kurkuma pomaga?
Težko rečem. Jo redno uživam, a poleg kurkume še drugo zdravo hrano, vitamine in prehranska dopolnila. Si pa vsak dan privoščim kakšno sladkarijo, vsaj enkrat tedensko pa konkreten nezdrav obrok, tako da nisem nek orto. Sem že kar v letih in vsi moji izvidi so dobri, čeprav se občasno slabo počutim in imam kakšne težave. Ne vem, mogoče (tudi) kurkuma pomaga, da sem zdrava. Da bi mi pomagala pri kakšni konkretni težavi, pa ne morem reči.
Najprej locite : nekaj v tabletah od pravih raslin/zacimb
Kurkuma je večnivojska.
Rizoto naredi lepe rumn barve
Je pa dodatek h hrani. Jaz jo uporabljam. Ne morem pa 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} zatrjevati neke njene lastnosti.
Ker je sedaj “zdrave” hrane… preveč. Sj je vse zdravo…
Jaz jo uporabljam vsak dan (10 g). Kot osnovo, za kuhanje indijskih jedi.
Skoraj vsak dan pa uporabljam tudi kardamom, koriander, komarček, garam masalo, triplat, kumin, cimet, črno kumino, žafran, tulsi, igver in klinčke.
V vsako jed dam vsaj 6 različnih začimb, zaradi sinergije.
Pijem tudi zlato mleko. Tko, zaradi sprostitve.
Pri zdravniku nisem bila že 20 let.
Več pa ne želim pisati, ker mi ne bi verjeli.
Tako je.
Jaz osebno kombiniram kurkumo + ghee maslo/kokosovo maščobo + črni ali kajenski poper + ščepec malce ingverja.
Držim se dejstva … hrana naj bo naše zdravilo.
In iskreno vam povem, začimbe in zelišča v prehrani delajo čudeže.
[/quote]
Jaz dodam kapljico ol. olja in malo mletega popra. 1/2 čajne žličke kurkume- je to dovolj/preveč vsak dan?
drugače res uživajte kurkumo. Indijske zadeve od vegetarijanstva dalje so zakonik za popolno zdravje človeka. Kaj me je osupnilo, ko sem jo začela dajat v čaj. Prvo, da po dolgem času perfektno spim. Prej zaradi predmenopavze kar problemi.
drugo, krvni sladkor šel na normalo, ter pritisk. Čudo je kurkuma, isto ingver. Za želodec je ingver čudežno zdravilo.
Enkrat sem delala eno omako in sem ful pretiravala s to kurkumo, sem uporabila tudi druge začimbe in se mi je sanjalo, da letim, tko ful dobre sanje, ki jih običajno nimam. Očitno nekako deluje na psiho.
[/quote]
Po dolgem času sem spet jedla kurkumo. Zmešala sem jo v jogurt skupaj s cimetom. Moram reči, da sem slabše spala, kot običajno, tko da to pred spanjem ni dobra odločitev. In spet se mi je sanjalo o letenju. Spet sem sanjala, da sem letela. Odločila sem se, da bom letela in sem :)) Kul sanje. Pa ponoči sem popila en kozarec vode z eno merico C-vitamina. In prvič se nisem zbudila depresivna po dolgem času. Pa pojma nimam, kaj je name delovalo protidepresivno.