Kupiti električno gorsko kolo ali ne?
Z možem zelo rada kolesariva – stara sva 52 let in delava 15 – 20 km (včasih 30, tudi 50, tudi 70 sva jih že, ampak to je bolj izjemoma). Kolesariva od aprila do oktobra, vsaj 4 dni v tednu, premagujeva tudi kake konkretne klance. Zdaj pa malo razmišljava o električnih kolesih. Skrbi pa naju, da se bova polenila. Zdaj vse klance “prebrcava” in sva kar v kondiciji. Koliko realno delaš z elektriko? Sosed nama prodaja bučke, da goni isto kot prej, v resnici pa se vozi po visokih hribih – pred el. kolesom ni šel ne peš ne s kolesom nikamor, zato mu o tem, kako vse”prebrca” ne verjameva čisto nič. Res ne veva, kupiti električna kolesa ali ne, ker ne gre nama le za to, da bi daleč prišla, želiva ohranjati neko kondicijo, v kakršni sva zdaj.
Ok, očiitno rada kolesarita. Jaz pravim tako….dokler gre brez težav brez elektrike, potem ni potrebe po njej. Verjetno pa ste v letih, ko malo pomoči elektrike ne škodi. Električna kolesa imajo nastavljivo stopnjo pomoči, torej lahko določate koliko vam motor pomaga. Svetujem vama da kak dan najameta električni kolesi in bosta sama videla kaj vama bolj ustreza. Meni osebno je bil dober in zanimiv za preizkusit, kupil ga pa še ne bom ker ga ne potrebujem….
Imam e-kolo -gorsko, debela kolesa in teža kolesa nekje 24 kg. To ti veliko pove kakšna je razlika z navadnim kolesom, ki ne tehta več kot tam do 7 kg. Zato tudi potrebuješ pomoč, ker če se veliko voziš z navadnim kolesom potem veš, da je velika razlika goniti v klanec 7 kg kolo ali pa 24 kg kolo.
Pomoč je kolikor si jo dodaš. Jaz sem kolesar kot ti in imam pomoč za skrajno silo. Kar pomeni, gonim v hrib s prvo in eno črtico pomoči. Srce obremenitev do 190. Vidim veliko kolesarjev, ki imajo pomoč do konca in niti se ne spotijo in se vozijo na Mangartsko sedlo. Tako, da pomoč kolikor jo potrebuješ, reguliraš. Tudi izklopiš jo lahko, vendar ponovno, kako goniti kolo, ki tehta 23 kg primer na Vršič.
Ne vidim pa nobenega smisla, voziti e-kolo na polno pomoč in imeti srce na 90 in niti kapljice potu in se slikati na Vršiču – je pa res, da bi ti ljudje verjetno sedeli doma na kavču, če e-kolesa ne bi imeli, tako, da vse je boljše kot nič. Tako, da po pameti. Ne vidim pa tudi poante goniti kolo na Vršič ob 11:30 na 28 stopinj in srce nad 200. To za mojo starost enostavno ni Ok.
Upam, da sem veliko pomagala. Tudi prevoz teh koles je otežen – na streho dva taka kolesa pomeni dodatno skoraj 50 kg teže, tudi težko jih je dajati na streho. V poštev pride prtljažnik na “kupli” zadaj. Jaz ga zato še nisem vozila s seboj nikamor. Če kam gremo si tam zarentam tudi e-kolo za en dan. Pozor tudi pri nakupu in moči baterije – sama sem odštela nekaj več za kolo, baterija mi tako zdrži – pri normalni uporabi baterije – pomoči tudi en teden, kar pomeni ene 5 voženj.
Tudi če imaš električno kolo, lahko pregoniš vse klance, če hočeš. Lahko pa si pomagaš z elektriko, pa potem pač pregoniš kakšen klanec več. Tudi vprašanje, kako je v vajinih letih še pametno obrabljat kolena z gonjenjem v hrib.
Skratka, odkar sem gorsko kolo preizkusila, samo sanjam, kdaj si ga bom lahko kupila. Zgoniš se ravno tako, samo daljše razdalje prevoziš in višje klance. “Ne morem več” ne obstaja.
Ni mi pa jasno, kako greš v klanec z električnim, ne da se prešvicaš. Saj če ne goniš, tudi elektrika ne dela. In kljub elektriki je to kar nekaj gonjenja.
Pri meni je tako….moja fura z navadnim biciklom je med 30 in 50 km (gorsko kolesarjenje)….da bi se enako iztrošil z električnim bi moral prevoziti torej malo več kilometrov, ki jih pa okoli mojega doma nimam na razpolago (lepe poti). Zame bi bil torej smiseln električni če bi hodil kolesarit npr v posočje ker bi lahko tam predelal več terena kot z navadnim biciklom in bi tako bolje izkoristil čas ki ga tam preživim. Ampak dejstvo je da nimam časa hodit kolesarit redno v druge regije. In kot je nekdo omenil so tej bicikli kar težki…dobrih 22 kil napram 12 (povprečen navadni gorski 29 colski bicikel). Zame še ni. Če bo pa kdaj tehtnica prevesila v korist električnega iz zdravstvenih razlogov, ga bom pa takoj kupil.
Joj, a res tehta 24 kg? Potem že tako ne moreš brez pomoči v klanec. Jaz zdaj klance še zdelujem – se res “pomatram”, pa gre. še vse sem pregonila. Razmišljam pa o elektriki in se je hkrati bojim. Vem, da v klance ne bom več tako “delala”, po ravnem je pa tako vse brez veze. Če pa “vlečem” s sabo 24 kg … Ne vem, če ne bom ostala kar pri klasiki.
Povejte, se tisti, ki ste zamenjali, kaj spotite na elektriki ali se človek poleni, samo pride dlje? Res prosim za iskrene odgovore tistih, ki greste športat (pa niste več rosno mladi?
24 kg, 23.08.2021 ob 17:49
Joj, a res tehta 24 kg? Potem že tako ne moreš brez pomoči v klanec. Jaz zdaj klance še zdelujem – se res “pomatram”, pa gre. še vse sem pregonila. Razmišljam pa o elektriki in se je hkrati bojim. Vem, da v klance ne bom več tako “delala”, po ravnem je pa tako vse brez veze. Če pa “vlečem” s sabo 24 kg … Ne vem, če ne bom ostala kar pri klasiki.
Povejte, se tisti, ki ste zamenjali, kaj spotite na elektriki ali se človek poleni, samo pride dlje? Res prosim za iskrene odgovore tistih, ki greste športat (pa niste več rosno mladi?
Seveda je električno kolo tudi za po ravnini. Z enakim potiskanjem pač prideš dlje. Saj kolo ne dela samo, razen če daš elektriko na polno. Vklopiš prvo stopnjo in si hitreje skozi, kar pomeni, da kolesariš dlje. Goniš pa ves čas. Kje je tukaj lenoba? Za enak učinek pač obdelaš daljšo pot. To je tako, kot da bi imel v napačni prestavi. Kolo ne gre nikamor, se matraš. Ko daš v pravo, pa zleti. Saj prestave so tudi po svoje potuha, pa se nihče ne obrega ob njih. Zakaj pa ne gremo v klanec v najtežji prestavi, če se tako radi matramo?
Elektrika je pač podpora, je ni mus uporabljat. Če pa se že uporablja, sam določiš, koliko. Pred tabo neskončna, dolgočasna, ravnina. Vklopimo elektriko in je hitreje mimo, mi pa imamo moči še za pet ravnin. Jaz konkretno sem bila lahko na električnem enkrat dlje kot na navadnem, prekolesarila sem sigurno petkrat več, na koncu pa tudi skoraj umrla od hudega. Verjemi mi, da tudi na električnem ni nobenega počitka.
Jaz sem nad 50 in v električno kolo zaljubljena. Mi je vrnilo veselje do kolesarjenja.
Predstavljaj si Brda s kolesom.
Ena opomoba za en opis zgoraj:
navadna gorska kolesa imajo krepko več kot 7 kg. Tam 12-14kg. Odvisno kako globko sezež v denarnico.
Specialke te pa so tam okrog 8 kg. 7 kg lahka specilaka je pa hudo draga. No saj že tista 8kg je hudo draga :).
Kar se pa elektrike tiče pa ja, lahko goniš brez pomoči, lahko z malo pomoči, lahko z veliko pomoči. Ampak tisto z nič pomoči bo v hrib kriza, ker ja, kolesa so težka precej čez 20kg. Tako, da ko se baterija sprazni, imaš težave, če ni elektrike blizu :).