kuhinje 2 del
Ker vidin, da rade klepetate o kuhinjah mi proim napišite vaše mnenje in izkušnje.
Trenutno namreč delamo idejni projekt za hišo. Jaz pa se ne morem odločiti kako naj bo postavljena kuhinja kakšne naj bodo mere prostora.
Zato me zanima koliko pulta je priporočljivo predvideti, da nisi potem v stiski z prostorom.
Kakšna oblika kuhinje je po vaših izkušnjah najbolj funkcionalna.
Vem samo, da bi rada imela kuhinjo in jedilnico v enem prostoru ločeno z šankom ali otočkom.
Sedanje mere prostora ki je predviden za kuhinjo z shrambo so 2,7mX4m. A ni to mal ozko in dolgo? Se še da vse spreminjat.
Dajte mi mal svetovat glede na vaše izkušnje.
L.P.Vess
Mi smo gradili že kar nekaj let nazaj in se ne spomnim tolko, bi pa jaz gledala pri kuhinji več stvari, ker kuhinja je le eno srce v hiši, vsaj pri nas!
Prvo je to, da imaš kuhinjo obrnjeno z oknom proti recimo parku, skratka, ko bo vse narejeno, da boš samo kuhala in gledala skozi okno na dvorišče, park, kjer se bo do igrali otroci…
Mora biti svetla, prostorna in na bolje, da je senčni strani!
Če bo kuhinja velika lahko imaš šank in na drugi strani jedilnico, čeprav meni to ni več všeč, saj smo imeli doma tako!
Majhne kuhinje se hirto navadiš, jaz imam na stani kuhalne plošče na levi 10 cm, na desni pa 40 cm, na drugi stani en umivalnik s ocevalnikom na vsaki stani pa še 10 cm pulta……….pa 3 osebe, jemo vse, jedilnike a la kart….vsako zimo spečem vsaj 10 kg pikotov (za naprej)……..pa je dovolj prostora…….namesto dela pulta imam pečico na višini oči……..nikoli več spodaj…..raje manj pulta……
Vzami to kar imaš sedaj, pomisli kaj te moti in to v novi kuhinji popravi…..
Pa postavitev kuhinje tako, da nimaš mrtvega kota…..je le leglo nesnage in pozablivosti…….
Najbolje, da si že zdaj zamisliš, katere elemente potrebuješ v kuhinji in si okvirno narišeš, potem boš vedela tudi približne mere, saj so omarice po ponavadi po 60 ali 60 cm. Predvideti je dobro še kakšno dodatno omarico, saj z leti kupiš stvari, za katere prej misliš, da jih ne boš. Pult je dobro imeti čim večji. Jaz imam na njem stalno aparat za peko kruha, ki ga uporabljam vsak dan, tudi za fritezo je dobro najti prostor, pa za kako posodo s sadjem mogoče, pa posodo za čaj imam vedno na pultu, nekateri imajo kavni aparat, pa posodo za kruh in kuhinjske deske (mi imamo to v omari). Potem pa je seveda treba najti še prostor za delo.
Okvirno moraš res že zdaj predvideti, kje bo kaj, že zaradi inštalacij. Pozneje ti vsako dodatno delo kravžlja živce. Predvidevam, da boš imela špajzo na koncu in ti bo ostalo za kuhinjo še 2,7 m elemente na obeh straneh, torej ti pulta ne bo manjkalo. Približno je pa dobro vedeti, katere kuhinje so ti všeč, npr. slovenske so bolj na 60 cm, Lipa ima bolj italijanske mere in ima tudi 90 cm.
Vedeti moraš tudi, kaj boš imela v špajzi. Police, morda tudi zmrzovalno omaro, ali skrinjo, ali pa nič od tega. Mogoče bi jo bilo dobro za kakšen cm zožati na račun kuhinje, da se ti elementi izidejo.
Če bi imela možnost, bi si omislila dvignjen pomivalni stroj. Rabimo ga vsak dan, zlagamo notri, pa ven. Za dvignjeno pečico meni niti ni toliko, saj je ne uporabljamo tako pogosto.
Tukaj je še naslov , kjer si preberi o ergonomiji kuhinje in na kaj moraš biti pozorna. Upam, da ti bo kaj pomagalo pri odločitvi.
Mi smo dali kuhinjo delati po meri pri mizarju. Je široka 2,4 m (torej element na eni strani pa nadrugi je 1,2 metra, pa ti na sredi še vedno ostane 1,2 m) in otočna. Zelo funkcionalna vsaj za moj okus ker stojiš na sredi kuhinje in imas vse blizu, kljub temu, da je pulta 7,5 metrov. Ker je otočna imamo 3 kote. V enem je izvlečna omara, tako da je totalno izkoriščen, v drugem je štedilnik postavljen postrani. Ta kot delno ni izkoriščen. V tretjem pa vogalni umivalnik (2 koriti in odlagalna površina na sredini). V kuhinji imamo 2 okni (eno na V strani in eno na J strani) pa se je kljub temu dalo vse skupaj odlično rešiti, tako da imam dovolj omaric tudi zgoraj. Ja in cena – ca. 300000 dražja kot v Gorenju ali Svei.