Kuhinja – od začetka do konca
Torej, na vrsti je oprema kuhinje in bi želela še kakšno mnenje oz. izkušnje.
Kaj vam je najbolj uspelo pri opremi kuhinje in kaj bi popravili oz. spremenili, če bi še enkrat opremljali? Kje oz. pri čem naj bom še posebej pazljiva?
Govorim o talni oblogi (jaz bi ploščice), beli tehniki (kombinirano kuhališče (indukcija + 1 plin), pečici (kar precej peke), lučeh, postavitvi bele tehnike in elementov ipd.
Ploščice obvezno brez fug, sploh stenske, ampak tudi talne. Pečica s pirolizo, pa meni je super ker jo imam dvignjeno (ne pod kuhalno ploščo, ampak vgrajeno višje)), luči imam vgrajene v elemente in je tudi fajn zaradi čiščenja. Pazi, da bo dobra napa, da bo enostavno čiščenje te nape, ne da moraš vsakič vse razstavljati.
Postavitev je pa odvisna od prostora – jaz ga imam veliko in sem si želela kuhinjski otok – če bi še enkrat delala, ga ne bi imela, ni tako praktičen, kot sem mislila. Meni osebno so najbolj všeč izvlečne omare na koleščkih – ki jih zapelješ ven in ni treba vsakič plezati v omaro za piskri. Če bi vedela, bi jih dala še več. Pa kotna omarica z vrtiljakom – tam gre tudi celega boga notri in je lepo dostopno.
Zoliko se spomnim za zdaj. Aja, pa pipa s snemljivo ročko – ta je meni top.
pri moji trenutni kuhinji nisem imela nobene besede, ker sva kupila hišo z že opremljeno kuhinjo, staro 4 leta….
indukcijsko kuhališče. ne vem, zakaj bi imela eno kuhališče plina. samo ogromno prostora ti bo jeklenka zasedla, ali imaš mogoče priklop na mestni plin? v tem primeru pogojno, sicer pa v hitrosti ni razlike med indukcijo in plinom.
talna obloga obvezno ploščice. in to trpežne, ki se ne bodo skrhale, če kaj pade po tleh.
pečica naj bo na višini in ne pod kuhališčem. če imaš možnost, vzemi najširšo.
LED luči okoli in okoli pod visečimi elementi – to je zakon. da imaš vso delovno površino osvetljeno. veliko pulta – delovne površine in veliko elementov za shranjevanje, najboljši so široki predali.
vtičnice za elektriko naj bodo nizko nad pultom ali celo vgrajene v pult, ne nekje visoko na steni; na sredini delovne površine, da ni problemov z dolžino kabla. meni palični mešalnik ne seže do kuhališča. napaka. v apartmaju na morju sem celo imela vtičnico na steni nad kuhališčem – plinskim. juhu, da ja lahko uničiš kabel s plamenom.
upam, da imaš veliko prostora za kuhinjo….. meni že primanjkuje omar, kamor bi shranila pripomočke, sovražim pa nabasan pult.
jaz bi imela stekleno oblogo za steno, trenutno imam isti material, kot pult. steklo se lepše čisti in lepše dizajn možnosti so, kot pa ploščice.
Se zelo strinjam s prejšnjimi predlogi, s to razliko, da vsekakor priporočam šipo na stene namesto ploščic. Indukcija je zakon in tudi plin je zakon, zato imam jaz 2+2, idealno. In ne, indukcija in plin ni enako hitro, ampak je indukcija mnogo hitrejša.
In ja, vse kar lahko izvlečeš iz omar, npr. izvlečne košare, police, predali … je mnogo bolj praktično kot same omarice.
Pri izbiranju elementov pazi tudi na vse kote, napeljave, višino stropa zaradi odpiranja omar, če boš vzela hidravlično odpiranje, levo desno odpiranje … ker ni nujno, da bo na to pazil “načrtovalec” – so samo prodajalci z ne nujno veliko izkušenj. Jaz sem eno kuhinjo opremila z Ikeo in njihovim programom, vse b.p., eno pa pri takem načrtovalcu in je trajalo pol leta, da so odpravili vse napake. Cena pa krat dva v primerjavi z Ikeo.
Predvsem pa ne sledi modnim muham – npr. otok za vsako ceno, če ni prostora ali ga ne moreš smiselno umestiti. Pa gladke fronte, brez kakšnih izrezljanih robov in podobno. Tudi kotni ključni elementi niso ok (kotno kuhališče ali umivalnik). Če imaš možnost, dvigni tudi pomivalc.
Zakaj bi imela en plin?
Mislim, jaz bi imela kuhalno ploščo celo plinsko, za rezervo pa eno samostojno električno, če kdaj plina zmanjka. Če ti želiš kuhati na indukciji, zakaj en plinski? Brez veze, škoda prostora na plošči, vzemi 4x indukcijo, pa glej, da je zadnja tehnologija.
Pečica samočistilna in višje postavljena.
Tla ploščice.
Stenska obloga kar je tebi všeč, steklo se najlepše čisti, samo jaz ne vem, če bi ga izbrala, ker mi motivi ne sedejo, mogoče kako enobarvno ali z vzorcem skladnim s pultom.
Luči pod zgornjimi elementi.
Močna napa, ki se lepo čisti.
Razporeditev naj bo funkcionalna, naj bo čim manj ločenega pulta, da imaš čim večjo površino pulta skupaj celega.
Vtičnice fukcionalno razporejene.
Sosed ima pult širši, zadaj ob steni pa pokrov in notri luknjo, v tej luknji pa nekaj aparatov, kruh in vtičnice, fajn zgleda.
Korito – čim večje! Neprecenljvo.
Pa čim več predalov, so veliko bolj praktični od omaric.
Meni visok sjaj ni všeč, ker se vsaka pika gor pozna, je res fino za čistit, ampak kaj ti to pomaga, če kar naprej drgneš. Mat tudi ni ok. Še najbolje se obnese navaden sjaj, ker se enko lepo čisti kot visoki, a se ne vidi ravno vsaka pika.
Pa ročke so meni še vedno fajn, ker realno jaz bi že pazila, kako primem omarico, da jo odprem, moji moški pa to ne bi počeli, tako da sem kar za ročke.
Tiste sisteme za mehko zapiranje je tudi fajn prečekirat, ker eni so taki, da se ne zaprejo do konca, jih moraš potisnit močneje, tudi to mi ni všeč.
Pa pri razporeditvi malo poštudiraj, na katero stran pomivalca (ta je fajn, da je višje postavljen), kam boš zložila posodo, kam krožnike, torej kakšne omaric potrebuješ in kako jih razporediti, da ti bo vse pri roki in ko kuhaš in ko pospravljaš posodo iz pomivalca.
Hvala vsem za nasvete.
Sem razmišljala podobno, ampak niti približno se nisem spomnila na določene stvari, na katere ste me opozorile.
Zakaj kombinirano kuhališče? Če zmanjka elektrike (ali plina), da imaš vsaj eno kuhališče, da lahko nekaj vsaj pogreješ, če že ne skuhaš. Ampak v praksi se to res ne zgodi velikokrat in konec koncev morda res ne rabim kombinacije…
Si bom natisnila vsa vaša mnenja. Hvala.
Vse so super napisale. Glede plina pa moja izkusnja. Se zgodi da zmanjka elektrike in pride prav. Meni osebno se je zgodilo, da je eno zimo zaradi obilnega snega in zmrzali zmanjkalo elektrike za skoraj 3 dni. Imela sem majhnega otroka, kateremu je bilo treba prekuhati vodo za adaptirano mleko. Vsaj to, sicer smo pa se zmrzovali….
Mislim, da je bolje kot ploščice na tla položiti vinil – trpežen, lep, ne more se zlomiti, lahek za vzdrževanje, manj hladen.
Pojdi po salonih in preglej razstavljen modele, da vidiš rešitve, ki jih ponujajo.
Poskrbi za kvalitetno napo. Če imaš možnost, imej dvignjena tako pečico kot pomivalni stroj.
Zaradi dveh dni izpada elektrike na nekaj let ni potrebe po plinskem kuhalniku, če ga drugače ne uporabljaš.
Za takšne ekstremne situacije zadostuje imeti nekje v stanovanju shranjen prenosni plinski kuhalnik za kampiranje.
Zanimivo, vsem je tako važno, kaj imajo po tleh, nobena pa še ni omenila pulta. Pult je tisto, kar mora biti najbolj trpežna stvar v kuhinji. In kar se tega tiče, ga ni čez Dekton, na katerega lahko odlagam vroče stvari direktno iz pečice ali indukcije, režem po njem, skratka neuničljiv. Seveda je neuničljiva tudi cena.
Po tleh imamo pa parket. In to drag oljen parket. Pred kuhališčem in koritom eleganten tekač, ki paše h kuhinji, in to je to. Nobene drame. Pa kuhamo vse obroke doma.
Napa nad štedilnikom naj bo najmočnejša. Ne glej na design, važno je koliko vonjav vsrka.
Moderne pipe so lepe na pogled kvalitetne pa ne. Zdržijo manj kot eno leto. Rajši kupi naše Armal ali tuje Hans Grohe.
Vrtljive police v kotih so primerne za odlaganje pripomočkov ki so v uporabi 1x na leto. Meni so všeč. Ploščice po tleh ni niso všeč. Hitro zdrsneš če se kaj polije.
Osvetlitev nad delovno ploščo je nujna.
Mi smo imeli v prejšnji kuhinji pult iz Bauhausa, 13 let, kot nov. Potem smo se selili, s stanovanjem dobili kuhinjo, ki je zdaj stara več kot 20 let, pult iz Bauhausa, edino na enem robu se je odlepil trak, ostalo pult kot nov. Nikdar ne pomišljam, če odložim kaj vročega ali ne na pult, jaz režem pač na deski, ampak možu je pa vedno deska predaleč, tako da reže kuh in salamo tudi kar na pultu… Cenovno ni bil najcenejši v Bauhausu, najdražji pa tudi ne, v primerjavi z drugimi pulti pa je bil smešno poceni.
Iz teh izkušenj mi sploh ne pade na pamet, da bi bila pozorna pri nakupu pulta.
Ne dolgo nazaj sem menjala kuhinjo in moje mnenje je tako:
Pozitivno:
Vse je izvlečno, od predalov, do koša za smeti in v kotu sem si raje omislila ledvičko, kot izvlečno in vidim, da je bila izbira vredu. Pečico imam od vedno na visokem in niti ne pomislim jo imet pod pultom. Pod kuhalnikom pa predali širine 90 in vse kar potrebujem za kuhat je takoj pri roki, nato pa izvlečna za olje in ostale stvari. Prej sem imela leseno, ampak sem se pa namučila z vzdrževanjem in sedaj sem se odločila za lak kuhinjo, sicer z mat ročaji in to velikimi, da lahko tudi kako kuhinjsko krpo obesim čez roč. Sploh ni problem vzdrževanja. Čim več vtičnic si napravi nad pultom, ker to vidim je pomankanje v vsaki kuhinji, osvetlitev nad pultom, izvlečna pipa je res zakon. Neobčutljiv pult, da ne boš imela tolk dela z njim. Neobčutljive talne ploščice in nikakor ne v temni barvi, ker se vse pozna.
Kuhalno ploščo pa poglej, da ima timer, ker zadevo nastaviš in ono se lepo kuha toliko časa, kot našitmaš, potem se pa ugasne in je zadeva res super.
Minus:
Nizke viseče omarice, zadeva mi je popolnoma neuporabna in bolje bi bila klasična višja omarica. Kljub predhodnemu opozorilu s strani sodelavca, da ima težave s stekleno napo sem se odločila jo nabavit in kljub specifikaciji 700m3/h porazno vleče in kdaj dol tečejo kaplje. Mene indukcija ne prepriča. Res, da hitro zavre ali se skuha, ampak tudi prej se kaj prismodi in tudi, ko jo izklopiš ne greje več, medtem ko pri klasični steklo keramični se je lepo pokuhavalo. Če nimaš dobre električne napeljave, boš tudi to morala uredit za indukcijo. Inox korito, raje bi imela tako kot prej iz umetnega granita, je manj občutljivo.
Najprej razmisli o postavitvi kljucnih delov – stedilnika, hladilnika in korita. Idealno (vsaj meni) je korito in stedilnik na isti steni. Vmes 80 – 100 cm pulta in po en kos pulta na vsakem koncu. Hladilnik pa ob kontra steni ali pravokotno, da imas med temi 3 tockami trikotnik z ne prevec razdalje. Sprehajat se lahko gres ven, kadar se mudi pri kuhi, pa vsak korak steje. Na isti steni kot hladilnik se en kos pulta za male aparate – kuhinjskega robota (ki ga po potrebi prestavis na delovni pult), pa toaster, kavni aparat in kar je se taksne “navlake”.
Zgornje omarice do stropa oz cim visje. Pac ta visje police uporabis za tisto, kar je redko v obtoku. Se vedno so stvari zaprte za vratci, kar je boljse, kot da so “na displeju” na vrhu omaric in se gor nabira prah in (kljub napi) mastna para.
Napo najboljso, kar si jo lahko privoscis. Ne najlepso, ampak najbolj ucinkovito, tako da izbiraj po funkcionalnosti.
Na tla karkoli razen ploscic. Fuge so leglo svinjarije in karkoli lomljivega ti padebiz rok ali zdrsne s pulta, se bo 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} tudi zlomilo. Pa gladke ploscice znajo drseti, ce so pokapljane z vodo. Ce ze morajo biti ploscice, potem nedrsljiv gres (granitogres).
Lepljen vinil sicer ni dosti mehkejsi, vseeno pa daje malo bolj topel obcutek in lazje ga je cistit.
Pult, odporen na vrocino in praske. Spodnje omarice, kolikor si lahko privoscis, cim vec s predali. So drazji, ampak dosti bolj uporabni in pregledni kot police.
Glede ostalega (prostor za odpiranje vrat, izvlecna pipa ipd) pa ze imas veliko napisanega.
Tole glede pozicije el. vtičnic se mi ne zdi dobra rešitev.
Če imaš vtičnice nizko nad pultom, do njih težje prideš, če imaš na pultu postavljene (el.) pripomočke ali druge stvari.
Veliko bolje je vtičnice imeti višje, vsaj 30 cm nad pultom oz. malo pod zg. omaricami, saj so tako bolj dostopne.
Prav tako je pri višje pozicioniranih vticnicah manjša možnost politja s tekočinami ter posledičnih težav.
Seveda pa je potrebno vtičnice imeti na primerni lokaciji glede na predvidene delovne procese.
Pa bolje je imeti kakšno dodatno kot pa da jih je premalo.
Glede postavitve elementov je najbolje, da se sama malo poigraš s postavitvijo v za to namenjenih programih, da posamezne postavitve tudi malo predpiše ter dobiš kakšen dan kasneje še kakšno zamisel za izboljšavo postavitve glede na svoje želje in potrebe.
Na spletu so dostopni brezplačni programi, v katerih postavljaš kuhinjske elemente v prostoru po merah tvoje kuhinje, zadevo si pa lahko ogledaš v 3D pogledu (barve vrat, odpiranje …).
Kot ti je bilo že svetovano, naj bo čim več spodnjih (in visokih) omar izvlečnih oz. predalov, predvsem morebitne kotne elemente pa si oglej v živo, da dobiš občutek, ali ti je določena rešitev sprejemljiva ali ne.
Izbiraj kuhinje s kvalitetnim okovjem.
Premisli o odpiralih oz. ročajih, da ti bodo primerno veliki, enostavni za uporabo ter oblikovani tako, da se ne zatikaš v njihove vogale. Če so ti bolj všeč stranice brez ročajev (odpiranje na dotik oz. pritisk), bo cena verjetno nekoliko višja.
Ena izmed bolj uporabnih rešitev je tudi odpiranje spodnjih omaric z nogo, kar pride najbolj prav pri smetarniku, da z umazanimi oz. polnimi rokami lažje pospraviš smeti.
Všeč mi je, da je kuhinja preprosta, kombinacija dveh barv. Steklo nad kuhališčem. Omarice s predali. Dovolj vtičnic za aparate in dolga lučka nad delovno površino, ki jo prižgem lahko tudi z mokro roko, ker jo samo približam (se ni treba dotakniti). Vrata omaric in predalov imajo sijaj. Ni skoraj nič dela s tem.
Napa je vrhunska, pipa izvlečna, korito Kerrock. Kupljeno v Lesnini.
Če imaš vtičnice nizko nad pultom, do njih težje prideš, če imaš na pultu postavljene (el.) pripomočke ali druge stvari.
Veliko bolje je vtičnice imeti višje, vsaj 30 cm nad pultom oz. malo pod zg. omaricami, saj so tako bolj dostopne.
Prav tako je pri višje pozicioniranih vticnicah manjša možnost politja s tekočinami ter posledičnih težav.
Seveda pa je potrebno vtičnice imeti na primerni lokaciji glede na predvidene delovne procese.
Pa bolje je imeti kakšno dodatno kot pa da jih je premalo.
[/quote]
moja idealna kuhinja je taka, da so pulti bolj ali manj pospravljeni in prazni, na voljo za delovno površino, ne pa odlagališče pripomočkov.
moja idealna kuhinja je taka, da so pulti bolj ali manj pospravljeni in prazni, na voljo za delovno površino, ne pa odlagališče pripomočkov.
[/quote]
Ampak to je realno samo zabtiste, ki ne kuhajo kaj dosti.
Pri nas je npr grelnik vode kar naprej v uporabi. Ni smiselno, da ga pispravljamo in dajemo ven.
MW bi sicer lahko pospravila in dala ven, ko jo rabimo, a zaradi velikosti ni smiselno. Ko bomo renovirali kuhinjo in shrambo, bo dobila svoje mesto v shrambi na pultu.
Tehtnica je tudi cel dan v uporabi, tako da ima svoje mesto na pultu.
Ostalo je pa pospravljeno, kar se rabi 1x na dan ali pa sploh samo obcasno.