Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute kupujeva hiško

kupujeva hiško

Pozdravljeni!

Z možem kupujeva hiško in nameravava vzeti okoli 60.000 eur kredita. Sama sem komitent NLB, mož pa Banke Celje.
Vendar pa se mi zdi da ima NLB najvišje obrestne mere, zato razmišljam da bi zamenjala banko.
Zanima me kaj se bolj splača:
– da vzameva vsak pol kredita, ki ga zavarujeva z nepremičnino
– ali da vzame eden od naju celoten kredit ( v tem primeru bi mu drug moral it za poroka).
In kaj pomeni zavarovanje kredita? V primeru nesposobnosti odpalčevanja kredita to prevzame zavarovalnica ali ta kredit potem bremeni tudi partnerja oz. dediče?

Hvala in LP

Zavarovanje kredita je jamstvo predvsem za banko, ki ji zavarovalnica poplača kredit in terja (regresni zahtevek) kreditojemalca do končnega poplačila, preko izvršb, rubežev, ipd.

Kolikor vas zanima, vam lahko pomagam pri pridobivanju kredita po ugodnejših pogojih.

Za zavarovanje kredita pa vam priporočam hipotekarno obliko, ki je varnejša za vas in za dediče.

Zoran Dernovšek

Prosila bi vas za potrditev:

Ponuja banka Celje res ugodnejše pogoje kreditiranja nepremičnin kot NLB? Vsaj po informativnem izračunu na njihovih internetnih straneh tako sklepam. Mož se odloča za Banko Celje in življenjsko zavarovanje, ki se ga sklene pri njih in v primeru njegove smrti pokrije preostanek njegovega kredita.

Hvala in LP

Zakaj je zavarovanje s hipoteko varnejše za kreditojemalca?
V obeh primerih zavarovalnica ali hipoteka na koncu pride do poplačila dolga – hiša se proda.

Ali res? Kaj pa naj zavarovalnica naredi, če se hiša prej proda?

ta pameten: hipoteka je vezana na nepremičnino, ne na lastnika

Ali res? Kaj pa naj zavarovalnica naredi, če se hiša prej proda?[/quote]

Njo ne zanima hiša, njo zanima dolg. Ti pač strese šolde iz hlač.

Zato, ker je postopek, preden vam upnik lahko proda nepremičnino neprimerno daljši, kot v primeru zavarovanja; kot tudi zato, ker je dolg vezan zgolj na hipoteko (nepremičnino) in se šteje, da je s prodajo le-te, poplačan v celoti.

V primeru regresa trajajo postopki 3-5 let, v primeru regresov s hipotekarno tožbo in interesi tretjih oseb (npr. otrok) pa se postopki mimogrede zavlečejo v desetletje ali dve. Daljši čas pomeni tudi več časa za iskanje alternativnih rešitev (npr. z mediacijo, lastnimi krediti in poplačilom, ipd.)

V prvem primeru se zlahka zgodi, da vaši otroci končajo na cesti, v drugem precej težje.

Kritje z življenjskim zavarovanjem pa je zanimivo le za mlajše od 50 let, sicer vam preveč podraži posojilo. V nasprotnem primeru je boljša rešitev kombinacija življenjsko-nezgodnega zavarovanja z visokim faktorjem takojšnjega izplačila v primeru nezgodne smrti. V takem zavarovanju bo mesečna premija zelo nizka, eventualno izplačilo pa dovolj visoko za poplačilo obveznosti. Zavarovalniško kritje je pametno, vendar mimo bančne ponudbe, na prostem trgu, kjer boste lažje vplivali na končne pogoje.

Mimogrede, osebno se kreditov na “domačih” bankah že kar dolgo izogibam, saj so po pravilu dražji ali vsaj precej manj ugodni od bank, vezanih na tuj kapital, kjer se o kreditnih pogojih (ceni denarja) lahko tudi pogajaš. Ob dobrih dohodkih za vas ne bi smelo biti vprašanje pridobitev kreditiranja na katerikoli banki.

Upam, da sem vam odgovoril na vaša vprašanja.

Želim vam veliko uspeha.

Zoran Dernovšek

“”kot tudi zato, ker je dolg vezan zgolj na hipoteko (nepremičnino) in se šteje, da je s prodajo le-te, poplačan v celoti. “””

japajade-dolg je dolg, hipoteka je pa hipoteka. Dolg je popalčan, ko jev celoti poplačan.
Niti slučajno ne pomeni,da se pa s prodajo vse konča – razen seveda, če se upnik tako odloči

@ta
pameten: ne pametuj – se mi ne da vedno pisati vsega in razlagati čisto vse podrobnosti, še posebno pa ne takim veseljakom kot si ti

Zoran, kar si napisal zgoraj – da se šteje, da je dolg poplačan s prodajo nepremičnine – velja za ZDA, zato je zdaj tudi taka štala v bankah, pri nas pa dolg poplačaš, ko odplačaš zadnji cent posojila, ne glede na to, za koliko si unovčil zastavljeno nepremičnino. V bistvu je izraz hipotekarno posojilo za Slovenijo zgrešen, saj ne gre za hipoteko v takšnem smislu, kot jo razumejo v tujini, temveč zgolj za zavarovanje s hipoteko na nepremičnino.

@Borg
, očitno imaš zalezovalca. Se ti kaj dobro zdi?

Pisal sem poljudno, iz prakse; pravna teorija pa je pri nas že dolgo takšna, da jo še pravniki in sodniki ne razumejo. 😉

Strinjam se, da pravih hipotekarnih posojil v Sloveniji in v Evropi praktično ne poznamo. Sem pa že videl izvršilne spore na nepremičninah, ki so tekli tri desetletja (30 let), pa še niso bili končani. (joke: Najbrž se je kdo trudil izšolati še pravnuke.)

Tako je bilo včasih, z izvršljivimi notarskimi zapisi pa se postopek izvršbe začne brez tožbe in sodišča.

metulka, še vedno je podobno, seveda le v praksi, v teoriji pa imaš prav.

New Report

Close