Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Kuhinjska napa – pomoč

Kuhinjska napa – pomoč

Preselili smo se v hišo, kjer je kuhinja in dnevni prostor, takorekoč v enem – brez vrat, enako se nadaljuje tudi hodnik v nadstropje, ravno tako brez vrat. Problem je v tem, da ko kuhaš npr. golaž, pražiš čebulo – smrdi po celi hiši. V kuhinji nad štedilnikom je sicer napa od katere pa ni veliko haska. Poleti je sicer boljše ker odprem vsa okna in vrata na teraso. Prosim vse tiste, ki imate hišo tako grajeno, da so vsi prostori odprti, kako imate rešeno s kuhinjo ? Mož trdi, da ko bomo zamenjali napo (kakšno napo kupiti ?), da se sploh ne bo vonjalo.

Pri mojih imajo tako – in se pač voha. Ob uporabi nape sicer malce manj, vendar vseeno.
Mene vonj po hrani nikdar ne moti (pravzaprav mi celo diši), njih pa verjetno tudi ne – vsaj opazil še nisem da bi koga motilo.

Mislim da mora biti to eno od vodil pri gradnji ali nakupu hiše/stanovanja – če vas moti ne bi smeli imeti takšne odprte postavitve.

Mi imamo kuhinjo, dnevno in jedilnico vse v enem prostoru. Sem kar dolgo časa namenila iskanju nape in se odločila za Tecnowind Mix, ki ima moč 1000 m3/ h.
Napa vleče, da je veselje.

Ti navedem tri primere:

1. Pred kratkim je bil na obisku tast in me našel pri kuhanju zelenjavne mineštre. Medtem, ko sva spila kavo in čvekala, sem se sukala okoli loncev. Napo sem imela vklopljeno na moč 2 do 3. Po kakšni urci se tast odpravi domov, pospremila sem ga do vhodnih vrat in rekla sva še par besed, medtem ko je hodil po stopnicah dol proti dvorišču. Pa reče tast: “kako diši….sosedje kuhajo mineštro”. Sledila je stotinka sekunde presenečenja, potem sem komaj poštekala, da se v hiši sploh ni zavedal, da jaz kuham mineštro, ker ima napa tudi izpust na prosto, vse diši okoli hiše, notri pa nič 🙂

2. No, sem čez čas spet kuhala mineštro (ja, vem, dolgočasno, ampak sem bila pred kratkim operirana za žolčne kamne in sem na dieti, od tistega, kar lahko jem, pač imam najraje zelenjavne juhe in mineštre :-), jaz sem bila na hodniku, kjer sem nekaj pospravljala, sin pa je prišel v hišo in pustil na stežaj odprta vhodna vrata….in vonj po mineštri je v stanovanje vstopil skozi vhodna vrata :-)))

3. Ko sem dala nekaj kuhat na štedilnik, sem v prostoru naštimala Roombo in ker sem želela, da mi posesa samo ta prostor, sem izstopila na hodnik in za seboj zaprla vrata. Ko sem jih zapirala, sem čutila upor in bolj kot sem zapirala, bolj se je slišala bučanje, kot bi pihal veter. Najprej sem mislila, da imam kje prepih, pa sem pogledala in okna so bila povsod zaprta. Pa spet poskusim zapret vrata in spet sem čutila kar precej močan upor, pa sem pogruntala, da je to napa, ki vleče. No, ne si mislit, da vrat nisem mogla zapret, ampak se je resnično čutil upor.

Jaz sem z njo prezadovoljna! Sem imela tudi srečo, ker je bila v času, ko sem kupovala napo, akcija v neki trgovini v Ljubljani, akcijo sem zasledila na spletu in se dogovorila, da mi jo rezervirajo, popoldne pa je šel mož jo iskat.
Edino, kar ne pride zraven, je okrasni “dimnik” (ne vem kako se tistemu reče, skratka inox okrasni pokrov, ki pokrije cev), tega smo potem naročili v eni trgovini, mislim, da od Gorenja.

Napa pa je ta:
http://img.prodamo.si/img/1/12/TECNOWIND-NAPA-MIX-90-BK-108939-1.jpg

No, malo prehitra sem oddala moj odgovor. Skratka – velikost prostora je tista, ki narekuje moč nape. Obstajajo izračuni, povprašajte tudi prodajalca, na hitrco sem ti našla ta zapis:

Prava zmogljivost

Plus za ustrezno izmenjavo zraka glede na velikost prostora! Napa, ki jo izberete, naj bi v eni uri 10-krat zamenjala zrak v prostoru, v katerega jo namestite. V kuhinji, veliki 16 m2, s stropom višine 2,5 m, bi morala v eni uri prečistiti nekje 400 m3 zraka. Priporočeno moč nape izračunate tako, da prostornino kuhinje (pomnožite širino, višino in globino prostora) pomnožite z 10. Za optimalne učinke delovanja nape je zaželeno, da je napa enake širine kot kuhališče, namestite pa jo običajno od 65 do 75 cm nad kuhalno površino (odvisno od vrste kuhališča – pri nekaterih je dovolj že 45 cm). Da preprečite neželene izgube pritiska, upoštevajte tudi priporočila glede premera odvodne cevi, ki naj bo po možnosti gladka, napeljava pa naj bo čim krajša in s kar se da malo zavoji, pri katerih se izogibajte ostrim spremembam smeri. Delovanje med pripravo jedi nastavite glede na predvidene količine pare in vonjav. Po zaključku kuhanja pustite napo delovati vsaj še 10 minut.

Mi imamo kuhinjo, dnevno in jedilnico vse v enem prostoru. Sem kar dolgo časa namenila iskanju nape in se odločila za Tecnowind Mix, ki ima moč 1000 m3/ h.

Ti navedem tri primere:

1. Pred kratkim je bil na obisku tast in me našel pri kuhanju zelenjavne mineštre. Medtem, ko sva spila kavo in čvekala, sem se sukala okoli loncev. Napo sem imela vklopljeno na moč 2 do 3. Po kakšni urci se tast odpravi domov, pospremila sem ga do vhodnih vrat in rekla sva še par besed, medtem ko je hodil po stopnicah dol proti dvorišču. Pa reče tast: “kako diši….sosedje kuhajo mineštro”. Sledila je stotinka sekunde presenečenja, potem sem komaj poštekala, da se v hiši sploh ni zavedal, da jaz kuham mineštro, ker ima napa tudi izpust na prosto, vse diši okoli hiše, notri pa nič 🙂

2. No, sem čez čas spet kuhala mineštro (ja, vem, dolgočasno, ampak sem bila pred kratkim operirana za žolčne kamne in sem na dieti, od tistega, kar lahko jem, pač imam najraje zelenjavne juhe in mineštre :-), jaz sem bila na hodniku, kjer sem nekaj pospravljala, sin pa je prišel v hišo in pustil na stežaj odprta vhodna vrata….in vonj po mineštri je v stanovanje vstopil skozi vhodna vrata :-)))

3. Ko sem dala nekaj kuhat na štedilnik, sem v prostoru naštimala Roombo in ker sem želela, da mi posesa samo ta prostor, sem izstopila na hodnik in za seboj zaprla vrata. Ko sem jih zapirala, sem čutila upor in bolj kot sem zapirala, bolj se je slišala bučanje, kot bi pihal veter. Najprej sem mislila, da imam kje prepih, pa sem pogledala in okna so bila povsod zaprta. Pa spet poskusim zapret vrata in spet sem čutila kar precej močan upor, pa sem pogruntala, da je to napa, ki vleče. No, ne si mislit, da vrat nisem mogla zapret, ampak se je resnično čutil upor.

Jaz sem z njo prezadovoljna! Sem imela tudi srečo, ker je bila v času, ko sem kupovala napo, akcija v neki trgovini v Ljubljani, akcijo sem zasledila na spletu in se dogovorila, da mi jo rezervirajo, popoldne pa je šel mož jo iskat.
Edino, kar ne pride zraven, je okrasni “dimnik” (ne vem kako se tistemu reče, skratka inox okrasni pokrov, ki pokrije cev), tega smo potem naročili v eni trgovini, mislim, da od Gorenja.

Napa pa je ta:
http://img.prodamo.si/img/1/12/TECNOWIND-NAPA-MIX-90-BK-108939-1.jpg%5B/quote%5D

lepo napisano,večji kot je prostor, močnejša naj bi bila napa. Opozorila bi le na odebeljen tekst, ki lepo ponazori, kakšen podtlak napa ustvari – v prostor je potrebno vsake toliko dovesti svež zrak, ker napa intenzivno odvaja zrak ven iz prostora. Druga, bolj pomembna zadeva pa je, da če je v istem prostoru kot napa tudi kamin, kaminska peč ipd., NIKOLI ne sme delovati istočasno kot napa, saj napa s podtlakom, ki ga ustvari, iz dimnika lahko povleče ostanke ognja – v najboljšem primeru se prostor zadimi, v najslabšem v prostor vleče le CO, kar pa je smrtno nevarno.

Ti navedem tri primere:

Napa pa je ta:
http://img.prodamo.si/img/1/12/TECNOWIND-NAPA-MIX-90-BK-108939-1.jpg%5B/quote%5D

Kolk pa tole kaj ropota? A si se s tastom lahko normalno pogovarjala?

Ja, ja, normalen pogovor. Glasnost je odvisna seveda od stopnje, na katero nastavim. Osebno se mi ne zdi pretirano glasna, še vedno recimo slišim TV, čeprav sta napa in TV postavljeni na nasprotnih stenah, ena ne enem koncu prostora, druga pa na drugem koncu. Sicer se zdaj ne spomnim tehničnih lastnosti (sigurno lahko poguglaš, če te recimo konkretno zanima tale napa), vendar se spominjam iz časov ko sem jo iskala, da so bile druge nape, ki so bile precej bolj švoh kot tale (recimo celo take okoli 250m3/h) enako ali celo bolj glasne ali pa je bila ta moja za en ali dva decibela glasnejša na najvišji stopnji. Celo tiste male vgradne, ki so primerne res za mikro kuhinje, so bile enako glasne. Ne dvomim, da se da dobiti kakšno tišjo, boljšo, lepšo…ampak jaz sem s tole resnično prezadovoljna. Če upoštevam še ceno pa sploh.

Hvala ti za odgovor. Sem pobrskala po spletu in ugotovila, da ima max. glasnost 61 dB(A).
Ceno sem tudi našla, 770 € pride.

Naša ima pretok 573 m³/uro, glasnost 65 dB (A) in ceno 350 €. Je vgradna, tako da vidiš omarico, nape pa ne. In nima odtoka zraka, ampak samo maščobni in ogljeni filter.

Jaz nisem zadovoljna z njo – nikakor. :/ No, je super, kadar je ne rabim – ker je dejansko ni videti. Ko jo vklopim, me hrup neznansko moti in to že na 1. stopnji, na 2. ne slišiš nič več razen nape, na 3. pa že zbežiš iz kuhinje, tako je glasna. Učinkovita pa tudi ni prav zares …… še vedno se vonja po hiši, kar kuhamo.

Oh, ko bi človek imel pravo pamet, ko kupuje stvari – pa ne veš in se iz (neprijetnih in dragih) izkušenj pač največ naučiš.

Midva ko sva gradila sva tudi tako naredila da sva mela kuhinjo+jedilnico+dn. sobo vse v enem, oz nisva hotela dat vrat, da bo lespe!

Nebos verjela, ko je prisel cas da narociva kuhinjo, sem jaz predlagala, da vseen bi jaz mela tuki vrata, glih zaradi PRAŽENJA ČEBULE, ker pol celo stanovanje smrdi, tako da sva midva Zazudala in dala vrata:) Juhuuuuu vsa srecna!

Moras met pa hudo napo, da to vse posrka!

Naša ima 4 stopnje. Prvi dve stopnji sta popolnoma nemoteči, tretja je malo glasnejša, četrta pa seveda najmočnejša in najglasnejša, samodejno četrta vleče 10 minut, se vklopi tajmerček in po 10 minutah se samodejno spet spusti na 3. stopnjo. Četrto rabim izjemoma ob večjih kuharijah. Ne vem, meni ni moteča nobena tako zelo, da se ne bi mogla pogovarjat ali kaj podobnega.

No, mi smo jo takrat kupili za pol manj, če ne še več. Je bil en res velikanski popust, zato se je mož
zapeljal ponjo, ker je bila res enkratna priložnost, pa točna je bila po velikosti in po izgledu, skratka – po domače – prav “krompir” sem imela pri tejle napi. Se pa strinjam s tabo, da če bi človek vedel v naprej, bi marsikaj naredil drugače. Mene tudi jezijo določene stvari, na katere prej nismo pomislili.

Priporocate za garsonjero 38 kvadratov

Tudi jaz imam vse v enem, K+J+D , da preprečim premočne vonje čebule, golaža . . . . pečem/kuham samo tortice.

New Report

Close