kupec – kralj ali poj*bek
2.oktobra sem naročil avto, pod pogojem, da bo avto dobavljen do 20.12. (ara 100.000 sit)
Quess what ? Danes smo 28.12. , avto še vedno ni zapustil proizvodnje.
Na predračunu je naveden rok dobave cca 2 meseca. Po vsej verjetnosti avta ne bo pred februarjem.
Problem je sledeč:
v sredini meseca decembra sem imel možnost izbirati med vozilom letnik 2003 – dobava sredi decembra, ali letnik 2004 – dobava sredi februarja.
Glede na to, da mi je registracija pri prejšnjem vozilu potekla, sem se odločil za letnik 2003 (dobavljeno decembra).
Sedaj naj se sprijaznim z letnikom 2003 dobavljen v februarju, cena pa nespremenjena ???
Pri naročanju vozila mi je trgovec večkrat zagotovil, da bo avto dobavljen do konca letošnjega leta. Naenkrat pa nič več ne ve. Tudi nadomestnega vozila ni pripravjen dati.
Ali mi poleg neprestanega sitnarjenja pri trgovcu še kaj drugega preostane ?
Kupec je kralj samo do trenutka, ko da denar!
Če to v življenju upoštevaš ne boš več naredil napak v zvezi s tem.
Če že vplačaš kar koli moraš za to vedno dobiti neko garancijo!!!
Ali imaš kakšne račune, predračune ipd.?
Če imaš, potem mora pisati tudi do kdaj so ti dolžni zagotoviti avto. Vkolikor tega ne storijo do dogovorjenega roka, potem jim zagrozi, da boš zahteval denar nazaj vključno z zamudnimi obrestmi + inšpekcijo in zavod za varstvo potrošnikov jim boš nakopal na glavo.
Vkolikor avta še vedno ne dobiš, oni pa se ne odzivajo, si poišči odvetnika naj ti samo napiše en kratek dopis in se podpiše, da jih boste tožili in prijavili ustreznim organom. Ljudje se ponavadi drugače odzovejo, ko dobijo dopis od odvetnika-takrat namreč vedo, da gre zares!
Veliko sreče!
No, očitno prodajalcem avtov le ne gre tako slabo, kot radi pojamrajo.
Če v pogodbi piše, da je rok dobave cca 2 meseca, bi rekla, da se mogoče z veliko tvoje popustljivosti lahko še tolerirajo 3 meseci, 4 pa definitivno ne. Torej kršijo pogodbo in jo lahko razdreš – brez skrbi, da bi jo tudi oni, če bi jim ponudil, da avta ne plačaš ob dobavi, ampak dva dni kasneje. Seveda je razlika, če februarja dobiš avto letnik 2003 ali 2004, vsaj po mojem.
Če nič drugega, bi se moral prodajalec vsaj malo lepše obnašati. Kaj pa se to pravi, da zahinavi in se dela, kot da ni nič. Pokliči na zvezo potrošnikov in vprašaj, kaj lahko narediš – najmanj, kar ti pripada, so obresti na aro, saj so tudi v zvezi s tem neka pravila (lahko jo poberejo le za nekaj tednov, kar je več, se mora obrestovati, seveda v tvojo korist). Ampak to niso neki zneski, od katerih bi obogatel.
Če ti je avto tako všeč, da ne pride v poštev noben drugi, potem boš na koncu vendarle moral počakati, ampak glede na komplikacije, ki jih imaš, bi ti morali ponuditi nekaj v kompenzacijo. Jaz bi zahtevala šefa, če se ne da nič zmenit, pa razdrla pogodbo in šla avto naročit kam drugam.
Ne vem, zakaj nočeš izdati imena prodajalca, mogoče ima kdo drug tudi že slabe izkušnje z njimi in ti lahko svetuje kakšnega bolj fer.
Glede na to, da imaš v pogodbi zapisano rok dobave 2 meseca, lahko zahtevaš aro nazaj, ke oni kršijo pogodbo. To svojo zahtevo moraš tudi pismeno zahtevati, najbolje s priporočeno pošto s povratnico!
Jaz sem to naredil sicer ustno pri eni drugi zadevi in mi niso nič komplicirali, vrnili so mi aro takoj. Imel sem papir rok dobave 1 mesec, aro pa sem zahteval in dobil, ko je pretekel mesec in en dan.
Bistvo je, da imaš papir, na katerem se točno ve, kdaj poteče rok dobave. Kjati le tako lahko uspešno zahtevaš svoje nazaj!
Velik sreče v naslednem letu ti želim!