Kuhinjska posoda bachmayer solingen
Živjo!
Danes sem kot darilo ob vselitvi v stanovanje dobila od dedka kuhinjsko posodo bachmayer solingen. Cena posode naj bi bila 400€. Nevem točno kje jo je kupil, poleg je tudi neka kartica za 20 letno garancijo in podobno. Na internetu sem iskala njihovo spletno stran, ki je tudi nisem našla.
V posodo sem nalila vodo in jo tudi solila, ko je voda zavrela so se na dnu posode pojavile rjave pikce – rja? Nevem…
Zanima me ali je to zdravju škodljivo če kuham v taki posodi, namreč sem še zelo mlada in nimam velikih izkušenj z kuhanjem, zato vas prosim za pomoč.
Ima kdo že to posodo?
Kakšne so vaše izkušnje?
Imam tudi par posod z Ike-je, ki so se prav tako začele po dveh letih delati rjave pikice!!
(link posode ikea http://www.ikea.com/at/de/catalog/products/30101168/)
Lepo prosim za vaša mnenja in izkušnje, ne bi namreč rada, da bi uporaba le-te posode bila škodljiva.
Najlepša hvala za vaša mnenja in pomoč.
Z lepimi pozdravi
Teja
Pozdravljeni!
Kot pri vsaki posodi, je tudi pri Bachmayer Solingen posodi potrebno najprej posodo temeljito umiti z milnico (ostanki proizvodnje, ipd.), nato v vsaki posodi posebaj prekuhat vodo, šele nato je posoda primerna in pripravljena za uporabo. Posode nikakor čistit z lugi ali belilom.
Posoda, v kolikor je izdelana v Solingenu ( “vas” v Nemčiji) ima 20-30 letno garancijo, njena cena se pa giblje od 690 pa tudi do 1800€. Ponaredke pa pri nas in po Evropi prodajajo od vrat do vrat Bolgarski, Romunski in Poljski prodajalci – barantači in so izdelane v Turčiji in ne na Kitajskem.
V kolikor se v dnu posode pojavijo pikice, jih probajte spolirat, v kolikor se pojavi siv temen madež ali razpoka, posodo odstranite, saj ni primerna za uporabo, kajti prepušča toksin težke kovine.
lp,
Poznavalec
Pozdravljeni!
Panika s toksinom težke kovine, je verjetno malo pretiran. Izločitev posode iz uporabe mislim, da bi prišla v poštev le v skrajnem primeru, če bi na posodi nstale razpoke ali velike lise ali kaj hujšega. Posoda je namreč izdelana iz manj čistega “rostfraja”, ki ima več primesi želza. Namreč zelo čist rostfraj iz kroma in niklja je zelo težko izdelati zato je zelo drag (original SOLINGEN posoda je posledično zelo draga). Ponarejevalce bi moral SOLINGEN preganjati tudi s policijo. Če pa je nekdo naivno kupil posodo od fušarjev za, še vedno visoko ceno, jo je smiselno uporabljati.
Posodo je sicer smiselno spolirati – ne ročno ampak strojno s polirno pasto in jo normalno uporaljati saj se iz pikic res izloča železo, ki rečemo da se izloča kot težka kovina in je toksin, ampak iz rostfraja iste posode se tudi izločajo kovine, iz katerih je rostfraj narejen. Tega sicer še niso dobro raziskali po logiki pa, če se izloča železo, se skoraj sigurno tudi krom in nikelj saj gre za isto posodo in vse kovine so toksini če se izločajo v hrano. Zaradi rjavenja se železo verjetno bolj izloča a glede na velikost pikic je le vprašljiva količina. Človeško telo sicer potrebuje tudi težke kovine za delovanje, vprašanje so le količine. Železa potrebuje še največ zato je manjša verjetnost, da bi se prekoračilo potrebne količine. Morda se iz rostfraja izloči več niklja in kroma, kot ga telo potrebuje saj ga potrebuje zelo malo. Tako je vprašanje kaj je bolj škodljivo.
Težko je bit pameten. Točne kličine bi lahko potrdile samo študije in raziskave. Mislim pa, da ne obstaja posoda iz katere se ne bi izločali v hrano sestavni deli materije iz katere je posoda narejena. Pomembno je le, kaj je najmanj škodljivo za človeka in količina ne presega praga še sprejemljivega.
Živjo!
Točno, posoda od barantačev je sigurno iz manj čistega rostfreja zato je cenejša, pa še narejena je poceni. Vsebuje pa lahko tudi druge kovine kar ne spremeni situacije. Pred rostfrejem so bile posode narejene iz železa, aluminija, železne emajlirane posode, ki so bile velikokrat obtolčene in še iz kakšne druge stvari pa ni nihče jamral. Koliko toksinov težkih kovin je šele takrat šlo v hrano. Pa kaj težkih kovin pojemo s hrani, ki je pridelana na vseh koncih bolj ali manj onesnaženega sveta. Mi posodo uporabljamo čeprav bi raje imeli original Solingenovo ali je prav ali ne. Ni prav, da barantači prodajajo s prevaro in predlagam vsakomur, ki pride v stik s takimi prodajalci po hišah, da jih takoj prijavijo policiji in naj ona z njimi naprej operira.
lp
Uporabnik
Zaužitje manjših količin rje ni škodljivo, človek kuha tudi na litoželeznih posodah, pa niso čist nič naravno odporne na rjo (se jo pa lahko drži na minimumu s pravilnim vzdrževanjem). Železo je element, ki ga človek v manjših količinah celo potrebuje (npr. za kri) in se ne kopiči v telesu. Nekoč so celo pili rjasto vodo, da so dobili železo (toliko ga sicer verjetno ne rabiš, ampak kaj posebej škodljivo pa tudi ni).
Ta posoda verjetno res ni tipi topi in verjetno so vas nategnili s ceno, ampak za stran pa tudi ravno ni zaradi par pikic rje.