Kupujete bio zelenjavo in sadje, tisti ki nimate svojih vrtov?
Sem še vedno mal skeptična do vsega, ko gre za rastavo eko v trgovinah. Tudi na tržnicah so ugotavljali, da ni ravno bse res, kar naj bi prodajali.
Tržnice imam itak predaleč, kmete še bolj, tko da pač kupim, kar se mi zalušta in če ni cena previsoka v nebo. Tako da ne gledam al je res eko al ni.
Ta članek je sicer mal starejši, kakšen procent je verjetno izboljšanja, spet pa ne toliko, da bi sto procentno verjeli.
https://novice.svet24.si/clanek/zdravje/53aeb7d5e2ca7/ni-vse-eko-kar-se-tako-oglasuje
Jaz kupujem, ne izključno, ampak, če se mi zdi cena OK, potem kupim. Kupujem tudi v skupinskem naračanju. Še vedno je bolje kot konvencionalno pridelano. Jaz kmetom, ki imajo bio/eko certifikat načeloma verjamem, nekaj jih tudi osebno poznam. Poznam pa tudi postopke, skozi katere morajo iti, da pridobijo certifikat. In če je za pridobitev certifikata potrebnih več let in kar nekaj denarja, ga lahko izgubijo praktično čez noč in ves njihov trud gre v nič.
Ne zaupam pa tistim, ki certifikata nimajo in prodajajo bio.
Zgornji članek je pa tipičen članek, ki ga je napisali trač novinarka, ki sicer obvlada svoje delo, o kmetijstvu in bio certifikatih pa ravno nima pojma, kar je vidno iz članka. Članek je pisan za svet 24, ki je daleč najbolj senzacionalističen medij pri nas. V njem ni ene strokovno oz. z referencami podkrepljene trditve, ampak samo stavki, domneva se, poznavalci pravijo … poleg tega v članku meša bio izdelke in konvencionalno pridelane.
Bio certifikati so dokaj zanesljivi. Hrana s temi certifikati tako uvožena kot domača, je večkrat in temeljiteje pregledana kot konvencionalno pridelana.
Bio tudi ne pomeni, brez špricanja, so pa škropiva, ki se lahko uporabljajo točno določena in njihova izbira ni ravno velika. Za razliko pri konvencionalni pridelavi, ko lahko uporabiš vse kar ni prepovedano.
Priti do certifikata je zelo dolgotrajen (nesteto preverb) in drag postopek. Pravtako so podvrzeni konstantnim inspekcijam in ena sama ”napaka” bi jih ogromno stala (kazen, odvzem certifikata, adijo vlozek, zaupanje) tko da ne najdes bedaka, ki bi zastrupljeno oz SZ polno strupov prodajal pod eko/bio. Zelo zarukani in nerazgledani so tisti copy paste-ovci,ki blejajo, da je vse nateg samo zato ker so preleni in preskrti, da bi se s tako nabavko ukvarjali. Se pa strinjam, da je v IT (in na kitajskem recimo) prisotna zivilska mafija,ki pa printa certifikate po tekocem traku in tujci pri nas niso podvrzeni kontrolam. Na vsake par let kaksni nakljucni od samega trgovca pa se to potem pomete pod kontrolo. Zato eko/bio DA . Poreklo: Slovenija in Avstrija.
Bio eko vam jeseni leži povsod, le pobrati je treba.
Sadna drevesa so povsod prepolna. Sprehodite se okoli in pobirajte.
Bio eko je ob cesti, kjer vidite table od kmetij KROMPIR, ZELJE, ČEBULA, BUČE. Le da zraven ne boste dobili nalimanega certifikate in zavite plastike.
Iz trgovskih verig se pa s svojo bio eko robo odpeljete v dizlih, v oblekcah našpricane z deoti in laki, v sevanju od telefonov in elektronskih naprav. In tisto vašo bio eko pospravite v posodo, pomito v detergentih.
Če že kupujete bio eko, potem to še jejte v bio eko okolju s certifikatom.
Draga moja. Bio ne obstaja, je sam ena izmisljena beseda v današnjem svetu, ki si si jo izmislili in nam lahko drugačno kemično hrano prodajajo. Vsa hrana pa naj bo še tako Bio vsebuje kemijo. In ta Bio kako Bio je izgovor, da služijo. Če že lahko razgljabljamo o Bio potem, je Bio to. Bio je to kjer imaš ti kos zemlje nekje daleč od usega na samem osamljenem naravnem tererenu nekje ker v krogu nekaj 10 km ni žive duše in kjer ti čisto nič ne zaliva ne spricas itd itd. Samo posadi in naj narava naredi svoje. To je Bio kjer ni žive duše blizu. Od 10 solat ti bosta dve ostali. Pejt tako rekoč nekam bogu iza nagu pa tam posadi vrt. Pa boš imela Bio. Ne pa to stanje v trgovini kao Bio….
Najboljša zelenjava – tista od pamtiveka – zraste na dreku.
Naši pradedje so ves drek od hiše – svojega iz na štrbunk sekreta, prašičjega, kurjega in kravjega iz hleva zvozili direkt na njivo.
Na dreku je zraslo vse najboljše, kar so pridelali.
Se ena gor zgraža, da ne kupuje pri kmetih, ker vozijo drek na njivo. A je to ista, ki ji njen otrok nariše roza kravo?
Evo, to ti je bio eko iz pamtiveka. Iz riti v usta. Tako se živi edino pravo bio eko. Iz riti na njivo, z njive v usta, pa v rit in iz riti na njivo.
sej ni problem samo to “zalivanje” … problem je tudi to, ker posadijo samo koruzo, krompir in zelje … prodajajo pa vse … od korenja, cvetače, brokolija, paradajza itd. včasih so dokupovali na veletržnicah, zdaj imajo verjetno druge kanale ..
tisto kar jaz dokupim ima včasih certifikat, včasih pa ne, ampak tržnic se izogibam, ker vem kakšna je zelenjava, ki zraste brez “dodatkov” … na tržnicah jo redko vidiš. vem pa tudi kakšni lisjaki so kmetje 🙂
Kupim sadje in zelenjavo, ki ima “vonj po sadju in zelenjavi”.
Torej, kaj mi nuca eko in bio jabolko, ko pa ko ga povohaš pri peclju ali muhi, nima tistega tipičnega vonja po pravi “jabki “……
Ali pa peteršilj, paradižnik napirmer: ogromna razlika v vonju med gojenim v rasrtlinjaku pod plastiko v hidrokulturi in kokosovih vlaknih in tistim v zemlji….
Jaz povoham. Če mi ne diši tako kot pred 30imi leti z vrta moje mladosti, ne kupim.
Sem živela v kmečkem okolju in ne razumem, kako ste še vedno tako naivni, da mislite, da tisto, kar je od kmeta, je pa vse ok. Če osebno ne poznam kmetije, ne kupujem.
Pa grem na tržnico, vse dražje kot v trgovini, roba pa nič boljša.
Tako da ne … ne kupujem bio … razen če ima res certifikat eko (slovenski), ker vem, da do tega ni lahko priti in da ga lahko hitro izgubijo. Pa če je cena ne še enkrat višja, ker tega si enostavno ne morem privoščiti.