kupujem računalnik
Nimam blage veze o računalnikih..Odločila sem se kupiti računalnik in me zanima kaksnega mi priporočate cena do 190.000 sit.Kupila bi samo ohišje,monitor in tiskalnik bi posebej kupila.Zorej zanima me vrsta računalnika in potem tiste kaj vem 256 KB, 80 MB…
Kupi karkoli, kar bo vse skupaj prišlo v ta znesek. Konkurenca na trgu je divja, tako da ne moreš faliti ne vem koliko.
Lepo je, če ima dve leti garancije.
Prva trgovina vabi…
Ne kupi česarkoli Aiša, kot ti je svetoval Andrej. Za ta denar se splača dobro premisliti in naročiti konfiguracijo po svojih potrebah in željah.
Ker si očitno ženska, smatram da ti ne pomeni veliko maximalna možna hitrost in hvaljenje pred sosedi z najnovejšo tehnologijo, zato ti svetujem nekaj “bolj klasičnega” , pa zato dobro preverjenega in stabilnega.
Seveda naj najprej opozorim, da ne nasedaj preveč raznim testom v revijah čudnega izvora, saj bi bila presenečena, za kako malo denarja se da kupiti zmago na testu pri nekaterih. Po drugi strani ne sprešuj preveč ljudi, ker ti bo prav vsak povedal svojo varianto, ki se bistveno razlikuje od ostalih. Preveč informacij je dezinformacija… Zanesi se raje na nasvet kakega prijatelja, ki ti bo potem stal ob strani, ko boš kaj zašuštrala.
Ker imam letno opravka s cca 1000 računalniki, je to po moje zadosti velik vzorec, da se izkristalizirajo nekatere zadeve. In za resnega uporabnika, še posebno če je to ženska, je moj predlog naslednji:
– Osnovna plošča ena od tistih, z Intel čipsetom. Naj NIMA integrirane grafike, naj ima USB2, možnost 533MHz FSB….
– Procesor Intel Celeron od 1700 MHz naprej ali Pentium IV od 2400/533 naprej (stvar cene). Procesor naj bo v BOX verziji, da ne boš imela prezgodaj težav z ventilatorjem.
– RAM najmanj 256MB/333 DDR. Zaželjeno 512 (ker se med delom hitro “zapaca”).
– Grafična kartica ena iz serije Radeon 9000 ali več.
– Disk 80Gb/7200 obratov ali več.
– CD zapisovalnik. Ne kupuj najcenejših taiwanskih jajčkov, ker dobiš za kaka 2 jurja več že solidnega japonca.
– DVD za gledanje legalnih filmov. Če teh ne nameravaš gledati (ampak Divx), zna biti čisto navaden CD boljši za branje standardnih CD plošč slabe kvalitete zapisa.
– Ohišje z 300W napajalnikom, ki pa naj ne bo hrupne izvedbe, saj pri Intel procesorjih res ni potrebe za visokimi pretoki zraka. Zna pa hrup zelo motiti, če živiš v mirnem okolju.
To bi bilo tisto najpomembnejše. Za kakšno tajnico bi predlagal drugačen, cenejši stroj, za kakšnega 17 letnega gamerja pa spet čisto drugačnega. Tale je pa nek kompromis med ceno, hitrostjo in zanesljivostjo delovanja.
Aja, še nekaj. Naj te ne zavedejo obljube previsokih garancij. Če se samo spomnim hord, ki so drvele v Jerovškove trgovine po PCje s 36 mesečno garancijo, naslednji mesec je pa objavil stečaj…………
No, vidiš Aiša, da se je splačalo malo počakati. Dobro izbiro ti želim!
lp Tajfun
Hm… Pentium$ ? Škoda denarja – en konkreten predlog…
Os. plošča Epox 8Rda+ (ima zelo dobro zvočno in mrežno), če ne misliš ravno veliko iger igrat (novih), potem pa Epox 8Rga ki ima integrirano kartico ranga GF4MX (Dx7)
AMD Athlon 2100+ Throughbred-B (P4 se ko je obremenjen bolj greje kot AMD, idle pa manj, samo takrat je T itaq okoli 32C)
Zalman CNPS 6000AlCu (zelo tih, hladi dobr)
2*256MB DDR2100 RAM (2 modula ker plata podpira Dual DDR)
Trdi disk WD 80Gb ATA100 7200Rpm 8MB (WD 800JB) – jaz ga imam in je zelo TIH in HITER disk, ima 3 leta garancije
ATI Radeon9100 128MB (če boš igrala igre, pa tudi tako je dober, samo se potem bolj splača vzet plato Epox 8Rga ker je malo ceneje)
Modem + miška + tipkovnica =10K
————————————–
Okoli 175K. Priporočam nakup pri http://www.AGT-Računalniki.com (so v Lj)
Have fun!
Jst se strinjam z ALIENom :).
Kljub vsemu sem bolj naklonjen Romanovemu predlogu, saj novopečena uporabnica ni niti z besedico omenila igric…
Pa še nekaj: neposredno usmerjanje potencialnega kupca na določeno podjetje se mi na tem forumu ne zdi najbolj na mestu.
Naj se firme kar lepo reklamirajo same, in to s kakovostno opremo, solidnim servisom in vsem, kar sodi zraven. Takih pa je žal malo, pa še tiste redke se pogosto kaj kmalu pokvarijo.
Jaz sem kupil tegale z malo boljšim monitorjem in sem zelo zadovoljen! Priporočam! Lp! B.
http://www.teal.si/iShop.asp?mode=PR00CCF6&SID=29DOUTDAFXL0JQTXYQUP
Vsi tile Mega in Giga … Jest sem si sedanji računalnik sestavil v 10 minutah (leta 1998, P200 MMX, ko so ti že zahajali) in še vedno služi svojemu namenu – pisarniškemu poslovanju. Za gledanje filmov bi ga sicer moral zamenjat, ampak… za 100 jurjev lahko kar nekaj časa hodim v kino.
V primerjavi s tem so vsi novi računalniki zverine, ki dosegajo (presegajo) potrebe povprečnega človeka (ki ne igra silnih 3D igric). Poleg tega še – vse kar kupiš danes, bo čez nekaj mesecev skoraj že zgodovinska vrednost. (se spomnim sodelavca, pri nakupu računalnika je naredil totalno expertizo, zamoril pol firme, nazadnje pa po nekaj mesecih vsak mulc kupuje boljšo mašino od njega). Moj nasvet še vedno drži, je pa mogoče res: kupiš pri kakšnem večjem podjetju, ti ne prodajajo robe, s katero bi načeloma imeli težave, saj si ne morejo privoščit vračila in ukvarjanja z nekaj 10 računalnikov. Ene parim sem že tako svetoval pa se je čisto obneslo.
Sam delam v računalniškemu podjetju, se pa ne ukvarjam s HW, ampak z programsko opremo in mi tudi zaradi tega za HW “dol visi”. Samo da služi namenu, sicer so vsi tisti herzi sami sebi namen.
No, dejte me…
Ne bomo te. Povsem racionalno razmišljanje. Že ko kištico ogleduješ na prospektu ali v trgovini, je manj vredna. Ko pripelješ domov, vse priklopiš in pol stvari ne dela, pa sploh. In potem romanja do servisa in nazaj…
Pogledi na primerno konfiguracijo so res različni. Osebno dajem poudarek na kakovost komponent, zanesljivo in tiho delovanje, brez pretiranega gretja (ogrevamo se na olje). Hertzi za povprečnega uporabnika res niso najpomembnejši, celo grafična in zvočna kartica ne.
Naši nadebudni jabučki pa imajo razumljivo povsem drugačne zahteve in tudi potrebe. Na srečo jih te muhe kmalu minejo, če ne prej – takrat, ko morajo poskrbeti za štalco in ostalo periferijo, ki jo nujno terjajo boljše polovičke.
Dajte me…
No saj če ne igraš igric, potem vzemi tisto kar sem jaz napisal, samo vzemi osnovno plošče Epox 8Rga, grafične kartice (Radeon 9100) pa pač ne kupit, ker imaš itaq na plati vse, pa te pride še 15 jurjev ceneje vse skupaj…čist izi…
Priporočam podjetje (#)&$?)(#&$
Forum je zaprt za komentiranje.