Kupujem nove letne gume
Seveda, toda nekdo ki jih prodaja mora posrkbeti za to, da so ustrezno skladiščene. Ne nekem drugem forumu sem bral, da je bolje kupiti eno leto rabljene, kakor pa nove in iz lanske ali predlanske proizvodnje. Se ne spoznam najbolje, ker jih kupujem prvič.[/quote]
Eno ali dve leti stare, če so pravilno skladiščene, se splača kupiti le v primeru, da ti dajo konkreten popust zaradi tega, drugače ne. Gume imajo omejen rok trajanja, tudi če imajo še dovolj profila, postane z leti guma trda in slabše oprijemljiva na cestišču.
Pri rabljenih pa ne veš, ali je bilo z njimi prevoženih 5.000 km ali 20.000 km in eno leto stare (po mojem mnenju) prodajajo taki, ki ali so razbili avto ali pa želijo voziti varno in imajo vsako leto nove gume.
gume, ki niso bile napravljene v zadnjih nekaj mesecih, kupujte edino v primerih, ko delate veliko kilometrov in praktično vsako leto ali dve, menjate gume. To pomeni, da se guma ne bo postarala na vašem avtu.
Če pa imate gume na avtu 4 ali 5 sezon, potem glejte, da kupite sveže gume in to tudi preverite, ko jih kupujete in zahtevajte od prodajalca, da vam pokaže letnico izdelave oz. jo čekirajte in v primeru starih gum, ne kupite.
Vsi lahko tupijo, da pravilno skladiščena guma, je nova tudi 5 let….kaj pa je pravilno skladiščenje in kako se to preveri????????
V vsakem primeru pa “stare” nove gume kupite le če vam dajo popust. Pa ne glede, če jih zdrsate v eni sezoni.
V primeru, da gume rabite več sezon, predlagam, da z nabavo novih letnih gum počakate do objave testov letnih gum za 2015 in potem izbirate izključno med tistimi, ki so top ocenjene….po netu se pogleda še cena in vzame tisto, ki vam bolj odgovraja in tam kjer je cenejša. Obvezno se potem kupi gumo DOT 2015.
Meni osebno je najpomembnejši faktor pri izbiri gume oprijemljivost na mokri cesti, potem hrupnost itd.. na suhi drži praktično vsaka.
Razlika med top gumo in kitajskim noname sranjem je pri zgoraj navedeni dimenziji recimo do max 20€ na gumo….pri štirih gumah torej max 80€….kaj to pomeni pri uporabi gume v štirih ali petih sezonah??? s tem da se pri dobri gumi vedno lahko zanesete nanjo…dobra guma drži cesto še takrat, ko ste vi usrani in prepričani, da ne bo držala, torej njenih meja praktično ne boste z normalno vožnjo nikdar preverili v skrajnostih.