Kuhinjsla deska za rezanje
Iščem tako bolj kvalitetno desko za rezanje, pa sem našla tole: http://mtmwood.com/en/mtmwood.php
Sedaj pa ne vem, katero naj kupim?
Meni je vsec deska iz svetlega klena za 14 000 rubljev (dobrih 200 Evrov). Pa velika je. 40×57. Je dol, bolj pri dnu strani. Druge so lepe za pogledat, ampak mene bi pri rezanju motilo, ker so prevec pisane. Jaz sem pred dobrim tednom kupila podobno za zelenjavo, samo da je iz javorja in je 45 x 30. In uzivam. Mi je tako vsec, da bom verjetno kupila se eno za meso.
Zdaj imam za meso bambusovo, a sem brala, da uporabljajo veliko lepila in kemikalij, da vse drzi skupaj.
Se strinjam!!
Doma imamo za rezanje kruha sicer leseno desko, ki jo izvlečemo izpod pulta kot predal, ostale zadeve pa režemo na različnih deskah iz umetnih materialov, kupljene v Sparu, robove imajo iz nekakšne “gumijaste” mase, da se med rezanjem ne premikajo po pultu – eno, rumeno, imamo posebej za čebulo in česen, eno rdečo za meso in zeleno za zelenjavo.
Lesene deske sploh niso primerne za rezanje mesa in zelenjave, tudi higienične niso najbolj.
Te deske so najboljša zadeva, lepo se operejo, ne vpijajo svinjarije kot jo lesene in še lepo se obrišejo, medtem ko se lesene nikoli ne posušijo zares:
Zakaj ravno leseno? Kaj pa pvc? Jst imem dve taki podobni.
https://www.hofer.si/typo3temp/pics/24_26557_01_dpd-1_ad06f7e182.jpg
Opereš pod pipo ali pa daš v pomivalca in je spet kot nova.
Se strinjam!!
Doma imamo za rezanje kruha sicer leseno desko, ki jo izvlečemo izpod pulta kot predal, ostale zadeve pa režemo na različnih deskah iz umetnih materialov, kupljene v Sparu, robove imajo iz nekakšne “gumijaste” mase, da se med rezanjem ne premikajo po pultu – eno, rumeno, imamo posebej za čebulo in česen, eno rdečo za meso in zeleno za zelenjavo.
Lesene deske sploh niso primerne za rezanje mesa in zelenjave, tudi higienične niso najbolj.[/quote]
Seveda so. Lesene deske izločajo antibakterijsko smolo, zato so čisto primerne za rezanje. Minus je seveda, da se ne smejo prati v stroju.
Se strinjam!!
Lesene deske sploh niso primerne za rezanje mesa in zelenjave, tudi higienične niso najbolj.[/quote]
Lesene deske so bolj primerne za rezanje kot plastika. Tudi za noze so boljse.
So tudi bolj higienicne kot plastika. Na plastiki imas 2x vecjo moznost, da snames salmonelo kot na leseni deski, ker cim so na plastiki raze, se v njih zadrzujejo bakterije in jih tudi pralni stroj ne ocisti. Deske iz trdega lesa kasneje dobijo raze in tudi ko jih, les bakterije potegne vase, kjer bakterije nimajo zadosti vlage, zato odmrejo. Les se nadrgne s kisom ali limono in cez s soljo, kar ga odlicno dezinficira. Kis je ena najboljsih snovi za dezinfekcijo.
Plastične deske ne maram, pa če mi jo kdo šenka.
Lesena deska, no več njih, vsaj tri, različnih velikosti, za različne namene, pa po možnosti iz enega konca lesa.
Seveda je pa treba za njih ustrezno skrbeti in negovati, da ostanejo fit. Pomivalc odpade, kar je pa dandanes marsikomu težko, desko zribat, oprati in namazati, na roke.
Lesene tudi vonja ne držijo v sebi oz. se hitro izgubi, tako da, ja, na leseni deski lahko režeš vse… seveda jo vmes opereš…, tako kot lahko z leseno kuhlo mešaš vse. Plastične deske pa so drugačen hec. Tisto pa res rabiš skoraj za vsako barvo sadja drugo.
Pa še to: pred rezanjem čebule ali česna desko oplakneš z vodo in samo odkapaš ali na rahlo popivnaš. Voda prepreči, da bi se sok čebule ali česna vpil v desko in jo je dosti lažje očistiti.
Potem jo normalno opereš in če je še ostalo kaj vonja, desko pa rabiš takoj za rezanje nečesa drugega, jo podrgneš z notranjo stranjo ožetega limoninega krhlja ali z gobico, namočeno v kisu.