, kamor si že dala peki papir in peci na 180 stopinj cca 20-30 minut. Po 20 min zarij manjši nož v testo in če je suh-brez testa, ko ga izvlečeš, je pečeno. (postopek izvedi na hitro, da testo ne pade)
Ko je pečeno po vrhu navlažiš mlekom in rumom ali kar vodo in rumom, zadevo preliješ s stopljeno čokolado (10-15dag), ki ji dodaš 1/3 masla. jaz stopim kar v mikrovalovni.

Rezine s kislo smetano:
-4 jajca
-20 dag sladkorja
-1 vanilin
-1 dcl tople vode
-1 dcl olja
-4 žlice kakava (sladkega, recimo Nesquck)
-20 dag moke
-1 pecilni
– malo ruma

Postopek enak. Stepeš jajca z vodo in sladkorjem in dodaš suhi del (moka s pecilnim ter
kakav), dodaš olje in dišave. Pečeš enako, ko se ohladi prerežeš, če te je strah, da se raztrga. ga najprej daj na dva dela in vsakega posebej prereži še počez. Spodnji del ponovno v pekač in namaži s 3 kislimi smetanami, ki jih zmešaš s 5 žlicami sladkorja, pokriješ s testom in pustš v hladilniku, režeš kocke. Smetani lahko dodaš kokos ali lešnike, če ti je všeč…

Pečem v pekaču 25X35 cm. Ni težko, malo dela, pa še dobro :)))

Lahko narediš biskvit iz prvega recepta brez maka (daš malo več moke), po vrhu pa potreseš sladkano sadje in spečeš.

Jaz pa ne vem, zakaj bi morala sama nekaj peči po tej vročini, pa še pojma nima in je jasno, da ji ne bo uspelo nič, še nikomur ni prvič. Jaz grem lepo v privat pekarno domačih slaščic in piškotov vseh vrst in izberem nekaj vrst najboljših, čisto svežih, zjutraj navsezgodaj pred službo, pa še drago ni.

Naredi bounty:

Sestavine

Biskvit:
200 g sladkorja v prahu
200 g moke
4 jajca
1 dL olja
1 dL ruma
1 dL vode
1 pecilni prašek
1 vanilijev sladkor
4 žlice kakava
1,5 dL mleka

Nadev:
15 žlic kokosove moke
3 kisle smetane (po 2 dL)
200 g sladkorja v prahu
jedilna čokolada za glazuro

Priprava

Pri najvišji hitrosti zmešaj jajca, sladkor (tudi vanilijev sladkor), dodaj rum, vodo in olje. Počasi umešaj še moko, pomešano s kakavom in pecilnim praškom. Peci v velikem pekaču (peki papir!) na 180-200oC približno 30 minut (dokler pač ni pečeno). Biskvit ohladi, napoji z mlekom in namaži z nadevom (sladkor v prahu, kisla smetana in kokosova moka). Pecivo prelij s čokoladno glazuro.
Dober tek!

In skutine rezine:

Za testo:
250 g zmletih Albert piškotov
200 g margarine za peko

Za nadev:
4 jajca
150 g sladkorja
500 g puste skute
naribana limonina lupina
1 žlica ruma

Za preliv:
3 lončki kisle smetane
1 zavitek vanilijevega sladkorja

Piškote zmeljemo in polijemo z raztopljeno margarino. Plitev pekač obložimo s papirjem za peko, ga namažemo z maso in v ogreti pečici pečemo 5 minut pri temperaturi 150 stopinj.
Za nadev zmešamo skuto, limonino lupino, sladkor, rum, rumenjake in na koncu sneg beljakov.
Prelijemo po pečeni masi in pečemo v ogreti pečeci še 25 minut pri temperaturi 150 stopinj.
Ko se ohladi, zmešamo kislo smetano in vanilijev sladkor ter prelijemo pecivo. Ohladimo in narežemo na rezine.

Res enostavno in dobro!

Vsem najlepša hvala, zelo ste mi pomagale, izbrala pa sem Bounty.

Sem si pa vse vaše recepte prepisala. Gospa, ki je pisala o makovem pecivu….kako pa kaj ljudje sprejemajo mak? Izbrala bi makovo pecivo, vendar me je zaskrbelo, da mogoč edrugim ne bo ok? Verjamem, da pri vas doma vse v hipu zmanjka….

Nesi sladoled, boš zmagala!

Večini je všeč. Mož, ki peciva drugače ne mara, je nor nanj. Je pa res, komur mak ni všeč, mu pač ni…

New Report

Close