Kužek Pomeranec
Nimam pomeranca, imam bolj klasicno pasmo, vecjo, stroski cca 100 na mesec brez veterinarskih storitev, ki lahko znesejo tudi nekaj tisocakov.
Znanka ima pomeranca, drag je bil ze sam pes (mislim da 2tisocaka), pa tudi sicer pravi, da jo veliko stane na mesec. Zdaj ima se neke tezave in je na posebni veterinarski dieti, ki zal ne pomaga, tako da bo potrebno nekaj drugega cca kaksno leto po 200 eur na mesec. Menda so k temu nagnjeni. Plus hrana, samponi, nega, ipd. Ni to glih neki poceni pes, ceprav poje dosti manj od nasega 30kilskega.
Aja, drugace je za vsakega psa oziroma bolj lastnika priporocljivo, da gre v pasjo solo. Ceprav je pes majhen, ga je treba dolocene stvari nauciti, natrenirati. To mora pa prvo znati lastnik, mora biti dosleden, odlocen, ipd. Tako da ti solo priporocam.
Za dolzino sprehodov ne vem, kot mladicek je pa zelo zelo pogosto hodil ven zaradi navajanja na cistoco.
Pri pomerancu je precej pomembno, da je prav vzrejen. Nabavna cena v Nemčiji je bila 1.600 pri treh mladičkih v leglu. Letno zavarovanje je nekje okoli 250 evrov, poje pa dokaj malo – okoli 80 g na dan. Kar je sila cenovno sprejemljivo.
Neke silne nege ne zahteva. Edino stopnic ga je treba šparat, saj sicer lahko pride do težav s kolki.
To so smeti. Ga ma sosed. Laja brez veze. Sm ga že parkrat šolal, da sem mu počil avspuh od motorja v glavo.
Pa se dere kr v eno. Sindrom mejhnga psa.
Pa s časom bolj mirno rata….sm reku kul, je odrastu….odprem okn, pa se spet sliš tist piv piv piv piv…aja fak pizabu, nov okn sv3slojnonšipo smo dal….
Kupte si PSE ne pa smeti od katerih je še naša mačka večja.
idesi, 05.03.2023 ob 13:42
Pri pomerancu je precej pomembno, da je prav vzrejen. Nabavna cena v Nemčiji je bila 1.600 pri treh mladičkih v leglu. Letno zavarovanje je nekje okoli 250 evrov, poje pa dokaj malo – okoli 80 g na dan. Kar je sila cenovno sprejemljivo.
Neke silne nege ne zahteva. Edino stopnic ga je treba šparat, saj sicer lahko pride do težav s kolki.
Pomeranec ne zahteva neke nege? Vsaj enkrat tedensko je treba psa s krtačo in gladko krtačo skrtačiti do kože, da se dlaka ne bo sprijela. So živahni in radovedni psi, zato je pomembno, da so njihovi nohti kratki. Zelo priporočljivo je, da poiščete frizerja, ki bo opravil popolno nego – vključno s kopanjem, krtačenjem, čiščenjem ušes, krajšanjem nohtov in analnih žlez. Nego pomeranca opravite vsakih štiri do šest tednov. Pozorni morate biti tudi na njegove zobe. Priporoča se vsakodnevno ščetkanje, saj so podvrženi hitrejšemu nabiranju zobnega kamna. Kopanje pa le takrat, ko je to zares potrebno. Prepogosto kopanje ni priporočljivo. Za 1.600 eur dobiš mladiča iz kakšnega šteparskega legla ali pa od preprodajalcev, ki švercajo pse iz puppy millov. Mimogrede, pri pomerancih sta v leglu 1 do 2 mladiča. In niso nagnjeni k težavam s kolki, pač pa k luksacijam pogačice, hipotirozi, kolapsu sapnika, srčnemu popuščanju, težavam z dlako in kožo in epileptičnim napadom. Od vzreditelja zahtevajte kopije rezultatov OFA staršev mladiča. Priporočeni zdravstveni testi so še pregled kosti nog, pregled srca in oftalmološka ocena.
Predlagajo izpit za skrbništvo psa za vse pasme, to je ena huda neumnost. Kakšen izpit bi bil to? Mini pasme yorkiji, pomeranci, chiuaue, pudelčki, havanese,…pa ne no, to so pasme za začetnike, totalno nezahtevni kot muce. Haha, kakšen butast izpit bo to? Ta izpit bo namenjen samo temu, da bodo nekateri služili s prodajanjem megle. Hmm, pa ne morete to uzakoniti kot pogoj za lastništvo za psa, sploh ne za neke mini, nezahtevne pasme, ki samo ližejo in bevskajo, bojijo se pa vetra, hrupa,…takih neumnosti,…še ugriznit ne znajo,… lahko jih poškodujejo otroci, zato je treba biti posebej pazljiv, ne kužki otrok, ampak otroci kužke med igro. Ma res ne vem od kje taki glupi predlogi in kdo to lahko sploh resno jemlje?
Annoying, 05.03.2023 ob 15:11
Najbolj zoprna, nadležna, stalno bevskajoča pasma. Zrela za iztrebit.
To so cucki, ki se samo derejo in lajajo na vsakogar, ki gre mirno svojo pot. Agresivni in napadalni mali kosmati klinci, ki ne znajo iti mirno mimo človeka, ne da bi ga histerično oblajali. Imamo sosedo s tem živčnim cuckom in ju imamo že vsi poln kufer! Upam, da se najde kakšen junak, ki bo pospravil tega psa. Resno. Smo na robu živčnega zloma zaradi nenehno lajajočega zoprnega cucka!!!
Zgrožena nad tem psom, 05.03.2023 ob 20:55
To so cucki, ki se samo derejo in lajajo na vsakogar, ki gre mirno svojo pot. Agresivni in napadalni mali kosmati klinci, ki ne znajo iti mirno mimo človeka, ne da bi ga histerično oblajali. Imamo sosedo s tem živčnim cuckom in ju imamo že vsi poln kufer! Upam, da se najde kakšen junak, ki bo pospravil tega psa. Resno. Smo na robu živčnega zloma zaradi nenehno lajajočega zoprnega cucka!!!
Hahahaha, dober opis.:)) Ti cucki lajajo na list, ki pade z drevesa.:))
Pa zaganjajo se v mimoidoče itd. Mi imamo psa velike pasme, čuvaja, ki pa laja samo ko je spuščen okoli hiše in če takrat pride kdo mimo in se ustavi pri vrtnih vratcih. Doma v hiši niti enkrat ne zalaja. In imamo mačka, ki mu gre na kurac sosedov pomeranec, ki ves čas bevska po ulici. Zadnjič se je maček prav skril za zidek in ko je uni tečen cucek pribevskal mimo, se je maček zapodil vanj in ga zašamaral ene parkrat po gobcu. Kako je dal rep med noge in jo ucvrl domov, hahahaha.:)))) Zakaj nisem tega snemal.
Drugače pa daleč od tega, da ti mali psi ne rabijo šolanja. Šolanje pomeni, da ga navadiš, da ni gospodar pri bajti in da ve, kje mu je mesto. Ko kdaj pridem domov h kakšnemu frendu, ki ima te male cucke, moj bog no. Pustimo da se v vsakega zaganjajo. Čim je hrana na mizi, en tak pes skoči na mizo in si postreže. Gospodar ga sicer da z mize in odmakne stole, da ne more skočiti gor, ampak to ni nobena vzgoja. Enkrat sem bil na sprehodu z našim psom, naš na povodcu, pa pride mimo ena teta z nekim cuckom na baterije, ki pridivja do mojega psa in začne bevskat, mu skakat v noge in ga grist. Moj je zarenčal, da je unega odneslo sicer, ni pa ugriznil. Če bi naredil isto kot ta mali zoprni cucek, bi bil un pokojni. In potem bi bil seveda moj kriv. Samo zato, ker ne morejo narediti večje škode, še ne pomeni, da ne rabijo šolanja!!!
Hehe, 05.03.2023 ob 18:58
Predlagajo izpit za skrbništvo psa za vse pasme, to je ena huda neumnost. Kakšen izpit bi bil to? Mini pasme yorkiji, pomeranci, chiuaue, pudelčki, havanese,…pa ne no, to so pasme za začetnike, totalno nezahtevni kot muce. Haha, kakšen butast izpit bo to? Ta izpit bo namenjen samo temu, da bodo nekateri služili s prodajanjem megle. Hmm, pa ne morete to uzakoniti kot pogoj za lastništvo za psa, sploh ne za neke mini, nezahtevne pasme, ki samo ližejo in bevskajo, bojijo se pa vetra, hrupa,…takih neumnosti,…še ugriznit ne znajo,… lahko jih poškodujejo otroci, zato je treba biti posebej pazljiv, ne kužki otrok, ampak otroci kužke med igro. Ma res ne vem od kje taki glupi predlogi in kdo to lahko sploh resno jemlje?
Mešanje megle? In potem beremo da se ravno te majhne tako zaželene pasme zaganjajo v druge in bevskajo v 3 dni. Prav je da se nauči lastnike osnove rokovanja s psom. Polno jih je takih ki ne obvladajo odpoklica, kar je osnova. Manjša kot je pasma psov slabše je. Vsi lastniki bi morali dati čez šolanje in ga potem tudi upoštevat.
Neprijavljena, 05.03.2023 ob 21:40
Mešanje megle? In potem beremo da se ravno te majhne tako zaželene pasme zaganjajo v druge in bevskajo v 3 dni. Prav je da se nauči lastnike osnove rokovanja s psom. Polno jih je takih ki ne obvladajo odpoklica, kar je osnova. Manjša kot je pasma psov slabše je. Vsi lastniki bi morali dati čez šolanje in ga potem tudi upoštevat.
Kakšno šolanje za male pse? Niso vsi mali psi za agility in še to nima veze kako je pes socializiran. Eni mali psički bolj bevskajo, drugi manj. Pa normalno, da pes laja. Večina teh malih psov je normalno socializiranih. Sploh ne vem kakšna bi bila razlika po tem izpitu, razen potrdila in tanjše denarnice? Pojma nimate, samo služili bi radi, brez nekega bistvenega učinka.
jap jap, 05.03.2023 ob 21:35
Hahahaha, dober opis.:)) Ti cucki lajajo na list, ki pade z drevesa.:))
Pa zaganjajo se v mimoidoče itd. Mi imamo psa velike pasme, čuvaja, ki pa laja samo ko je spuščen okoli hiše in če takrat pride kdo mimo in se ustavi pri vrtnih vratcih. Doma v hiši niti enkrat ne zalaja. In imamo mačka, ki mu gre na kurac sosedov pomeranec, ki ves čas bevska po ulici. Zadnjič se je maček prav skril za zidek in ko je uni tečen cucek pribevskal mimo, se je maček zapodil vanj in ga zašamaral ene parkrat po gobcu. Kako je dal rep med noge in jo ucvrl domov, hahahaha.:)))) Zakaj nisem tega snemal.
Drugače pa daleč od tega, da ti mali psi ne rabijo šolanja. Šolanje pomeni, da ga navadiš, da ni gospodar pri bajti in da ve, kje mu je mesto. Ko kdaj pridem domov h kakšnemu frendu, ki ima te male cucke, moj bog no. Pustimo da se v vsakega zaganjajo. Čim je hrana na mizi, en tak pes skoči na mizo in si postreže. Gospodar ga sicer da z mize in odmakne stole, da ne more skočiti gor, ampak to ni nobena vzgoja. Enkrat sem bil na sprehodu z našim psom, naš na povodcu, pa pride mimo ena teta z nekim cuckom na baterije, ki pridivja do mojega psa in začne bevskat, mu skakat v noge in ga grist. Moj je zarenčal, da je unega odneslo sicer, ni pa ugriznil. Če bi naredil isto kot ta mali zoprni cucek, bi bil un pokojni. In potem bi bil seveda moj kriv. Samo zato, ker ne morejo narediti večje škode, še ne pomeni, da ne rabijo šolanja!!!
In če bi bilo po šolanju enako kot pred šolanjem, lastnik ne bi dobil potrdila za lastništvo psa? Potem bi tega istega psa dali drugemu lastniku in bi bilo enako. Nato bi ugotovili, da je pes tak karakter in se ga ne da prevzgojit. Hmm, potem nihče ne bi več imel psa, ker pri takih pogojih, bi bilo to nemogoče.
Hehe, 05.03.2023 ob 23:57
In če bi bilo po šolanju enako kot pred šolanjem, lastnik ne bi dobil potrdila za lastništvo psa? Potem bi tega istega psa dali drugemu lastniku in bi bilo enako. Nato bi ugotovili, da je pes tak karakter in se ga ne da prevzgojit. Hmm, potem nihče ne bi več imel psa, ker pri takih pogojih, bi bilo to nemogoče.
Kdo bi pa še želel imeti psa pod novo zakonodajo?
Hehe, 05.03.2023 ob 23:44
Kakšno šolanje za male pse? Niso vsi mali psi za agility in še to nima veze kako je pes socializiran. Eni mali psički bolj bevskajo, drugi manj. Pa normalno, da pes laja. Večina teh malih psov je normalno socializiranih. Sploh ne vem kakšna bi bila razlika po tem izpitu, razen potrdila in tanjše denarnice? Pojma nimate, samo služili bi radi, brez nekega bistvenega učinka.
A šolanje je zate agility?
Kužek, 05.03.2023 ob 12:28
Ali je kdo izmed vas lastnik pomeranca? Koliko približno stane kužek na leto poleg nakupa (v mislih imam prehrano višjega razreda, veterina, kakšni zdravstveni zapleti..). Je priporočljivo, da gre ta pasma v pasjo šolo? Koliko mu paše hodit v kosu? Hvala.
prav bogat moraš biti, to vse stane, poleg tega moraš imeti dobre živce in ušesa, to laja v eno brez veze
Sem sla guglat kdo je pomeranc, jaz te pasme mesam. Ful je luskan. Joj bi ga meckala. Poznam samo civavo in tistega angleskega terierja na baterije.
Sem pa ze razmisljala, da bi si nabavila civavo in jo/ga vzgojila v totalnega terorista, cim bi moz stopil cez vrata bi se zakadil vanj v stilu zgrizu te bom na prafaktorje :))
Naš je priden, 05.03.2023 ob 21:00
Naš pomeranček je priden. Ne laja kar v tri dni. Rad ima otroke in rad se crklja. Ko smo v službi je priden in čaka, da pridemo. Smo ga lepo vzgojili.
Tudi moj je scartanček. Laja pa približno toliko, kot prejšnji špic, ki je bil “normalne velikosti”.