kurban bajram
Mi smo muslimani in prijateljem ki niso, vedno voscimo za praznike.
Hipp, zal mi je, da imas neolikane clane v sirsi druzini…in da so ravno muslimani.
Hudo mi je tudi, ko berem komentarje pod clankom na to temo na 24urcom. Lahko si predstavljam, da bo vecini Slovencev se trda predla v naslednjih nekaj desetletjih, ko bo drzava polna ljudi drugih kultur, ver, ras. Kako bodo ziveli, ce ne prenesejo drugacnosti? In namesto “simfanja” bi bilo bolje vzeti v roke kaksno knjigo in kaj prebrati, ne pa da so vsi polni predsodkov, ki jih razsirjajo mediji.
Halooo!!!???
A je kej važn, kdo je kdo? Punce muslimanske vere so pač kulturno zaželele lepe praznike, tako kot si jih bodo v kratkem tudi katoličanke in še malce kasneje pravoslavke…
Res ne vem zakaj je treba delat iz muhe slona?!
Katoliška ali kakšna druga. Jest sem v prvi vrsti Slovenka, vse ostalo pravzaprav ne igra vloge, ker imam kljub vsemu prosto voljo v kaj verjamem in hvala bogu ali pa komu drugemu, je tako! In naj to velja za vse ljudi.
Eno je Eid ul-Fitr, kar pomeni slavje ob koncu posta. Praznik je po koncanem mesecu ramadanu in traja 3 dni. Ob tem prazniku se da denar revnim.
Drugi je Eid ul-Adha, kot spomin na Ibrahimovo pripravljenost zrtvovati sina Ismaela. Praznuje se cca 70 dni po koncu ramadana. Zakolje se ovca.
Vsa zadeva se vsako leto premika, zaradi luninega koledarja.
Ti izrazi so arabski, pri nas muslimani uporabljajo ime BAJRAM.
In za ta slednji Eid je značilno, da se roma v Meko, kamor naj bi vsak musliman, romal vsaj enkrat v svojem življenju. Tisti revnejši za to pot varčujejo tudi več let in še več.
Vladka