kumare – kam z njimi?
Hm, prevelike ne. Če so res velike, pa jih lahko uporabljaš, kot si že rekla v solati, ali pa iz njih pripraviš obloge za obraz, ali kot omako, ali kot kumarčni pire, kot zelenjavni dodatek oziroma prilogo k mesu, lahko jeste surove, samo solite jih, lahko jih popečete, ali ocvreš, pridejo kot bučke ali melancani.
Ja meni je strašno dobro, samo imam raje malce manj kumar in več krompirja. Mislim, da se temu reče tudi tople kumare. Vsaj jaz jih naredim s krompirjem. Pač kumare narežem, ščistim semena, naribam, osušim, malve prepražim, dodam majceno vode, in dodam krompirjev pire, ki sem ga skuhala že prej, še malo mečkam, zavre, in dodam začimbe. Super dobro, verjetno boš dobila še kakšen recept… Lahko jih ješ s kakšnim mesom, ali s kruhom.
tudi jaz priporočam, da jih naribaš, dobreo odcediš (stisneš) in zamrzneš. jih je pa treba res hitro porabiti, sicer nimajo več dobrega okusa.
sama tudi pripravljam kumare s krompirjem, baje je to ‘prekmurski način’.
v original receptu stopiš malo ocvirkov, gor daš nekaj kisle smetane, samo da se segreje oz zavre, dodaš naribane kumare, dodaš poper, sol, nekaj minut kuhaš, nato zmešaš s posebej kuhanim in zmečkanim krompirjem. super okusno!
sama namesto ocvirkov (jih nimam) dam kar malo olivnega olja. je pa narejeno z ocvirki boljše in jih z veseljem pojem, kadar jih pripravi mama.
dober tek!
Sicer sem jo samo jedla, delala še ne (ker je bilo prejšnji teden na dopustu), narejena pa je bila menda tako: kakršnokoli suho meso malo spražiš + čebulo spražiš, dodaš nakockane kumare, juho (govejo ali iz kocke, naša je bila menda goveja …), po okusu soliš, popraš, malo pokuhaš, zmiksaš in na koncu vmešaš kislo smetano in full peteršilja.
Jaz jo bom naredila po svoje, čebule nič ne pražim, brez mesa, dva krompirčka, kumare, sol, čebula (jo še sekljat ni treba, kar v kosu), ČESEN!!!, vse skupaj zmečem kar lepo v navadno vodo, po 15-20 min. zmiksam s kislo smetano in navali narode. A ja, peteršilj full dobro naredi.
Lp
M.
Lahko jih pa naribaš, dodaš čebulo, soliš, počakaš da spustijo vodo, potem pa dodaš jogurt (kar precej, da pride tekkoče) in kislo smetano, lahko še rdečo papriko in uživaš. Zraven paše kuhan krompir.
Tole je dobro za vroče dni, ko paše mrzla hrana – izvor je prekmurski, kjer se temu reče ” mlejčne ogorke” – mlečne kumare.
lp
Obožujem kumare! V solati, krompirjeve kumare, NAJuspešnica pa so “smetanove murke”.
Če jih želiš poskusiti, izvoli recept:
Olupi ter nareži krompir (kakšnih 8 krompirjev) in ga skuhaj (lahko v vodi ali še bolje v mleku). Pretlači ga s tekočino vred in dodaj 1 kislo smetano. Nato dodaj olupljene, naribane in ožete kumarice (2 ali 3). Malo še pokuhaj. Začini s soljo, poprom, po okusu lahko dodaš še česen.
Smetanove murke so goste, kremaste. In njami!