Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek kuhinjska napa brez odvoda zraka?

kuhinjska napa brez odvoda zraka?

A mi lahko kdo razloži kako poteka, če je kuhinjska napa brez odvoda zraka. Menda naj bi imela potem napa nek filter?? Ima kdo takšno napo? kakšne so vaše izkušnje? kakšen je strošek menjave filtra in kako pogosto ga menjavate? če bi kupovali ponovno, bi ponovno kupili tako napo?

Hvala vsem, ki mi boste odgovorili.

Always look on the bright side of life!!!

Jaz nimam nape in je tudi nisem želela imeti. Namreč, kaj pa ti napa sploh pomaga, vonj po hrani ostane v vsakem primeru, mene ne moti, saj nikoli ne cvrem, ribe pa podobno pa raje pripravljam v pečici. Večina, ki jih poznam, jo itak uporablja zgolj kot lučko in poličko za začimbe.
Sicer pa še nisem videla te, ki jo ti omenjaš.

jaz imam tako na filter, nisem ga pa zamenjala že skor eno leto, ampak tudi zelo malo kuham….se pa strinjam s predhodnico, da napa sploh ni ne vem kako potrebna, jaz jo imam samo zato, ker imam tako kuhinjsko omarico pod katero mora biti napa :))

Jaz imam tako brez odvoda zraka. Je čisto običajna napa.
Namesto odvoda zraka ima v notranjosti ogljeni filter. Menja se 2x na leto. Tako piše v navodilih. Jaz ga še nikoli nisem zamenjala, ker je nimam pogosto vklopljene. No, lučka gori neprestano. Je kot nočna lučka.

Imeli smo napo s samo filtrom in smo jo zamenjali s tako z odvodom zraka. Vsekakor ta z odvodom zraka “posrka” več vonjav in vlage… Je pa res odvisno od kuhanja, lahko ti tudi s filtrom prav zadostuje.

imam klasično napo, ki je vklopljena zmeraj, ko kaj kuham. in se zelo pozna pri vonjavah v stanovanju. živimo pa v bloku in imamo okno čisto na drugi strani kuhinje oz. jedilnice in naravnega odzračevanja ni. brez nape bi bilo grozno.
žal pa ne vem, kako bi se pri nas obnesla napa brez odzračevanja, želela sem ti le napisati, da nekaterim napa služi v “prave” namene. 🙂
sem se pa zanimala tudi za to možnost in so mi prodajacli zagotovili, da efekt vseenoje, le ne tako izrazit, kot pri klasični napi.

Kakšnih 10 let imam napo z ogljenim filtrom.

Ni tako, kot pravijo zgoraj. Napa ni zato, da bi posrkala vonj.
Jaz jo vklopim zato, da mi potegne soparo, ki se dviga od kuhanja, da se omarice ne navlažijo – če les (oz. iverko) redno, vsakodnevno sopariš, se napne in zato tudi prej uniči.

Vonja se znebiš z zračenjem prostora in raznimi dišavicami….
Sopare in dima pa z napo.

Sem zadovoljna, čeprav sem v vseh teh letih filter menjala le dvakrat, mi dobro služi. Preverjeno!

Samo še to, seveda je odvisno od lege in postavitve kuhinje. Jaz npr nimam nad štedilnikom omaric, ampak je vse skupaj na otoku v bližini okna.

Načeloma menim, da se napi lahko izogneš, če je nisi navajen uporabljat, nekateri je ne in imamo to možnost, da temu prilagodimo razporeditev omaric oz kuhinjo.

Ne pozabi na hrup, ki ga poprečna napa povzroča…

Imam napo z ogljenim filtrom, pa brez odvoda zraka, ker žal graditelj odvoda ni predvidel, je bojda dovolj okno v kuhinji. Filter uporabljam pri vsaki kuhi, ki ni čaj ali kava, šele ob menjavi pa vidiš, kakšno nesnago vse posrka. Običajno je zelo mastna, torej se v vodnih hlapih (že od juhe!) nahaja tudi maščoba,ki bi se sicer prilepila drugje v prostoru in na elemente. Glede na filter, ki ga odstranjujem, smatram, da je mapa še kako koristna. Menjujem pa na 2 – 3 mesece, pa ne kuham doma vsak dan!

opozoril bi na še en vidik pri napah
POLETJE – VROČINA,
potem pa se kuha in dodatno greje kuhinjo in z njo vse bivalne prostore

edina varianta, da se to ne zgodi ( dodatno pregreje bivalne prostore )
je napa z odvodom VEN,…

ker, ne vidim smisla v napi, ki samo filtrira, istočasno pa je treba imeti klimo na NAJVEČJO moč, da kompenziramo dodatno ogrevanje, ki se generira pri kuhanju,…

če je napa dovolj močna, posrka tudi ves neprijeten vonj.

Novejše nape imajo itak najprej mehanski filter, ki ga snameš in opereš pod vodo – nabere se toliko maščobe, da verjeti ne moreš, potem pa v notranjosti še ogljeni filter, ki ga menjavaš na pol leta oziroma po potrebi (pri nas slednje). Jaz jo vklopim, ko kaj cvrem ali ko kaj zelo dolgo kuham, sicer raje odprem okno. Boljša je kot nič, ampak se mi zdi, da se da preživeti tudi brez nje (in tudi sem, prej v bloku). Možnosti za odvod ven pa nimamo…
Po mojem, če vzameš res dobro napo, bo efekt. Pa ne vzet kaminske, ker je cel projekt, ko se jo lotiš čistiti.

ja napa ima ogljeni filter, in še en filc filter. potrebno jih je redno menjavati.

Če le imaš možnost napeljati ven odvod zraka, potem bi jaz namonitrala napo z odvodom. Pa nikakor ne najcenejše, ki ti bo zagotovo oglušujoče ropotala – če ne takoj, pa čez par mesecev, ko se bo razštelala.

Običajno ljudje pri nakupu nape varčujejo, potem je pa ne uporabljajo dosti, ker je neučinkovita in preglasna. Splača se kupiti tiho in učinkovito napo. Pri nas je na prvi brzini napa neslišna, tako da jo vklopimo vedno, ko vklopimo štedilnik ali pečico. Pa tudi takrat, ko samo režemo čebulo. Da odsesa paro, vonjave, maščobne hlape, solzilec iz čebule…

New Report

Close