Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek kurban bajram

kurban bajram

Se spodobi, da se spomnimo praznikov in voščimo tudi ljudem drugih ver!

Bajram Serif Mubarek Olsun!

Vsem, ki ta praznik praznujete, želim lepo praznovanje.

Me pa zanima, kakšna je vsebina tega praznika, če se morda komu da na kratko razložiti. Hvala.

Pravkar prebrala na 24ur.com pod zanimivosti, vse bo jasno. lp

Sorry, pod rubriko Slovenija.lp

Hvala za čestitke!
Lp

Čestitke tudi z moje strani. Me pa zanima, kako se pravilno vošči, ker si včasih ne upam nič reči, da ne bom bebka izpadla in sem raje tiho.

Ce reces Bajram Mubarek ali Eid (beri: id) Mubarek bo ok:)

Milojka, to zanima tudi mene. Men ga do zdej ni še noben od njih, pa jih imam takorekoč v družini.

Hiip a smo mi krivi, da imaš ti čudno žlahto? 🙂

Mi smo muslimani in prijateljem ki niso, vedno voscimo za praznike.

Hipp, zal mi je, da imas neolikane clane v sirsi druzini…in da so ravno muslimani.

Hudo mi je tudi, ko berem komentarje pod clankom na to temo na 24urcom. Lahko si predstavljam, da bo vecini Slovencev se trda predla v naslednjih nekaj desetletjih, ko bo drzava polna ljudi drugih kultur, ver, ras. Kako bodo ziveli, ce ne prenesejo drugacnosti? In namesto “simfanja” bi bilo bolje vzeti v roke kaksno knjigo in kaj prebrati, ne pa da so vsi polni predsodkov, ki jih razsirjajo mediji.

Sem muslimanka in prijateljem, sodelavkam – cem, vedno voščim za njihov praznik, čeprav v 20-tih letih nisem doživela voščila – ampak me ne moti,
ljudje smo pač različni

Hvala lepa. To si bom pa morala zapisat.

🙂 No, saj meni je po pravici povedano vseeno:)

Za praznike ne veste kdaj so, ko je pa treba kritizirat, pa vsi kar naenkrat vedo vse o islamu in muslimanih;)

Čestitke muslimanom!

Slovenija ni samo katoliška, je tudi protestantska, pravoslavna, islamska, židovska in še kaj.In vse religije so enakovredne.

_______________ So it goes. - Kurt Vonnegut -

Iz tega ni potrebno delat nobene znanosti. Tisti, ki imajo prijatelje muslimanske vere vedo kdaj to je, če pa kdo objavi na forumu, da muslimani praznujejo, pa jim z veseljem voščim, ne vem zakaj ne bi.

Hvala za čestitke. Tudi sama želim vsem pripadnikom islamske veroizpovedi prijetne in vesele praznične dneve. Bajram Šerif Mubarek Olsun.

Milojka,
Osman Đogić je bil slovenski mufti. Včeraj si pa slišala govoriti sedanjega muftija Nedžada Grabusa.

a pa bi lahko kdo napisal, kaj pravzaprav praznujete? in kako praznujete? samo en dan ali več dni? in zakaj imate dva bajrama, če se ne motim, je bil par mesecev nazaj tudi bajram – sem malo zmedena, zakaj sta dva. hvala

Osman Đogić v svojih voščilih na Tv nikoli ni želel govoriti v slovenščini iz principa,kot da bi ga ostali znali in morali razumeti.

Halooo!!!???
A je kej važn, kdo je kdo? Punce muslimanske vere so pač kulturno zaželele lepe praznike, tako kot si jih bodo v kratkem tudi katoličanke in še malce kasneje pravoslavke…
Res ne vem zakaj je treba delat iz muhe slona?!
Katoliška ali kakšna druga. Jest sem v prvi vrsti Slovenka, vse ostalo pravzaprav ne igra vloge, ker imam kljub vsemu prosto voljo v kaj verjamem in hvala bogu ali pa komu drugemu, je tako! In naj to velja za vse ljudi.

Eno je Eid ul-Fitr, kar pomeni slavje ob koncu posta. Praznik je po koncanem mesecu ramadanu in traja 3 dni. Ob tem prazniku se da denar revnim.
Drugi je Eid ul-Adha, kot spomin na Ibrahimovo pripravljenost zrtvovati sina Ismaela. Praznuje se cca 70 dni po koncu ramadana. Zakolje se ovca.
Vsa zadeva se vsako leto premika, zaradi luninega koledarja.
Ti izrazi so arabski, pri nas muslimani uporabljajo ime BAJRAM.

kako pa verni muslimani doživljate ta prebožični čas, v tem smislu, da recimo vaše otroke v vrtcu, šoli obdaruje božiček, dedek mraz? glede na to, da vam vera verjetno prepoveduje? a se sploh lahko temu izognete?

Naj se voščilu pridružim tudi jaz – prijetno praznovanje in obilo lepih trenutkov 🙂

Nas takrat ne bo v vrtcu. Ve zakaj ne. Stvari sem mu njegovi starosti primerno razlozila. Mislim, da je potrebna vzgoja sobivanja z drugacnimi, ni vazno v kaksen smislu.

In za ta slednji Eid je značilno, da se roma v Meko, kamor naj bi vsak musliman, romal vsaj enkrat v svojem življenju. Tisti revnejši za to pot varčujejo tudi več let in še več.

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Tocno tako!:)

New Report

Close