Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Kupovanje parcele / cena na m2

Kupovanje parcele / cena na m2

Sem totalni analfabet kar se tiče nepremičnin, ampak vseeno me nekaj bega. Torej, želimo si kupiti eno manjšo zazidljivo parcelo, cca. 500 m2 in me zanima, kako so lahko cene po kvadratnem metru v istem kraju razlikujejo tudi za faktor 2.
1. primer (45€/m2):
http://www.faraon.si/ponudba_podrobno.asp?ID=485
2. primer (80-90€/m2):
http://www.d-5.si/nepremicnine.html?SID=&lev1=&lang=&lev2=&detail=1138604&pic=85757.jpg&nonav=1&no_tb=1
Rakek z okolico le ni tako velik, da bi par kilometrov levo ali desno bistveno vplivalo na ceno, mar ne ?

In takih primerov je vse polno. Sem gledala tudi npr. Postojno.

Očitno je nek hakeljc, na katerega nisem pozorna, zaradi katerega cena tako niha. Me lahko kdo razsvetli ? 🙂

Oh to je enostavno.
Šteje se :
– lega (ali je ravna, strma, sončna, severna…)
– kraj (je blizu trgovina, vrtec, avtobusna postaja…)
– namembnost (je sploh zazidljiva…tu se je NUJNO prepričati na ZK)
– komunalna urejenost (voda, elektrika, telefon…in možnosti za vse to)
– dostop (je cesta ok, je asfalt, moraš preko tujega zemljišča itd…)

Pa še sto stvari …sestava tal (je mokra, suha), sosedje (sploh ni
smešno) , zdrava okolica (ni industrije)…uporabi zdravo pamet…

-ČE je parcela komunalno opremljena je lahko velika razlika v parceli.
-če je mogoče že pridobljeno gradbeno dovoljenje za hiško in plačana sprememba namembnosti.
-če imajo lastniki pohlep po denarju in primerjajo svojo ‘navadno parcelo ‘ s parcelo katera ima vse kar sem prejle napisal, ter jo prodajo za velike pare
– itd , itd, itd……..

samo mali namig. parcelo je najbolje kupovati jeseni, pozimi…ob različnih urah, kajti takrat vidiš koliko je parcela sončna.

Še nekaj, večina teh oglasov za zazidljive parcele ima pojasnilo, da so priključki ob parceli. Kaj to natančno pomeni, predvsem iz finančnega vidika ? Je potrebno veliko denarja, da pridejo te zadeve NA parcelo ?

Ja, kar nekaj.
To samo pomeni, da boste prišparali na samem kablu ali cevi…vsak
PRIKLJUČEK je pa treba bolj ali manj mastno plačati.

Če so priključki NA parceli je to definitivno prednost…

Koliko je to mastno ? Govorimo o rangu 1000€, 5000€ ali 10.000€ (osnovni priključki, recimo voda, elektrika in kanalizacija)?

Sori, ampak to je pa različno in je treba vprašati recimo na
elektro (odvisno kakšen tok, eno-, tro-fazni itd)
Komunalni so itak od občine do občine drugačni…

Vsakič vprašat…
Ja, ni ajnfah.

Še nekaj, pozanimaj se na upravni enoti (tam kamor spada parcela), ker imajo nekatere občine določeno kvadraturo za zazidljivo parcelo. Grosuplje npr. zazidljiva parcela ne sme biti manjša od 500m2, drugače ne dobiš gradbenega dovoljenja.

lp

Za vsak priključek, ki je ob parceli in je na sosedovi parceli ali na občinski parceli moraš dobiti soglasje lastnika, ki pa velikokrat stane tudi precej €. Saj veš, nihče danes nič ne da zastonj, ker je nekoč za to moral plačati.

Če jaz kaj vem je pa tole zakonsko določeno in je min. za gradbeno dovoljenje 350m2 za enodružinsko hišo, 500m2 je pa že dovolj za dvojčka.
(no nisem 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} za občine ampak pri nas je tko)

Druga parcela je komunalno urejena, z vsemi priključki, na kao “presižni” lokaciji (tudi pozimi 🙂 ). Druga je pa cca 3 km oddaljena od Rakeka, v manjši vasi, verjetno brez priključkov… Vem, da so cene zelo različne – cena km2 parcele brez priključkov je tudi med 70-80 eur… Res groza, kam smo prišli…

New Report

Close