Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Kuverta v tujino

Kuverta v tujino

Zdravo!
Mene pa zanima, kako poslati kuverto v tujino. Teh poštarskih zadev nikoli ne razumem. Enkrat rabiš znamko, drugič ne…
Torej, kaj je treba v tem primeru narediti? Če grem po znamke, morajo biti kakšne posebne?
Oz. če grem na pošto, jim samo rečem, da pošiljam v tujino, pa oni sami zrihtajo?
Lp

Imaš več con. Lahko rečeš preprosto “Eno znamko za EU”, ali pa “Eno za Črno goro”, ali pa preprosto imenuješ kontinent “Eno za v Ameriko”, pa bo teta že vedela, kaj ti mora (pro-)dat.

________________________________________________________________________________________________________ » Respect My Existence or Expect My Resistance! «

Super, hvala!
Še eno vprašanje. V tem primeru dobim znamko in lahko kuverto vržem v nabiralnik, kajne?
Ali obstaja možnost, da kuverto z naslovom že prinesem tja, pa oni nalepijo, če jim rečem, da pošiljam v EU?

Ce kupujes znamko, je v navadi, da jo nalepis sama. Taka je navada, ne vem zakaj. Lahko pa pustis potem vse skupaj pri usluzbecu/usluzbenki na okencu. Ni treba metat v nabiralnik. Ce pa posiljas priporoceno, potem pa oni naredijo vse (moras pa izpolnit listek za oddajo priporocene posiljke).

Namig: ko posiljam jaz kaj v Slovenijo, vedno posiljam priporoceno. Tako imam med drugim tudi moznost sledenja posiljki. Razlika v ceni je zanemarljiva.

________________________________________________________________________________________________________ » Respect My Existence or Expect My Resistance! «

Jaz vedno oddam na okencu, karkoli posiljam, pa mi nikoli ne dajo znamke, ampak sami postempljajo, nalepijo… Karkoli je treba. Samo poves jim, kam naj kuverta gre.

Vsaki pošiljki moraš plačati poštnino, cenik je objavljen na spletni strani pošte.

Za hitrejši proces imaš štiri osnovne znamke – A, B, C in D, vsaka ima svojo vrednost (A najmanjšo, D največjo, vrednosti se z leti spreminjajo, višajo, a stare znamke ne zapadejo)

A in B ustrezata poštnini za lahke pošiljke po Sloveniji, C in D za lahke pošiljke kamorkoli po svetu.

Groba razlika med A/C (standardno pismo) in B/D (navadno pismo) je, da moraš imeti za A in C točno določene dimenzije kuverte in popolnoma ustrezno naslavljanje, pri B in D pa je lahko malo večja kuverta, samo da ne presega maksimalne teže.

Maksimalna teža je 50g, če je pošiljka težja, potem po ceniku preračunaj koliko znamk moraš nalimati: https://www.posta.si/zasebno-site/Documents/Ceniki/Cenik-postnih-storitev-mednarodni-promet.pdf

Seveda je pa v tem primeru najbolj varno, da stopiš na poštno okence in tam plačaš poštnino ter oddaš pismo.

Še to, na okencu te lahko tudi vprašajo, če želiš poslati priporočeno. Poština bo v tem primeru dražja, naslovnik bo moral podpisati, da je pošiljko dobil, boš pa tako 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} vedela ali je pošta prišla ali ne. 🙂

Če vprašaš mene, se za pošiljke, ki niso blazno pomembne (prijavnice, vloge,..) to ne splača, sploh v zahodne države. Pošta je zadnje čase zelo zanesljiva, sem pošiljala ogromno v tujino in se ne spomnim, da bi se kdaj kaj zgubilo. Razen v Italijo po neki logiki včasih hodi sto let.

Najlepša hvala vsem! Imam še nekaj časa za razmislek (preden pošljem), ampak informacije so pomagale! 🙂

Saj človek ne more verjet, tudi navadne kuverte v tujino ne gre poslat brez posveta na forumu.
Včasih (in nekateri še zdaj) smo šli na pošto, rekli, tole imam za poslat tja in tja in je bila zadeva v hipu urejena …

A je tok težko verjet, da večina današnje mladine sploh na pošti še ni bila? Pa pomisli: kaj bi počeli na pošti? Pisma in voščilnice pošiljajo elektronsko, priporočene pošte ne dobivajo, če plačajo račun ga plačajo preko e-banke.
Bo šlo?

Ti tako, eni drugače. Tudi jaz se pred opravkom ponavadi pozanimam kako sistem funkcionira. Bodisi pobrskam po spletu ali povprašam ljudi, ki so to že urejali.

Ne maram se narisati na okencu brez pojma o osnovah, za mano pa vrsta.

Morda mladina res ne hodi več na pošto, ampak če znajo dandanes skoraj vsi brskati po internetu in najdejo celo Starševski čvek, pa ni da ne bi našli tudi stran Pošte Slovenije z vsemi informacijami.

Že nekaj časa je tako, da pisma ne moreš poslati z navadno znamko za tujino, ampak mora iti prednostno ali priporočeno – v vsakem primeru gredo vse pošiljke iz Slovenije preko sistema za sledenje pošiljk, kar se plača malo več kot običajne znamke.
Avtor, pismo bo treba odnesti na pošto in jo tam oddati, pa bodo oni stehtali pismo in nalepili “bel listek”. Več info:

https://www.posta.si/zasebno/postne-storitve/posiljanje-v-tujino

Ne klati neumnosti! Znamke še vedno veljajo – glede na težo.

https://www.posta.si/zasebno-site/Documents/Ceniki/Cenik-postnih-storitev-mednarodni-promet.pdf

New Report

Close