kupoprodajna pogodba in ZK, kdo je lastnik
Spoštovani.
Sem “lastnik” parcele, ker sem jo kupil od prejšnjega lastnika in kar je razvidno iz kupoprodajne pogodbe. Sosed “priznava”, upošteva, da sem lastnik oz. uporabnik jaz.
Vendar se je kasneje v zemljiško knjigo vpisal sosed.
Zdaj hoče pravna oseba to parcelo kupiti in jo seveda kupuje od soseda, ki je vpisan kot lastnik v ZK. Vendar se ta pravna oseba nekako boji, ker je bila obveščena, da sem pa lastnik jaz glede na kupoprodajno pogodbo.
Kaj, kako lahko dosežem jaz (če sosed dokazuje, da je vpisan v ZK)? Naj se kam obrnem – je kaj uspeha, da si povrnem to parcelo?
Zakaj naj bi se ta kupujoča pravna oseba “bala” postati lastnica (oz. hoče moje soglasje, da odstopam od morebitnega vmešavanja), ker ve, da sem pa po kupoprodajni pogodbi lastnik jaz?
Hvala za pomoč.
Overjena kupoprodajna pogodba je listina, na podlagi katere se lahko vpišeš v Zemljiško knjigo kot lastnik. Pojdi na ZK in se vpiši. Pravno-formalno postaneš lastnik nepremičnine šele, ko lastninsko pravico vpišeš v ZK.
Če pogodba ni overjena, pa k odvetniku.
Naj ponovim, da v ZK se ne morem vpisati, ker: “Vendar se je kasneje v zemljiško knjigo vpisal sosed.”
Iz tega izhodišča vas prosim za nasvet oz. odgovor na prvotno zapisano.
Na podlagi katere listine se je vpisal sosed?
Dejstvo je, da je vpisan; dejstvo je moja kupoprodajna itd.
Glede na dejstva (ker verjetno vaše vprašanje ni zdaj bistveno – to je stvar odvetništva, detektiva itd. – sam tega ne vem in za zdaj sprejemam stanje takšno, kot je in od tu izhajam … ne o tožarjenju, ki bi morda prineslo neko rešitev čez leta, ko bo prepozno, zamujeno oz. že nesmiselno) prosim za odgovore na podlagi napisanega mojega vprašanja.
Smisel ali ne, lastništvo parcele se dokazuje z izpisom ZK, vpis v ZK pa lahko opraviš na podlagi kupoprodajne pogodbe. Če tega nisi naredil si si sam naredil škodo in/ali pa je tvoje neznanje izkoristil prodajalec, lahko tudi ne, pa morda oba nista vedela tega… Najprej – kako se je on kasneje vpisal v ZK, če je predvidevam že bil vpisan v ZK? Si preveril v ZK kdo je lastnik, ko si kupoval parcelo od njega? Sedaj pa ko nekdo kupuje parcelo bo seveda pogledal v ZK in se pogovarjal s pravim lastnikom. Pravi lastnik parcele pa je tisti, ki je vpisan v ZK.
Kaj narediti? Na podlagi napisanega sklepam, da je ta tvoj sosed, ki ti je parcelo prodal pošten, glede na to, da je obvestil kupca, da si lastnik ti. Uredi vpis v ZK, pogodbo imaš in zadeva bo urejena.
Če si kupil, pa se nisi vpisal v ZK, si žal kriv sam. Da bi dosegel, da se sedaj vpišeš kot lastnik, ni druge izbire, kot poseči po pravnih sredstvih. Edino, kar lahko dosežeš je, da človeku, ki ti je parcelo prodal, potrkaš na vest, naj ti vrne kupnino.
Mogoče človek, s katerim si sklenil pogodbo, sploh ni bil lastnik. V tem primeru je fino pokasiral denarce. Na ZK bi te na to opozorili.
Če je bil lastnik, pa je kasneje prodal komu drugemu, je prodal dvakrat in je spet fino pokasiral denarce. Z vpisom v ZK bi se temu izognil.
Če je pogodbi dodan člen o ZK dovolilu in je človek, ki je trenutno vpisan v ZK, isti, kot je napisan na pogodbi, se seveda ti na podlagi pogodbe lahko vpišeš v ZK. On se je vpisal na podlagi starejše listine kot ti (sklepam) in če se ni pred sklenitvijo vajine pogodbe, se ti tako ali tako ne bi mogel vpisati brez pogodbe, sklenjene med njim in prejšnjim lastnikom (veriga pogodb).
Če v pogodbi ni ZK dovolila, dodajta aneks.
ZK ni edina verodostojna listina, sploh ker še ni 100-procentno urejena. In “kazen” za to, da se kot lastnik ne vpišeš, da jo lahko prejšnji lastnik še enkrat proda, je vseeno malo huda.
Ti skratka pojdi s trenutno pogodbo na ZK in začni vpis. Tako bo nastala vsaj zaznamba, ki bo pomenila, da se s parcelo nekaj dogaja. Potem se pa dogovori ali s prejšnjim lastnikom za ZK dovolilo ali pa s kupcem, da kupi od tebe in mu ti izročiš vajino pogodbo, na podlagi katere bi se moral po trenutno veljavnih zakonih kljub vsemu uspešno vpisati v ZK.
Ima prav, da je previden.
Forum je zaprt za komentiranje.