Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek KUŽA V STOLPNICI

KUŽA V STOLPNICI

hči 6 let si zelo želi kužka, smo v stolpnici,
v 3 sobnem stanovanju, smo trije, kakšne so vaše izkušnje,
in kakšnega psa mi priporčate, če mi ga sploh.
hvala

Ne. Pes ne sodi v blok.

Mi smo trije v trosobnem stanovanju v 9. nadstropju. Kužka imate mirno lahko v stolpnici, ČE! imate zanj dovolj časa in voljo se z njim ukvarjat. To je edini pogoj, da se bo kuža lepo imel z vami, da ga boste socializirali, da ne bo motil sosede v bloku. Dobro premislite, ali ste res pripravljeni prevzeti odgovornost za psa, ki bo z vami od 9 do 15 let, odvisno od pasme, manjši ponavadi živijo dlje. Če ne pojdite raje nekajkrat na mesec v zavetišče sprehodit kakšnega kužka, kot pa da boste čez eno leto ugotovili, da vam je v breme, ker pes se blazno naveže na lastnike in mu boste strli srce, če ga boste čez čas hoteli oddati, ko se ga boste naveličali.
Premislite kakšen stil življenja imate, kako hodite na počitnice, ali bo kuža lahko šel z vami na morje, ali kamorkoli hodite, ali veliko potujete v tujino (v tem primeru je s psom težko), ali ste veliko v hotelih, ker večina hotelov ni dostopna psom, greste zvečer radi v kino, gledališče in bo pes ob večerih moral biti sam, in navsezadnje ali ste takšni ljudje, da vas pasje dlake v stanovanju ne bodo motile, kuža lahko tudi kaj zgrize, na parketu se poznajo kremplčki, imate radi vse pospravljeno, vas moti že najmanjša smetka, se najde tudi dlaka v hrani, na obleki, pa tudi če redno sesaš, itd….
Vam pa priporočam, da če se odločite za psa, je zdaj primeren čas, ko je vaša hčerka še mlajša. Ker če boste čakali še nekaj let, potem bo ona že najstnica in takrat so žuri in prijatelji, ter potovanja v prvem planu in velikokrat se zgodi, da takrat kuža ostane sam, otroci se ne ukvarjajo več z njim, ker jih jasno zunaj čaka življenje, staršem je kuža v breme in tako potem marsikdo kužka odda. Takšni kužki pa zelo trpijo, zato je dobro, da kužka kupite zdaj, ko ima hči 6 let, ker čez 10-12 let bo hčerka počasi začela žurat okol, za kužka ne bo več toliko časa in takrat bo tudi kuža že počasi “senior”, pač na koncu svoje življenjske dobe…
Pa kakorkoli se to grdo sliši, iz primerov drugih vidim, da je tudi kužkovo življenjsko dobo treba splanirati v otrokovo odraščanje, ker najbolj me boli, ko vidim kak oglas, ko napišejo, “ker se naš najstnik noče več ukvarjati s psom, oddamo npr. 3 leta starega psa”. To ni fer do psa, pes nebi nikdar obrnil hrbta lastniku, medtem ko ljudje pa mirno oddajo psa.
Pa ne pravim, da ste vi tudi taki, samo če realno pogledate boste videli da imam prav in je idealno, da pes in otrok skupaj odraščata, ko pa otrok pride v puberteto ga pa jasno zanimajo mnoge stvari in je za psa včasih potem kar težko poskrbeti.

A nisem jaz na to isto sporočilo že spodaj odgovarjala?

Kakor koli, dodajam še to, če si boste omislili psa, pazite na to, da mlad pes ne bo hodil po stopnicah, ampak ga nosite. Tako da je s tega vidika priporočljiva manjša pasma in ne na primer labradorec, ki ga pri šestih mesecih ne boste mogli več nositi do 5. nadstropja. Če seveda blok nima dvigala.

kje živite sploh ni toliko pomembno. Pomembno je to, ali ste pripravljeni za psa poskrbeti in to celo njegovo življenje: k temu spada seveda skrb za njegovo zdravje, vzgoja, šolanje … To morate razčistiti sami pri sebi. Predvsem pa psa ne kupovati kot igračo ampak kot družinskega člana.

Ja, blok ni problem, problem je čas! Razmisli koliko ste doma.

1.Pravzaprav razmisli, koliko bo kuža sam. Namreč, kužki so družabniki in če jim je usojeno biti doma sami 9-10 ur, so revčki. Sicer pa je za kužka vseeno, kdo je doma, samo, da ni sam. Torej, če je vaše stanovanje prazno več kot 9 ur na dan, psa odsvetujem. In ne samo zaradi fizioloških potreb kužka!

2.Naslednja luknja cedila “imeni/ne imeti” je, kako imate navado dopustovati. ČE radi potujete z avionom in daleč v eksotiko je drugače kot, če imate vikend, kjer preživljate dopust. Ali imate koga, ki bi vam psa čuval, ko vas ne bo. In to nekoga, ki ga bo pes poznal. Pasji hotel naj bo res zadnja opcija (in strošek ni zanemarljiv!)

3.Ali imate dovolj sredstev za zdravo prehrano psa in veterinarja, preventivno cepljenje je majhen strošek, huje je, če kuža zboli.

4. Ali imate voljo psa stalno sprehajati na vrvici in pobirati njegove kakce?

No, če na vse stvari po tehtem premisleku ne najdete razloga, da bi psa ne imeli, vam priporočam, da dobro razmislite kakšnega kužka bi imeli. Nikar ga ne kupujte na podlagi videza. Nega dolgodlakega psa vzame veliko časa, psa, ki ga je potrebno striči prinese nov strošek, Pri velikem psu je strošek prehrane bistveno večji kot pri majhnem, kajnega lahko vzameš pod pazduho in ste lahko z njim kjerkoli, veliki pes pa mora počakati doma, v avtu….

Skratka, tega je zelo veliko. Pogovarjajete se z lastniki psov. Pozanimajte se, kakšen stil življenja imajo. Kako si delijo sprehajanje psa, koliko je pes sam itd.

Vsekakor vam želim, da bi vam bilo dano, da se imate lepo s psom ali brez njega. Še veno vam preostane, da greste kdaj pa kdaj sprehoditi kakšnega zgubljenčka na Gmajnice. Samo želja imeti psa na žalost ni dovolj, v tem času in okolju ne.

Ha, ha, sem se nasmejala, napisala sem, če imate dovolj sredstev za zdravo prehrano psa in veterinarja… No, saj lahko bi tako tudi rekla, le da je zdrava prehrana veterinarja izključno njegova stvar. Sorry, saj verjetno veš, kaj sem mislila z zgornjim stavkom.

New Report

Close